5 začinskih bilja koje je najlakše uzgojiti u kući

Ne morate imati "zelene prst" kako biste imali aromatične i ukusne biljčice u svom domu

5 začinskih bilja koje je najlakše uzgojiti u kući

Dobro odabrani začini i mirisi, kao i dobra kombinacija mogu pripremljeno jelo dovesti do savršenstva. Svježi začini daju jelima puni i intenzivniji okus. Preporučujemo vam zato da probate sami uzgojiti vlastito začinsko bilje.
Prije nego kupite i počnete uzgajati začinsko bilje razmislite što želite uzgajati. Ovo ćete najlakše odrediti prema jelima koja najčešće pripremate i okusima koje volite.

Ovih pet začinskih biljčica imaju raznovrsnu upotrebu i predivno će izgledati u vašem domu...

Bosiljak


Ova jednogodišnja biljka može narasti do 60 centimetara visoka i 30 centimetara široka. Odličan je svjež u salatama; glavni sastojak u pestu; ključna namirnica u talijanskoj kuhinji i umacima od rajčice; pomaže u probavi.

Image
  • Voli puno sunca i dobro iscijeđenu, ali vlažnu zemlju.
  • Koristite vrtne škare kako biste uklonili vrškove grana kada su biljke visoke 15 - 20 cm ili ih jednostavno otrgnite.
  • Uvijek ostavite par listića na stabljici kako bi novi listovi mogli ondje pupati.
  • Otrgnite cvijeće kako bi biljka cijelu sezonu puštala novo lišće.
  • Berite prije zalijevanja kada je tlo uglavnom suho.

Luk vlasac


Trajna biljka koja naraste od 30-45 sm visoko. Koristite vlasac u salatama, juhama, umacima na bazi jogurta, s pečenim krumpirom – ili u bilo kojem jelu gdje je potreban blagi okus luka.

Image
  • Dobro uspijeva na otvorenom ili u zatvorenom prostoru
  • Veoma nezahtjevna biljka. Preferira dobro ocijeđeno tlo i puno sunca, ali će tolerirati djelomičnu hladovinu.
  • Kada je biljka oko 13 cm visoka, odrežite listove 5 do 7 cm iznad zemlje.
  • Berite/režite kada je zemlja većinom suha.
  • U proljeće i ljeto vlasac će procvjetati – i cvjetovi su jestivi.
  • Ako želite produljiti njegov vijek i imati ga i tijekom jeseni i zime, dovoljno je presaditi lukovice vlasca u teglu i staviti ga u unutrašnjost doma, na toplo i svijetlo mjesto.

Metvica


Mirisna višegodišnja biljka, koja obično naraste do visine od oko 45 cm. Metvica je odlična u salatama i uz ribu, ali također je izvrstan čaj i ukusna u koktelima.

Image
  • Vrlo invazivna biljka koja se mora pažljivo pratiti.
  • Veoma jednostavna za održavanje u teglama.
  • Metvicu kupite već kao uzgojenu biljčicu. Kad je donesete kući presadite je u veću posudu – jer ona voli dosta prostora, a i jako se širi – pa što je posuda veća, to bolje.
  • Preferira djelomičnu sjenu, ali će tolerirati gotovo sve uvjete.
  • Ako primijetite da vam je menta počela venuti – vjerojatno ili ne dobiva dovoljno sunčeve svjetlosti ili vode. Iznesite je na sunce i češće zalijevajte, ali pripazite jer uvenuta menta ne može apsorbirati toliko vode koliko i zdrava biljka.
  • Kako biste produljili sezonu berbe, otrgnite cvjetne pupoljke kako se pojavljuju.
  • Možete i ostaviti cvjetove jer se mnogi korisni insekti hrane malim cvjetovima kad cvjetaju.

Ružmarin


Biljka koja može narasti i do gotovo 3 metra. Ova ukusna i mirisna višegodišnja biljka odličan je dodatak svakom vrtu!
Često se koristi u začinima kod janjetine i peradi, ali i ostalih vrsta mesa, za pečenje i pirjanje. Odlično paše i u raznim umacima i marinadama.

Image
  • Ružmarin može živjeti mnogo godina i odličan je odabir za živicu.
  • Ne voli mraz pa ga u sjevernim krajevima treba odgovarajuće zaštititi od hladnoće. Ako nakon mraza djeluje pomalo spaljeno, podrežite ga u proljeće sve do zdravih dijelova.
  • Jednom kada je biljka naraste na 15 do 20 cm, po potrebi odrežite vrhove ako ne želite da još raste.
  • Lako se sadi iz sjemena ili iz odrezane grančice koje je najbolje uzeti s mladih grana u kasno proljeće. Stavite grančicu u čašu vode i na sunčano mjesto i već za nekoliko tjedana će pustiti korijenje.
  • Mlade grančice ružmarina možete brati tijekom cijelog ljeta kao i početkom jeseni.
  • Ružmarin je biljka koja dobro podnosi sušu, čak više voli suho zemljište nego previše vlažno. Zalijevajte redovno tijekom velikih vrućina, ali pustite da se zemljište u potpunosti osuši prije nego što ga zalijete sljedeći put

Majčina dušica/ timijan


Višegodišnja biljka, polugrm koji može narasti od 25 - 30 cm Idealan začin za janjetinu, svinjetinu ili govedinu; također za aromatiziranje jela sa sirom, rajčicom i jajima.

Image
  • Timijan uživa u punom suncu, ali također podnosi djelomičnu sjenu.
  • Najbolje ga je uzgajati iz mekanih reznica, u rano proljeće ili ljeto. Dužina reznice trebala bi biti 5-8 cm. Za tlo, koristite mješavinu kore, treseta i šljunka.
  • Ako biljku uzgajate u tegli na balkonu, po zimi je unesite unutra i iznesite tek narednog proljeća.
  • Budući da je ovo aromatična biljka, ona ne pati od štetnika, ali može istrunuti ako joj je tlo prevlažno.
  • Berite ga prije ili poslije cvata biljke. Isto tako, ako i ne berete podrežite nakon cvatnje da zadržite oblik i potaknete novi rast.
  • Nakon branja svežite grančice i ostavite u papirnatoj vrećici da se osuši.