Želiš li blistavu preplanulu put, ali i vitko tijelo, jedi rajčicu - i to kuhanu. Imamo nekoliko jednostavnih recepata

Rajčica štiti kožu od starenja, pigmentacijskih mrlja i bora te ju čini blistavom. Želiš li kožu pripremiti za sunce, za ručak pripremi jelo od rajčice, a možeš i koktel

Želiš li blistavu preplanulu put, ali i vitko tijelo, jedi rajčicu - i to kuhanu. Imamo nekoliko jednostavnih recepata

S dolaskom toplijih dana više pažnje posvećuješ svojoj koži. Kako bi ju dodatno zaštitila, učinila zdravijom, blistavom i otpornom na štetni utjecaj sunca, jedi rajčicu. Ovo povrće (botanički gledano voće), obiluje vitaminom C i B, likopenom i antioksidansima koji su potrebni tvojoj koži. 

Image

Znaš li da možeš napraviti pekmez od rajčica? Ide uz sve!


  • Štiti kožu od opeklina


Likopen je karotenoid, prirodni pigment koji određenom voću i povrću, primjerice mrkvi i rajčici, daje crvenu, odnosno narančastu boju. Riječ je o antioksidansu koji štiti stanice od propadanja. Osim toga, koži pruža i foto zaštitu, odnosno štiti ju od ultraljubičastih sunčevih zraka.


  • Smanjuje upale


Osim likopena, rajčica sadrži beta karoten, lutein, vitamin E, K i vitamin C. Svi ovi elementi imaju antupalni učinak. Rajčicu možeš prerezati na pol i njome namazati kožu opečenu suncem. Pomoći će ti ubažiti opekline.

  • Usporava starenje kože


Vitamin C sve je popularniji u kremama i serumima za lice jer vraća koži blistavost i mladolik izgled te "briše" s nje pigmentacijske mrlje. Također potiče proizvodnju kolagena u organizmu. Osim što ćeš ju jesti, možeš ju prerezati na polovice, umočiti u šećer i njome nježno trljati kožu lica. To će poboljšati elastičnost kože, zategnuti je i napraviti piling.



  • Pomaže u mršavljenju

Rajčica obiluje vodom i dijetalnim vlaknima, a oskudijeva kalorijama zbog čega je idealna namirnica kada želiš smršavjeti. Nahranit će te i osvježiti te dugo držati sitom i potaknuti probavu. Osim toga, kao što smo već spomenuli, bogata je antioksidansima, vitaminom C i B koji jačaju imunitet i osiguravaju da organizam funkcionira. 

Zanimljivo je da je rajčica zdravija kuhana jer tada tijelo može bolje apsorbirati likopen iz nje. U nastavku pročitaj nekoliko recepata s rajčicom, obogati svoj jelovnik, očuvaj svoje zdravlje te se pripremi za skidanje u kupaći kostim i sunčanje. 

Image


(FOTO: Profimedia.hr)

Malo drugačija juha od rajčice

Sigurno ti je mama, kada si bila dijete, pripremala juhu od rajčice. Ako nemaš naviku kuhati je, vrijeme je da ju stekneš. Barem jednom tjedno na tanjuru bi ti se trebala naći ova ukusna i zdrava juha. Evo recepta:

Sastojci:
Postupak:

Luk nareži na krupnije komade, mrkvu na kolutiće, celer na kockice i češnjak na listiće. Poprži luk na maslinovom ulju, dodaj crvenu papriku i brašno, ako želiš. Smanji vatru i neprestano miješaj oko minuti pa dodaj mrkvu, celer, origano i češnjak te nastavi miješati još minutu. Sada ulij rajčicu i decilitar vode, posoli i popapri, poklopi na pola i pusti da zakuha te kuhaj 20-ak minuta. Na kraju dodaj listiće bosiljka i kajenski papar, ako želiš pikantnu gustu juhu od rajčice.




  • 400 ml umaka ili soka od rajčice. Možeš koristiti i pelate ili svježu rajčicu, no moraš ih usitniti u pire. 
  • glavica luka
  • jedna mrkva
  • komadić celera
  • dva češnja češnjaka
  • malo suhog origana
  • bosiljak
  • kajenski papar
  • sol
  • mljevena crvena paprika
  • žličica brašna (po želji)

Tjestenina amatriciana

Postupak:

Slaninu izreži na trakice i poprži na ulju dok ne postane hrskava, odnosno dok se ne istopi sva masnoća iz nje. Tada dodaj bjelo vino i kada proključa smanji vatru i pusti da kuha desetak minuta. Slaninu sada izvadi sa strane pa u vino dodaj pelate i ljutu papriku, sol i papar pa kuhaj 15-ak minuta, taman dok ti se u drugom loncu skuha tjestenina. Vrati slaninu natrag u umak, dodaj mu tjesteninu, dobro promiješaj i naribaj ovčji sir te ukrasi s par listića bosiljka. 


Tjestenina amatriciana othranila je generacije Talijana u vrijeme kada se nije imalo puno. Nekada siromaško jelo, danas je delicija. Pripravlja se od nekoliko jednostavnih sastojaka koje je nekada imala svaka težačka kuća, a danas ćeš ih nabaviti u dućanu. Evo što ti je potrebno za pastu amatricianu:

  • 400 ml pelata
  • 250 grama slanine ili svinsjkih obraza
  • 2 dcl bijelog suhog vina
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • žlica malsaca
  • svježi bosiljak
  • ljuta papričica
  • 100 grama pecorino sira
  • špagete
  • sil i papar

Bloody Mary koktel

Postupak

U shakeru izmućkaj sok do rajčice, votku, tabasco, sol, papar, hren i sok od limuna pa piće prebaci u čašu punu leda i dekoriraj stabljikom celera te posluži.  

Nitko nije rekao da u recepte ne smije ući i alkohol, odnosno koktel koji je ujedno i najbolji lijek protiv mamurluka, što znači da ga možeš piti ujutro prije kave, ali i uz ručak ili večeru. 

Sastojci:

  • 30 ml votke
  • 600 ml soka od rajčice
  • soka od polovice limete ili limuna
  • 1/3 žličice Tabasco umaka
  • 1 žličica hrena 
  • četvrtina žličice svježe mljevenog papra
  • led
  • stabljika celera