Budi najbolja verzija sebe.
Mogu biti vrlo suptilni

10 znakova da tvoja kontracepcija ne odgovara tvom tijelu

'Uzrok nuspojava ovisi o tome koliko si osjetljiva na ove umjetne ili sintetske hormone estrogena i progesterona', objasnila je ginekologinja

profimedia-0355437681.jpg
Foto: Profimedia
Budi najbolja verzija sebe.

Mnoge žene odu svom ginekologu, dobiju pripisan oblik kontracepcije i drže se toga jer je to prva stvar koju im je liječnik pripisao. Međutim, ne odgovaraju sve opcije kontracepcije svakoj ženi, a možda postoje neki znakovi da tvoja kontracepcija uopće ne odgovara tvom tijelu. Neki od ovih simptoma mogu biti vrlo suptilni, a možda ni ne shvaćaš da imaju ikakve veze s kontracepcijom.

"Uzrok ovih nuspojava ovisi o tome koliko ste osjetljivi na ove umjetne ili sintetske hormone estrogena i progesterona", objasnila je za Bustle ginekologinja Sherry Ross. "Postoji mnogo različitih brendova pilula za oralnu kontracepciju, od kojih se svaka razlikuje u vrstama i dozama ova dva ključna hormona. Neke su žene osjetljivije na jedan ili oba hormona, što pogoršava ove nuspojave. Ako pokušate dvije ili tri različite marke kontracepcijskih pilula i još uvijek imate mnoge ometajuće nuspojave, vrijeme je da razmislite o drugoj vrsti kontracepcije."

Samo zato što si na jednom od oblika kontracepcije ne znači da je to najbolja opcija za tebe. U nastavku smo izdvojile 10 suptilnih znakova za koje stručnjaci tvrde da pokazuju da oblik kontracepcije koji koristiš ne odgovara tvom tijelu, bez obzira jesu li to kondomi, pilule, spirala ili nešto četvrto.

Budi najbolja verzija sebe.

*Svako tijelo različito reagira na određene oblike kontracepcije, stoga razgovaraj sa svojim ginekologom koja je opcija najbolja za tebe, osobito ako osjetiš bilo koji od ovih simptoma.

Tvoje raspoloženje drastično varira

"Unatoč uobičajenim mitovima da se 'samo trebate prilagoditi' načinu na koji se osjećate zbog hormonske kontracepcije, ekstremne emocionalne reakcije definitivno nisu normalne", objašnjava za Bustle ginekolog Jamie Nolan. "Postoji niz opcija za kontracepciju koje sadrže različite razine hormona - neke ih uopće ni nemaju - i važno je razgovarati sa svojim ginekologom o svim simptomima koje osjetite kako biste odabrali onaj oblik koji je pravi za vas."

Imaš česte glavobolje

Neke žene osjećaju glavobolju kao nuspojavu kontracepcije. "Neke žene imaju česte migrene i imaju veći rizik od stvaranja krvnih ugrušaka ili moždanog udara, stoga svakako obavijestite svog liječnika o tim simptomima prije nego što odaberete svoju kontracepciju", naglašava ginekologinja Kelly Kasper za Bustle. Ipak, ovdje je važno napomenuti da migrene nisu uvijek uzrokovane kontracepcijom, niti su uvijek povezane s većim rizikom od moždanog udara ili krvnih ugrušaka. Savjetovanje s liječnikom najbolji je način da saznaš što može uzrokovati tvoje glavobolje i što ti može pomoći.

Imaš neredovito krvarenje između menstraucija

Iako je probojno krvarenje tijekom prvog mjeseca kada počneš uzimati kontracepcijske pilule uobičajeno, ako potraje, tvoja kontracepcija možda ti neće odgovarati. "Općenito, ako problem abnormalnog krvarenja potraje 1-2 mjeseca, obratite se svom ginekologu i razgovarajte o tome jesu li indicirane promjene", objasnila je dr. Salli Tazuke za Bustle.

