Želatina – prirodan sastojak u borbi protiv bolova u zglobovima

Potpuno siguran i prirodan sastojak protiv bolova u zglobovima, za zdravlje mišića, tetiva, kože, kose, noktiju i srca

Želatina – prirodan sastojak u borbi protiv bolova u zglobovima

Osobe koje se redovito bave sportskim aktivnostima ili sjede duže vrijeme na radnom mjestu kao i starije osobe mogu osjećati bol zglobovima, nogama, leđima, vratu, te u tim slučajevima često pribjegavaju raznim analgeticima koji trenutačno olakšavaju bol, no najčešće nisu dugotrajnije rješenje problema.

U tim slučajevima često je problem u „podmazivanju“ zglobova. Laički rečeno, ako se vaši zglobovi ne podmazuju dovoljno, dolazi do pretjeranog trenja ili ukočenosti između kosti i hrskavica, a rezultat je bol.

Kako bi bol olakšali ili spriječili, postoji jedan prirodan, jednostavan i jeftin lijek koji vam može pomoći u podmazivanju zglobova i kralježnice, a to je želatina.

Zbog čega želatina?

Želatina je prirodan proizvod koji se dobiva procesuiranjem tetiva, kosti, hrskavica i slojeva kože najčešće od goveda. Osim što se može kupiti u trgovinama kao sastojak za domaće slastice, može se naći u mnogim već gotovim proizvodima, a među najpoznatijima su gumeni bomboni (samo pogledajte na pakiranju radi li se o želatini životinjskog podrijetla, a ne biljnog).

No, dok česta konzumacija gumenih bombona i nije preporučljiva zbog velikog udjela šećera, čista želatina može imati odličan učinak na organizam. Sastoji se od dvije aminokiseline: prolin i hidrosiprolin. Upravo te dvije aminokiseline pomažu u ojačavanju te oporavku vezivnog tkiva u slučaju ozljeda.

Svakako je zanimljivo spomenuti da želatina pomaže u ojačavanju i mišićnog tkiva, pa tako i najvažnije mišića u tijelu – srca, daje elastičnost tetivama i ligamentima, sprečava razvoj osteoporoze i artritisa. Također, želatina pomaže u održavanju i poboljšanju mentalnih sposobnosti, regulira metabolizam, te odlično djeluje na obnavljanje i elastičnost kože, obnavljanje i zdravlje kose te noktiju.

Kako je konzumirati?

Želatina se treba konzumirati jedanput na dan, barem mjesec dana, kada bi većina osoba trebala početi osjećati poboljšanje, odnosno smanjenje boli u zglobovima, mišićima i tako dalje. U načelu, nema ograničenja u vremenskom periodu u kojem se konzumira želatina, s obzirom na to da je riječ o prirodnom hranjivom sastojku, no preporuča se konzumiranje  oko šest tjedana, a nakon toga se može napraviti stanka od četiri do šest mjeseci.

Činjenica je da želatina u svojem čistom obliku, bez dodataka, nema ugodan miris i okus. No, svakako se može kombinirati sa zdravim namirnicama, kao što su jogurt, med, voćni sokovi i tako dalje…

Osnovni recept je:
5 g želatine u prahu – dvije ravne žličice
60 ml hladne vode.

U hladnjaku ostavite želatinu da nabubri preko noći, promiješajte ujutro i popijte na prazan želudac.

Možete isprobati i skuhati juhu/hladetinu od kostiju i hrskavica (naravno, bilo bi najbolje kupiti kosti od domaće uzgojenih životinja) koja također na dobar način unosa želatine u tijelo.

Foto: © Brent Hofacker - fotolia