Kuhinjski trikovi

Zašto u medu može biti šećera? Kako prepoznati šećer u medu?

Kvalitetan med trebao bi biti prirodan i ne sadržavati dodani šećer. Kako biste bili sigurni u autentičnost meda koji konzumirate, važno je znati kako prepoznati šećer u medu. Saznajte kako prepoznati šećer u medu.

med.jpg
Foto: Pixabay

Lažni med je sve popularniji u posljednje vrijeme. U većini slučajeva izraz lažni med koristi se za opisivanje malih količina pravog meda koji je pomiješan s raznim drugim jeftinijim šećerima i sirupima. Ne samo da su ovi sirupi, poput kukuruznog ili rižinog, mnogo jeftiniji za proizvodnju, nego ih je i puno lakše proizvesti od pravog meda. No, kako prepoznati šećer u medu i uvjeriti se u kvalitetu meda?
Prvi način kako prepoznati šećer u medu je po okusu. Lažni med nema okus čistog meda. Čisti med će imati složen okus, s cvjetnim notama. Okus meda trebao bi trajati malo duže od okusa slatkoće, ali ako stavite malu količinu u usta, i okus i slatkoća trebali bi se otopiti sa samim medom. Lažni med ima vrlo malo složenih okusa i slatkoća će ostati u vašim ustima dugo nakon što se otopi ostavljajući slatki okus.
Još jedan način kako prepoznati šećer u medu je po teksturi. Unatoč tome što se med često opisuje kao ljepljiv, ako uzmete malu količinu i protrljate je između palca i prsta, vidjet ćete da zapravo nije tako ljepljiv na dodir. Bit će glatko i više poput kreme ili balzama. Ako je vaš med vrlo ljepljiv, to je dobar znak da je u med umiješan ljepljiviji šećerni sirup.