Budi najbolja verzija sebe.

Proživljavaš promjene na koži

Tvoja kontracepcija možda ti ne odgovara ako osjetiš promjene na koži, kao što su povećane akne ili dlake na licu. "To bi moglo biti posljedica hormonskih učinaka kontracepcije", govori Kasper. Ako ti ovo smeta, ne moraš to trpjeti. Razgovaraj sa svojim liječnikom o alternativama koje ti bolje odgovaraju.

Imaš neobjašnjive alergije

Neke žene koje koriste kondome kao oblik kontracepcije ne shvaćaju da su alergične na lateks i mogu pogrešno shvatiti peckanje, svrbež ili iritaciju vagine nakon spolnog odnosa kao simptome gljivične infekcije ili nečeg sličnog. Ako primijetiš ove simptome nakon korištenja kondoma, razgovaraj sa svojim ginekologom. "Možda ćete morati prijeći na kondome od poliuretana ili janjeće kože, koji ne sadrže lateks", kaže Nolan. "Također možete biti alergični na spermicid kondoma, pa je najbolje da se testirate na alergije i utvrdite koji su vaši okidači."

Imaš problema sa desnima

"Studije su pokazale da žene sa sklonošću bolesti desni otkrivaju da se stanje pogoršava tijekom korištenja hormonske kontracepcije", kaže Nolan. "Razine progesterona u hormonskoj kontracepciji mogu povećati razinu plaka i pogoršati gingivitis. Parodontalni plak može dovesti do brojnih drugih zdravstvenih problema, pa ako osjetite bilo koji od ovih simptoma, možda biste trebali promijeniti metodu kontracepcije."

Imaš problema s gubitkom kose

Ako primijetiš razlike u svojoj kosi, možda bi trebala razgovarati sa svojim liječnikom o drugim opcijama. Neke žene koje su osjetljive na hormone u kontracepcijskim pilulama mogu doživjeti gubitak kose, prema Healthlineu. To se također može dogoditi ženama koje odluče koristiti injekcije hormona, flastere za kožu i progestinske implantate. Gubitak kose može biti neznatan poput stanjivanja kose ili toliko ozbiljan kao gubitak velikih nakupina kose.

Imaš redovite grčeve

Ako imaš spiralu i imaš blage, ali dosljedne grčeve, možda bi trebala promijeniti oblik svoje kontracepcije. "Ovo bi mogao biti znak nekoliko stvari: vašoj maternici možda jednostavno ne odgovara strano tijelo u njoj ili možda imate abnormalnost, poput ciste na jajniku", kaže Kasper. No, naravno, to nije uvijek slučaj. Savjetovanje sa ginekologom može ti pomoći da utvrdiš što uzrokuje tvoje grčeve i kako im pomoći.

Imaš učestale infekcije

Ako te dolje često muče problemi, možda je kriv tvoj oblik kontracepcije. "Dijafragma može uzrokovati česte gljivične i bakterijske infekcije, što je razlog da se ne koristi kao primarna kontracepcije", kaže Ross. Neke su žene osjetljivije na gljivične infekcije i na kontracepcijskim pilulama. Ako je to slučaj s tobom, pitaj svog ginekologa o alternativnim metodama kontracepcije koje mogu pomoći u smanjenju šanse za infekcije.

Imaš mučnine

Nitko ne bi trebao tolerirati mučninu kao nuspojavu kontracepcije. "Za one žene koje imaju mučninu od kontracepcijskih pilula, uvijek je najbolje početi s najnižom dozom hormona, uzeti pilulu prije spavanja i razmisliti o korištenju kontracepcijske pilule s vaginalnim prstenom koja zaobilazi želudac, izbjegavajući bilo kakve gastrointestinalne smetnje", kaže Ross. "Implantati za ruke koji sadrže samo progesteron ili IUD učinkovita su alternativa oralnoj kombiniranoj kontroli rađanja kada vam mučnina remeti život."

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2022. Sva prava pridržana.