Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Dobro ih je imati

Ove biljke mogu upiti vlagu u tvom domu

Ove sobne biljke prirodno su rješenje za vlagu u svakom domu - kroz svoje lišće apsorbiraju vlagu iz zraka

biljke-vlaga.jpg
Foto: Unsplash
Budi najbolja verzija sebe.

Vlaga u domu čest je problem s kojim se bori mnoštvo ljudi. Ne samo da uzrokuje oštećenja zidova i stropova, već i, ako se problem uskoro ne riješi dobrom ventilacijom i izolacijom, na kraju može uzrokovati pojavu plijesni i drugih vrsta gljivica. Izloženost ovakvom okruženju može uzrokovati nelagodu, ali i neke zdravstvene probleme, od začepljenja nosa do svrbeža očiju ili kože.

Image
Uvedi malo zelenila u svoju sobu

Najbolje biljke za spavaću sobu- osim posebnog ugođaja one i čiste zrak

No, dobra stvar je da rješenje za ovaj problem možeš pronaći u prirodi, točnije u sobnim biljkama. Prirodan način za kontrolu vlage, kao i plijesni koja bi iz toga mogla nastati, je korištenje sobnih biljaka kao prirodnih upijača viška vlage u zraku. Zato smo izdvojile nekoliko biljaka koje imaju odličnu sposobnost apsorbiranja vlage iz zraka kroz svoje lišće, a njih je uvijek dobro imati u svom domu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Bršljan

Bršljan je biljka penjačica koja često raste u visećim posudama, a porijeklom je s europskih atlantskih obala. Njegovo prirodno stanište uključuje vlažne i umjerene šume i zato je idealna za najvlažnije prostorije tvog doma. To može biti kupaonica, a možda čak i kuhinja ako, na primjer, kuhaš puno tjestenine ili povrća, a savršeno će izgledati ako ga objesiš nad kuhinjskim sudoperom ili pored prozora.

Zeleni ljiljan

Ova biljka može odlično apsorbirati vlagu iz okoliša pa ju je idealno imati kod kuće. Sposobna je ukloniti uobičajene toksine iz zraka u kućanstvu, poput formaldehida i ksilena, a u zatvorenom prostoru samo mu je potrebno umjereno osvjetljenje. Prilično dobro podnosi nestašicu vode, uglavnom zato što je pohranjuje u svoj gusti korijenov sustav, pa ga nećeš trebati prečesto zalijevati. Međutim, tijekom ljeta ili kada je vruće, morat ćeš povećati učestalost zalijevanja ove biljke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Kovrčava paprat

Kovrčava paprat popularna je biljka za imati kod kuće. Često se uzgaja u visećim loncima, a uspijeva i na vlažnim, sjenovitim mjestima. Ipak, kad se nalazi unutar kuće, najbolje reagira na jako filtrirano svjetlo. Još jedna karakteristika ove lijepe biljke je da, osim što posjeduje odvlaživačka svojstva, filtrira kemikalije iz zraka pa tako odlično pročišćava zrak.

Metvica

Ova popularna aromatična biljka izvrsna je što se tiče upijanja vlage kod kuće. Njezina sposobnost rasta u vlažnom okruženju i tlu čini ju idealnom biljkom za vrt, kuhinju, kupaonicu ili bilo koje drugo svježe, ali vlažno mjesto. Ove biljke općenito podnose širok raspon klimatskih uvjeta i uvjeta zalijevanja, a mogu čak i rasti kad su izložene suncu. Rastu tijekom cijele godine, a mogu se koristiti i kao sastojak u kuhanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Palmovka

Palma je izvrstan izbor koji pomaže u kontroli razine vlažnosti i sprečavanju plijesni, osobito u kupaonicama gdje su takve pojave uobičajene. Ove će biljke apsorbirati vlagu kroz svoje lišće, a sorte koje treba razmotriti su palme areke, zlatne trske i patuljaste datulje.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.