Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Iz muškog kuta - Zaljubljena u prijatelja

Max vam pomaže u vašim ljubavnim problemima

Iz muškog kuta -   Zaljubljena u prijatelja
Budi najbolja verzija sebe.

Max  vam pomaže u vašim ljubavnim problemima i svaki tjedan odgovara na nekoliko vaših pitanja postavljenih u savjetovalištu  s napomenom "Za Maxa" ili direktno na mail adresu max@zena.hr .

Max je iskusni novinar, poduzetnik, otac i bivši suprug, a vama će, drage naše žene i djevojke, biti najbolji prijatelj, savjetnik i psiholog. Anonimno zatražite savjete o sexu i vezama i saznajte više o tome iz muške perspektive. Dobro je imati muškarca na raspolaganju koji je uvijek na vašoj strani!


Već mjesec dana se intenzivno družim s jednim prijateljem kojeg znam 4 godine. Bila sam u vezi kad smo se upoznali, a on je tada baš bio zagrijan za mene i priznao mi je da to nije prežalio. Ostali smo dobri i sad kad možemo biti zajedno, kaže mi je da je zaljubljen u mene, ali ne u potpunosti jer mu je jedna cura slomila srce i od tad se ne otvara nikome 100%. I da nije siguran u sebe i ne zna hoće li moći. Moja reakcija je bila - pa dobro, nema veze. Nitko te ne forsira ni na što i zagrlila sam ga. Otišla sam kući i bilo mi je malo neugodno jer sam se osjećala tupavo. On mi puno znači, tu je cijelo vrijeme, ja za njega također. Mislila sam da će se ohladiti naš odnos i promijeniti način na koji se družimo, pričamo. Ali on i dalje nastavlja gdje smo stali i zbilja ne znam šta očekivati. Već se zaljubljujem, a ne bih htjela da mi na kraju kaže - ipak ništa od toga. Nemam pojma kako se ponašati. Trebam li odustati, lagano se ohladiti, ako ne želim na kraju biti povrijeđena… ili? Inače, jako je dobar kao osoba, inteligentan i zreo.

ČekalicaHm, kako li bi se tek ponašao da nije zreo? Zaljubljen je u tebe, ali ne u potpunosti - ne znam kako mu to uspijeva. No dobro, shvaćamo što želi reći. On bi malo kukao nekome na ramenu, traži da ga tješiš kao prijateljica, ali istovremeno želi garancije da mu nećeš i ti slomiti srce. Kao prvo, takve garancije ne postoje. Ni za tebe, ni za njega. Malo izigrava drama-queen, iako ne sumnjam da su prisutni tragovi lošeg iskustva. Morao bi znati da je važno potpuno se očistiti od prethodne veze, prije ulaska u novu. Uostalom, ima dobar razlog za optimizam: sad si slobodna, voljna biti s njim. Možda je od tebe očekivao više truda i uvjeravanja kako će sve biti ok i da ga ti nikad ne bi ostavila.

To je ona situacija kad prijateljstvo i romansa ne idu zajedno. Trebaš mu objasniti da je ta veza iza njega i da je prirodno osjećati se malo zatvoren. No u novu vezu ne može ući s nepovjerenjem i strahom. Vrijeme je da prošlost ostavi za sobom i okrene se novoj prilici. Naravno, ako može. Ne može li, objasni mu da ni ti ne želiš biti povrijeđena, ni pritom izgubiti prijatelja. Napravite pauzu od desetak dana u druženju, možda će shvatiti da bi opet mogao izgubiti priliku biti s tobom. Jer, nikad se ne zna što će se tebi u međuvremenu dogoditi.


