Neodoljiva kombinacija

Čokoladni tart sa slanom karamelom: Desert koji ostavlja bez daha

Nemaš više ideja koji kolač ispeći? Donosimo ti recept za ukusan i kremast francuski tart čiji okusi osvajaju na prvi griz

BeFunky-collage.jpg
Foto: @jimctwo

Tart je tradicionalan oblik francuske pite od prhkog tijesta s kremastim punjenjem koje može bilo kojeg okusa, a mi ti ovog puta predstavljamo pravu senzaciju – spoj čokolade i karamele za sve obožavatelje ultraslatkih deserata! Kombinacija kremaste čokoladne kreme, slane karamele i prhkog, hrskavog tijesta oduševit će sve tvoje ukućane, a iako se ne radi o najjednostavnijem kolaču, svakako ga se isplati napraviti jer je vanserijski ukusan.

Image
Bitno je informirati se

Dovedi liniju u red na ovih 5 brzih i zdravih načina

Slatkoća karamele i čokolade u ovom je tartu divno izbalansirana s krupnom morskom soli koja daje onaj poseban kick ovom kolaču. Za pripremu ove slastice potrebno je malo više truda, znanja i volje, ali finalni rezultat oborit će te s nogu, pa odvoji jedno popodne i posveti se pripremi svog francuskog tarta od čokolade i karamele.

U nastavku te čeka i recept u kojem je svaki korak izrade detaljno objašnjen, pa ne bi trebala naići na nikakve probleme prilikom pečenja.

Sastojci:

Za slatko prhko tijesto:

  • 200 g glatkog brašna
  • 100 g rashlađenog maslaca
  • narezanog na kockice (i još malo za podmazivanje)
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 1/2 - 1 jaje
  • lagano izmućkano

Za karamel:

  • 225 g kristalnog šećera
  • 100 g rashlađenog maslaca
  • narezanog na kockice (i još malo za podmazivanje)
  • 100 ml punomasnog vrhnja ili običnog vrhnja
  • 1 čajna žličica morske soli u ljuskicama

Za čokoladni sloj:

  • 100 g kristalnog šećera
  • 2 jaja
  • 2 žumanjka
  • 250 g tamne čokolade
  • 150 g maslaca
  • narezanog na kockice

Priprema:

Slatko prhko tijesto:

Stavi brašno, maslac i šećer u prahu u multipraktik i kratko miksaj dok se maslac ne pretvori u male grudice. Dodaj pola žumanjaka i nastavi miksati još nekoliko sekundi ili dok smjesa ne postane kompaktna. Možda ćeš morati dodati još malo žumanjka, ali ne previše jer bi smjesa trebala biti dovoljno vlažna da se ne raspada. Prstima utrljaj maslac u brašno i šećer u prahu dok ne dobiješ smjesu nalik grubim krušnim mrvicama. Dodaj onoliko žumanjka koliko je potrebno da tijesto oblikuješ u kuglu. Preostale žumanjke sačuvaj za poslije. Rukama razvaljaj tijesto dok ne bude oko 2 cm debelo. Zatim ga zamotaj u plastičnu foliju i ostavi da odstoji u hladnjaku barem 30 minuta. Nakon što se dovoljno ohladilo, premaži maslacem 2-3 cm dubok kalup za tart s odvojivim dnom te izvadi tijesto iz hladnjaka i stavi ga između dviju plastičnih folija (većih od kalupa za tart). Valjkom za tijesto razvaljaj tijesto na najviše 5 mm debljine. Pazi da bude okruglo i dovoljno veliko da prekrije i dno i stranice kalupa. Skini gornji sloj folije, uvuci ruku dlanom prema gore pod donji sloj folije i preokreni tijesto (tako da folija sad bude na vrhu) te ga oprezno spusti u kalup. Prstima dobro utisni tijesto u rubove kalupa (nemoj još micati foliju) te palcem uredno odreži višak tijesta oko kalupa. Skini foliju, izbodi tijesto vilicom i ostavi ga u hladnjaku 30-ak minuta ili u zamrzivaču 10 minuta.

Zagrij pećnicu na 160 °C. Izvadi tijesto iz hladnjaka i obloži ga folijom ili papirom za pečenje, ostavljajući da visi preko rubova. Ispuni ga keramičkim kuglicama za pečenje ili sušenim mahunarkama i zatim stavit u pećnicu na 15-20 minuta ili dok se dno tijesta ne posuši. Izvadi tijesto iz pećnice, makni keramičke kuglice i foliju/papir, premaži dno tijesta preostalim žumanjkom i zatim ga stavi u pećnicu na još 3 minute ili dok ne poprimi laganu zlatnu boju. Izvadi tijesto iz pećnice i odloži ga sa strane.

Karamel:

Stavi šećer i 75 ml vode u lonac s debelim dnom na laganoj vatri i miješaj dok se šećer ne rastopi. Dodaj maslac, miješanjem ga rastopi, pojačaj vatru na srednje jaku i ostavi da se krčka, povremeno miješajući, 15-ak minuta ili dok smjesa ne poprimi boju karamela. Dodaj vrhnje i morsku sol i ostavi da vrije još 2-3 minute dok se ne karamelizira. Ostavi da se ohladi.

Čokoladni sloj:

Umuti šećer, jaja i žumanjke dok se ne zgusnu i poprime kremastu boju. Lagano otopi čokoladu i maslac u posudi iznad lonca kipuće vode (posuda ne smije dodirivati vodu), ostavi da se čokolada ohladi jednu minutu i zatim je dodaj u smjesu šećera i jaja te sve zajedno miješaj dok ne postane glatko i sjajno.

Prelij karamel preko ohlađenog tijesta i zatim na to ravnomjerno razmaži čokoladnu smjesu. Stavi u pećnicu na 20-ak minuta. Pusti da se tart ohladi u kalupu 40-45 minuta i zatim ga izvadi iz kalupa i posluži u kriškama.