Aloe vera pomaže očuvanju zdravlja cijelog tijela

Sastojci aloe vere poznati su da liječe brojne vanjske upalne procese i povrede na koži, no sok aloe vere vrlo ljekovit je, te sprečava i liječi određene bolesti i tegobe

Aloe vera jedna je od najpoznatijih ljekovitih biljaka na svijetu, no njezina ljekovita svojstva još do današnjeg dana nisu do kraja istražena. Od 250 vrsta aloe vere samo četiri su ljekovite, a to su Aloe Vera - Barbadensis, Arborescens, Chinensis i Ferox. Iako liči na kaktusa, aloe vera pripada porodici ljiljana.

Radi se o polupustinjskoj biljci pa zbog toga voli toplu i suhu klimu. No, to ne znači da ju vi ne možete uzgojiti u svojem domu, što znači će vam kao lijek uvijek biti pri ruci. Sve što trebate je posaditi ju u lončanicu s pjeskovitom zemljom, staviti ju na sunčano mjesto uz prozor i paziti da u prostoriji gdje ju držite temperatura ne padne ispod 5oC, jer je vrlo osjetljiva na hladnoću.

Izvor zdravlja

Sastojci aloe vere poznati su da liječe brojne vanjske upalne procese i povrede na koži, no sok aloe vere vrlo je ljekovit te sprečava i liječi određene bolesti i tegobe, no na žalost to područje nije do kraja istraženo.

Ipak, do sada su znanstvenici prepoznali brojne vrlo ljekovite sastojke aloe vere, pa tako gel sadrži preko 250 ljekovitih i hranjivih sastojaka kao što su vitamini i minerali, folna kiselina, aminokiseline, enzimi, mukopolisaharidi i tako dalje, koji pomažu u liječenju i zacjeljivanju.  


Djelovanje aloe vere

Opekline – Nakon što se opečete što brže nanesite gel od aloe vere koji smanjuje bol, vlaži kožu i ne dopušta inficiranje rane. Gel ublažava i bol protiv opeklina od sunčanja. Ukoliko vam je izgorjelo cijelo tijelo, napunite kadu mlakom vodom i stavite dvije šalice soka od aloe.

Porezotine i ogrebotine – Na ranjena mjesta nanesite gel aloe vere, koji će se na ruci osušiti i stvoriti zaštitni film koji će ubrzati zacjeljivanje. No, on je samo za manje ozljede. Veće ozljede ne smiju se liječiti gelom aloe, jer produljuje vrijeme zacjeljivanja.

Psorijaza – Četverogodišnje istraživanje pokazalo je da se kod 83 posto osoba koje su imale psorijazu koža očistila od ljusaka prilikom primjene gela aloe vere. Naime, gel ublažava svrbljive kožne ljuske i upalu na koži, što je  karakteristično za osobe sa psorijazom.
Akne – svi koji imaju problema s aknama znaju koliko ih se je teško riješiti i kako dugo može trajati upalni proces. Prema istraživanju koje je provedeno, došlo se do zaključka da 90 posto upalnih procesa i rana je zacijelilo u roku pet dana uz prijemu soka od aloe vere. Naime, to je dvostruko brže od konvencionalnih metoda liječenja akni.

Herpes – ukoliko imate problema s herpesom, gel od aloe vere će vam sigurno pomoći, jer sadrži protuvirusna svojstva. Zanimljivo je spomenuti da gel omogućuje bolju prokrvljenost kapilara koje vode do povrijeđenog mjesta, što omogućuje brži oporavak.

Brojna svojstva

Već smo spomenuli da aloe vera ljekovita za vanjsku primjenu, no da njena unutarnja primjena nije do kraja istražena. Istraživanja su pokazala manje količine šećera u krvi kod osoba koje su mjesec i pol dana pile gel i sok aloe vere. To znači da bi se aloe vera mogla koristiti za liječenje dijabetesa. Japanski su pak znanstvenici otkrili da aloe vera sprječava želučana izlučivanja od koji nastaje čir na želucu.

Sok od aloe vere dobar je za jačanje imuniteta. Također, otkriveno je da aktivni sastojak u kori aloe vere, pod nazivom acemanan ima protuvirusna svojstva. No, još uvijek je potrebno napraviti brojna istraživanja prije nego što se dođe do konkretnih zaključaka. Može se reći da je aloe vera i previše učinkovita kao laksativ. Naime, sok potiče probavu pa može izazvati jake grčeve u crijevima i proljev.

Primjena Aloe Vere

Ono što je najvažnije od svega je da aloe veru treba znati primijeniti na najbolji mogući način. Aloe vera gel je želatinasta masa koja se nalazi u unutrašnjosti lista. Također, manju količinu soka možete iscijediti iz lista, no ukoliko vam treba veća količina, najbolje je kupiti sok u ljekarni (onaj koji sadrži najmanje 98 posto aloe).

U ljekarnama i ostalim trgovinama, također možete kupiti različite pripravke i kreme s aloe verom, no pazite da kupite one kvalitetnije s većim postotkom te biljke. Ukoliko gelom ili sokom aloe vere liječite neke vanjske ozlijede ili upalne procese nanosite ju do tri puta na dan. Za ostale vrste primjene držite se uputa liječnika ili ljekarnika.

(vam)Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.