Dragi Max, imam 23 godine, on 31. U vezi smo godinu i pol, nakon 7 godina površnog poznavanja. Prva je osoba koju istinski volim, ali ponekad razmišljam racionalnije o našem odnosu. Mlada sam, vedra i komunikativna, a on je dosta tih. Muči me naša komunikacija, često nemamo tema za razgovor. Postavljam pitanja, a on jedva da i odgovara. Prihvatila sam ga kao takvog, ali mi je počelo smetati. Kad ga pitam zašto ne voli poneki običan razgovor o “glupostima”, odgovori u stilu - prestar sam ja za to. Većinom se ja prva javim tijekom dana, dok od njega nikad nema kako si, kako si provela dan i slično. Svejedno mu sitnicama dajem do znanja da ga volim, kod njega to nema. Oraspoložim ga kad ima probleme, ali on za mene ne bi sjeo u auto i došao me zagrliti i utješiti, nego je doma uz tekmu i odgovori jbg, ne znam, i sl. Tip sam osobe 'samo nemoj da moram i sve ću', ne volim ograničavanja, provjeravanja, zanovijetanja i odmah pobjegnem od toga. Ali me brine što nikad ne pokazuje ljubomoru, ne reagira ako me neki muški maltretira porukama i sl. Žena se voli osjećati zaštićenom. Po ovome bi se reklo da je totalno nezainteresiran i da je sa mnom samo zbog mojih godina, ljepote i što do njega nisam imala pravu vezu. S druge strane, pun je nježnosti, stalno me ljubi, grli i mazi, a seks nam je stvarno odličan. Poznaje moje društvo kao i ja njegovo. Ne skriva nježnosti ni pred kime (pa i našim roditeljima) i njegovi su primijetili da me voli.   Ovo ljeto smo 2 mjeseca proveli putujući po obali, a tjedan dana je svatko otišao sa svojim društvom. Skrivala sam malu ljubomoru. Ja s curama, a on s dečkima. Poslije mi nešto nije dalo mira i malo sam mu čitala poruke, što inače ne radim. Najboljem prijatelju, koji nije bio s njim, pisao je da me mogao prevariti s curom koju znam iz viđenja, navodno mu je dugo bila želja (za seks), ali da nije jer mu se previše nudila pa mu nije bilo napeto. Ne znam je li njegov odgovor takav jer je muško pa nije 'frajer' ako kaže da nije zbog mene ili je stvarno tako. Od tog trenutka povjerenje mi se užasno poljuljalo, to popodne sam cijelo šutila, povraćalo mi se od toga, a on je kao psić zabrinuto skakao oko mene. Muka mi je kad ide van, ali ne pokazujem jer bi vjerojatno kontra efekt napravila. Tip sam osobe koji će o svemu porazgovarati, ali o ovome ne mogu jer sam mu čitala poruke. Možda sam samo dijete kojem je ovo prvi dodir s ljubavlju, ali mi fali ljubav kao kod drugih parova. Razgovor neće ništa donijeti osim 'ne gnjavi me glupostima’.

Neozbiljna

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Ti bi, očito, htjela pravu “pravcatu” vezu, ali on je malo manje u njoj ili bar ne onako kako ti to zamišljaš. Ipak, mislim da ste samo veoma različiti tipovi, osim što i razlika u godinama čini svoje. Obzirom da i pred drugima pokazuje koliko mu značiš, ne bih rekao da je nezainteresiran, samo je drugačiji. Kad si neraspoložena, procjenjuje da ne treba dojuriti i tetošiti te, jer smatra da je riječ o sitnici (vjerojatno je u pravu). Čini mi se da to više izazivaš kako bi ti uzvratio za brigu koju daješ, a on je od tebe ni ne traži. Ukratko, to su često “igrice” koje igraju mlađe osobe, a on je tu fazu već prošao. Da je nešto zaista ozbiljno u pitanju, vjerujem da bi to prepoznao. Uostalom, sama kažeš da te stalno mazi, ljubi (i pred drugima), a u seksu se odlično slažete.

To što nije ljubomoran je logična posljedica tvog ponašanja. Jasno mu pokazuješ koliko si zagrijana za njega; trebalo bi ti biti drago da imaš njegovo potpuno povjerenje. Jasno mu je da nema razloga za brigu. Vodi te u svoje društvo, ne izbjegava tvoje prijatelje - tako se ne ponaša osoba koja je s tobom samo zbog toga što si mlada i lijepa. Mislim, nije naodmet malo se i pohvaliti pred frendovima, ali sama trebaš procijeniti koliku ulogu to igra. Uživa kad ste zajedno, ali moraš shvatiti da osoba od 31 godine ima drugačije prioritete. On zna da ti je prvi pravi dečko i pušta da vrijeme pokaže koliko će dugo kod tebe trajati ovo stanje. Drugim riječima, čeka da se navikneš na normalan odnos i da te prođu dječje bolesti.

Što se tiče poruka koje si pročitala u njegovom mobitelu, mogu reći da sam malo duže razmišljao o tome. Naravno, uvijek postoji mogućnost da mu ta cura samo nije bila “napeta”. No moguće je da si dobro procijenila situaciju: nije htio ispasti “papučar” pa se prikazao frajerom. Činjenica je da mu prijatelji znaju koliko si mlađa od njega, a vjerojatno je i spomenuo neke detalje iz vašeg odnosa pa mu nije htio pokazati da mu je vjernost važnija od nekakvog izleta sa strane.

Naravno, to isto može biti razlog za nezadovoljstvo, ali ne znam kako ćeš o tome razgovarati s njim, obzirom da si do informacije došla na “nezgodan” način. Mislim da mu to ipak trebaš reći, reakcija će sve pokazati. Najvažnija stvar koju se moraš zapitati je - što želiš od ove veze. Dugo se poznajete, niste baš ni kratko zajedno. Kad ste skupa, nemate puno tema za razgovor, osim nježnosti. Ne dijelite zajedničke interese, a on je zadovoljan onim što dobija. Ti nisi, stoga je vrijeme da se zapitaš kamo idete. Ili ćeš biti sve nezadovoljnija ili ćeš se naviknuti. Vremenom ćeš sazrijevati, postat ćeš zahtjevnija, ali time možda i interesantnija. Prihvati da ga površni razgovori ne zanimaju ili shvati da bi ti neki vršnjak za to više odgovarao. Zato se i brineš da je s tobom samo zbog seksa. Eto, i to je ozbiljna tema s kojom možeš započeti razgovor s njim.

Max

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.