Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Sačuvaj mentalno zdravlje

Deset savjeta kako vlastiti dom pretvoriti u oazu mira

Otkrij kako ti sitnice vezane uz dom mogu pomoći s mentalnim zdravljem za vrijeme pandemije, ali i nakon nje

roberto-nickson-q9nZUFC1nTw-unsplash.jpg
Budi najbolja verzija sebe.

Pandemija nam je svima potpuno promijenila život, bile mi toga svjesne ili ne. Situacija u svijetu je drugačija od svega što smo do sada doživjele pa nije ni čudo da sve više ljudi ima problema s mentalnim zdravlje.

Image

Kako brinuti o mentalnom zdravlju za vrijeme pandemije koronavirusa

Kako većinu vremena ovih dana provodimo u vlastitom domu, neophodno je da dom prilagodimo sebi i svojim potrebama. Postoje neke sitnice koje možeš napraviti već danas kako bi si olakšala svakodnevni život i pomogla sačuvati svoj mir i mentalno zdravlje. Važno je da stvoriš atmosferu koja će te motivirati i inspirirati, a ne stvarati ti dodatan stres.

Izdvojile smo 10 savjeta stručnjaka kako prilagoditi vlastiti dom svojim potrebama i izvući maksimum iz ove teške situacije. Neki od njih su jednostavni i dovoljno ti je svega nekoliko sati da ih napraviš dok je za neke potrebno malo više planiranja. No upravo to planiranje pomoći će ti da se fokusiraš na nešto novo i tako zaokupiš svoje misli koje lutaju i brinu se o stvarima na koje nemaš utjecaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Uredan dom, uredan um

Pospremanje doma poznato je kao jedna od najboljih terapija za miran um. Nered i kaos oko nas može često stvoriti i nered u našim mislima pa nam postaje sve teže koncentrirati se na pojedinu stvar. Pospremanje nam također daje osjećaj kontrole koji nam pomaže smirite se i usredotočiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Ured u vlastitom domu

Ako i ti imaš takvu situaciju da moraš raditi od doma, često ti se posao može pomiješati s osobnim vremenom i tako ti se čini kao da po cijele dane radi. Zato je odlična ideja jednu prostoriju ili kutak doma pretvoriti u mini kućni ured. Tako kada završiš s poslom možeš jednostavno ostaviti posao na tom mjestu i uživati u ostatku dana.

Zdravom hranom do zdravog uma

Stručnjaci su kroz mnogo istraživanja utvrdili da zdrava hrana utječe i na naše raspoloženje i motivaciju. Kada jedeš dosta raznog povrća i voća, piješ puno vode i biljnih čajeva te redovito kuhaš za sebe tvoje će tijelo biti zdravije, baš kao i tvoj um.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Uredi prostor za spavanje

Kvalitetan san je čak možda i važniji od zdrave prehrane, ali je malo nas toga i svjesno. Kako bi se kvalitetno i dovoljno dugo naspavala, preuredi svoju spavaću sobu da bude što ugodnija za boravak te da ima što manje tehnologije i ostalih stvari koje će ometati tvoj san.

Potraži utjehu u vrtu

Ako imaš pristup barem malom komadiću vrta, njeguj ga i provodi više vremena u njemu. Uživaj u najmanjoj čarobnoj sitnici koju pruža, od malog mrava koji nosi mrvicu kruha do velikog bilja koje ga krasi. Tako ćeš se barem na trenutak opustiti i pobjeći od problema koji te muče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Njeguj svog ljubimca

Kućni ljubimci su nam uvijek dragi, ali nam za vrijeme pandemije pomažu još više. Igra s ljubimcem i briga oko njega pomažu ti fokusirati misli. Pokušaj otići korak dalje i razmaziti ljubimca nekim novim krevetićem ili ukusnom poslasticom. Sretan ljubimac pomoći će ti smiriti misli i fokusirati se.

Funkcionalnost i organiziranost za jednostavniji život

Pospremiti dom nekada nije dovoljno. Važno je i posložiti stvari kako bi život u njemu bio jednostavniji i lakše funkcionirao. Tako ćeš manje vremena morati provesti u potrazi za pojedinim stvarima, a i sama organizacija prostora bit će odličan projekt koji će te zaokupiti.

Čist i mirisan zrak

Kvaliteta zraka u prostoriji može značajno utjecati na tvoje raspoloženje. Potrudi se da prostorije redovito prozračuješ, a odlična je ideja i kupiti mirisnu svijeću koja će ti potpuno promijeniti osjećaj u prostoriji.

Uredi dom po svojoj mjeri

Ne moraš pratiti posljednje trendove u uređenju doma kako bi imala trendi kuću ili stan. Uzmi detalje iz raznih stilova koji ti se sviđaju i personaliziraj ih tako da odražavaju tvoju osobnost i tvoje želje u domu. U prostoriji koju urediš po svome osjećat ćeš se mirnije i sigurnije.

Stvori sigurnu zonu u domu

Jedan kutak doma izdvoji samo za sebe. Bilo da je to krevet u spavaćoj sobi, udobna fotelja u dnevnoj sobi ili spa kutak u kupaonici, tvoj vlastiti zen kutak pomoći će ti da se 'resetiraš' i makneš od svakodnevnih problema i nedaća koje te muče. U ovaj kutak se povuci svaki put kada osjećaš da te pritišće svijet oko tebe.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.