Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Naziva se i 'niz srca'

'Ceropegia woodii' je predivna biljka srcolikih listova koju moraš imati u svome domu

Voliš li biljkama dekorirati prostor, ova neobična ljepotica bi se svakako trebala nalaziti u tvojoj kolekciji

collage.jpg
Foto: Unsplash
Budi najbolja verzija sebe.

Biljke su uvijek rado viđen dekorativni dodatak u domovima, a u posljednje vrijeme, zahvaljujući društvenim mrežama, popularne postaju biljke jedinstvenog i posebnog izgleda. Jedna od takvih jedinstvenih biljaka je i ceropegija odnosno Ceropegia woodii, poznata kao String of Hearts (‘niz srca’).

Image
Za svaki interijer

Kaladij - osvojila nas je ova prekrasna biljka neobičnog izgleda

Ceropegija je neobična i izuzetno dekorativna biljka, porijeklom iz južne Afrike. Posebnom je čine listovi u obliku srca koji su dugački svega 1-2 cm te su sivozelene boje. Najčešće se sade u visećim posudama te rastu prema dolje i oplemenjuju svaki prostor u kojem se nalaze. Uz pravilno održavanje, ova biljka može narasti i do 1 metra.

shimmer fallback

S obzirom na to da u svojim stabiljkama sprema vodu, Ceropegia woodi spada u sukulente. U našim je krajevima ova biljka puzavica poznata i pod nazivima kineski lampion ili lanac, ogrlica i penjačka krunica.

Što se tiče samog održavanja, ceropegija voli indirektnu svjetlost te minimalno vode. Dakle, potrebno je biti vrlo oprezan kod zalijevanja i ostaviti biljku da se poptuno osuši prije slijedećeg zalijevanja. Ljeti ju je dovoljno zalijevati jednom tjednom, a tijekom zimskih mjeseci jednom u 2-3 tjedna. Za vrijeme vegetacije trebaju ju dohranjivati, jednom mjesečno. Presađuje se svakih nekoliko godina i najbolje uspijeva u plitkim posudama. Najviše joj smeta vlaga pa ju je najbolje smjestiti u prostoriju u kojoj je zrak suh.  

Zanimljivo je spomenuti da je ovo cvjetajuća biljka, a najčešće cvate od ljeta pa sve do jeseni. Ima sitne, cjevaste cvjetove ljubičaste boje koji služe kao zamka za male insekte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Uz samo malo truda i pažnje, ceropegija zaista može izgledati impresivno, a voliš li biljke, onda je svakako moraš dodati u svoju kolekciju sobnih biljaka!

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.