Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Obiteljski odnosi

10 važnih stvari koje si naučila od mlađe sestre

Imati mlađu sestru posebno je bogatstvo, ali ona je i veliki životni učitelj

katie-treadway-2OOiqCrrGbQ-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
Budi najbolja verzija sebe.

Mlađe sestre su svjetionici nježnosti i suosjećanja. U obiteljskom životu ovo je jedan posve poseban odnos - imati mlađu osobu koja s tolikom ljubavi i pažnjom upija sve što rade stariji od nje. Stariji brat ili sestre željet će ju zaštititi od svega, ukloniti svaku bol koju bi mogla osjetiti i pomoći joj da postane najbolja verzija sebe. No, ponekad stariji članovi obitelji ne shvaćaju da i ona njih učiti toliko toga.

Image
Posebna veza

Vas dvije protiv svih: Evo zašto su starije sestre zakon

Starija sestra puna je savjeta i ima sve odgovore, ali opet bez svoje mlađe postoje stvari koje nikada ne bi naučila. Bez nje ona ne bi bila ista osoba. Stoga ako imaš mlađu sestru, odvoji trenutak i zahvali joj jer ona je jedan od najljepših poklona u tvom životu. Možda ni ne znaš da te mlađa sestra kroz ljubav naučila ovim važnim lekcijama koje su ti sigurno uljepšale i olakšale život.

Kako biti vođa

Mlađa sestra pomogla ti je da naučiš kako biti vođa. Kad imaš mlađu braću i sestre, odmah postaješ njihov uzor, ali i lider. Oni s velikom pažnjom slušaju što sve govoriš i prate tvoje korake, a to pomaže da se stvori karakter vođe. Također kao osoba koja ima veću mudrost i snagu važno je pametno koristiti ovu osobine i dobro voditi.

shimmer fallback

Kako biti suosjećajan

Mlađe sestre imaju puno nježnosti i ljubavi, a stariju braću i sestre naučit će što je to suosjećajnost. Kada je pala s bicikla i izgrebala koljeno, ti si bila uz nju i smirivala njezin plač te joj pružala najtoplije sestrinske zagrljaje. Osjetila si njezine strahove, nade i snove te joj pružila suosjećanje i ljubav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Kako biti zaštitnik

Zaštitni instinkti razvijaju se kada osoba odrasta s bebom koja je zahtjevna. Stariji brat ili sestra uvijek će biti tu za mališana i borit će za nju kada ne može sama. Nitko ne može biti loš prema mlađoj sestrici, a stariji će uvijek biti na njezinoj strani.

shimmer fallback

Kako naučiti iz svojih pogrešaka

Možda ćeš biti tvrdoglava, ali naučit ćeš se prilagoditi i izvući pouke iz svojih postupaka. Bit će trenutaka kada neće biti lagano, ali mlađa sestra će biti dobra škola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Kako biti nesebičan

Bezuvjetna ljubav je lijepa stvar. Tvoja sestra te puno naučila o svijetu kada je došla na njega kao mala bucmasta beba. Onog trenutka kad si postala velika sestra, naučila si kakav je osjećaj kada ti je stalo do nekoga više nego do sebe. Naučila si što znači biti nesebičnost.

shimmer fallback

Kako biti mama

Bilo je trenutaka kad mame nije bilo u blizini, pa si ti morala biti roditelj svojoj maloj braći i sestrama. Starija sestra uči kako biti dobra mama ponašajući se kao mama. To je možda izludilo tvoju braću i sestre, ali svejedno te vole. Zapamti, jednom ćeš biti mama i dobro će ti doći iskustvo.

Kako biti strpljiv

Naravno, da treba biti strpljiv kada je malo dijete u obitelji. Morala si je naučiti puno stvari jer je kao mala uvijek išla za tobom. A ponekad nije bilo jako zabavno i naučila si što znači strpljenje. Ponekad, čak i danas kada ste odrasle, njezino ponašanje razmaženog derišta može biti test za tvoje strpljenje.

shimmer fallback

Kako donositi odluke

Kad si donosila loše odluke morala si podnijeti i loše posljedice. No, nikada nisi htjela da tvoja mlađa sestra osjeti iste loše stvari, pa si se potrudila da joj pomogneš da donosi dobre odluke. Sve ovo je pomoglo tebi da naučiš kako donositi dobre odluke, a naravno nisi željela biti loš uzor mlađoj miljenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Kako pregovarati s roditeljima

Odličan si pregovarač i te vještine prenijela si mlađima. Kako si prva morala naučiti što trebaš reći roditeljima imaš puno iskustva, a to ti je pomoglo kasnije u životu jer ćeš trebati puno pregovarati na poslu, ali i u privatnom životu.

shimmer fallback

Kako postaviti granice

Svatko tko je odrastao s mlađom sestrom ili bratom zna koliko to može biti zahtjevno jer njima je uvijek lakše. Starije dijete uvijek mora utabati put, a roditelji su uvijek stroži. Zbog čega je mlađe dijete obično puno razmaženije, ali zato starija sestra mora znati kako postaviti granice. Sve ti je to pomoglo da naučiš kako se nositi s različitim ljudima u životu i postaviti granice.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.