Zdravstveni problemi o kojima nas je sram pričati

Bolesti ispod pojasa – progovorimo o proljevu, zatvoru, inkontinenciji...

Nemate problema sa žaljenjem na dosadnu glavobolju koja vas muči cijeli dan ili sa hvaljenjem zbog upale mišići koju imate jer ste počeli vježbati, no kad se treba govoriti o zdrastvenim problemima ispod pojasa, onda većina nas šuti. Bilo da se radi o proljevu, zatvoru ili o problemu kontrole mjehura, mnoge žene je sram priznati da imaju neki od ovih problema i radije pate u tišini. No ignoriranje ovih boljki može ozbiljno ugroziti vaše zdravlje. Evo nekoliko problema koje nećete rado spomenuti na kavi s prijateljicama ili na poslu, ali koje biste možda trebali saopćiti svom liječniku.

Proljev (dijareja)

Proljev je problem s kojim smo se prije ili kasnije sreli gotovo svi mi, no obično to nije neki ozbiljniji zdrastveni problem. Mogu ga uzrokovati razne vrste bakterijskih ili virusnih infekcija, određene vrste lijekova, intolerancija na neke vrste hrane... A sve više ima i osoba koje pate od proljeva radi stresa. Iako uglavnom nije štetan, proljev može biti opasan kada je dugotrajan ili može biti signal nekog drugog, ozbiljnijeg problema - bolesti želuca, tankog i debelog crijeva (kao na primjer iritabilni sindrom crijeva (IBS), znan i kao spastički kolon).

Ako imate proljev duže od četiri ili pet dana i vidite da vam ništa ne pomaže, potražite pomoć svog liječnika. To učinite i ako vam u stolici ima krvi (izgledat će crno), imate bolove u abdomenu i/ili visoku temperaturu.  Dugotrajan proljev može dovesti do dehidracije, osobito kod male djece, pa je neophodno unositi dovoljne količine tekućine u organizam.

Što se tiče kućnog liječenja, najvažnije je nadoknaditi tekućinu i soli koji su izgubljeni proljevom. U ljekarni se mogu nabaviti lijekovi koji potiču koji usporavaju kretanje crijeva i lučenje vode iz njih. Ako imate kratkotrajne tegobe, pomoći će banane ili malo crne čokolade.

Zatvor (opstipacija)

Opstipacija je otežano pražnjenje oskudne, tvrde stolice, najčešće manje od tri puta tjedno. Kada simptomi traju dulje od 6 tjedana uzastopno, govori se o kroničnoj opstipaciji.  Zbog toga što prehranom u sebe unosimo daleko premalo vlakana, opstipacija je danas čest problem. Može je izazvati i manjak vježbanja, nedovoljno pijenje vode, hormonalne promjene... Kronična opstipacija može biti znak iritabilnog sindroma crijeva.

Promjena načina života, odnosno jedenje hrane s dovoljno vlakana, dovoljno tekućine, redovita tjelovježba i ne susprezanje potrebe za pražnjenjem crijeva trebali bi riješiti problem zatvora. Istraživanja pokazuju da probiotici mogu pomoći ublažiti uvu tegobu.

Hemoroidi

Hemorodi (proširenja krvnih žila područja anusa) su još jedna bolest koju ponekad uzrokuje prehrana s premalo vlakana, no mogu ih imati i trudnice, zbog pritiska uvećane maternice na donju šuplju venu, ili ih dobiti osobe koje se jako naprežu za vrijeme pražnjenja crijeva kao i  osobe koje pate od konstipacije te pretile osobe ili osobe koje dugo sjede. Razlikujemo unutarnje i vanjske hemoroidi, a i jedni i drugi mogu puknuti i krvariti.

Probleme s hemeroidima može ublažiti promjena načina prehrane - izbaciti sva jako masna i začinjena jela, a to znači sve ljuto, kiselo, papreno, te konzervirane i suhomesnate proizvode. U prehranu treba uvoditi voće i povrće koje sadrži puno vlakana (integralne žitarice). Potrebno je unositi više tekućina, redovito vježbati i obratiti pažnju i na redovitu higijenu. Ako vam niti to ne pomogne s tegobama potražite pomoć liječnika.

Inkontinencija

Inkontinencija je nemogućnost kontroliranja mokrenja, a obuhvaća smetnje od povremenog "bježanja" mokraće do kompletne nemogućnosti zadržavanja mokraće. Slabost mjehura može se javiti zbog slabih ili oštećenih mišića koji kontroliraju mjehur. Godine, trudnoća, neaktivnost (osoba ne vježba) i neki lijekovi isto tako mogu uzrokovati inkontinenciju.

Ako ste trudnica, simptomi bi trebali proći za vrijeme postporođajnog oporavka, a  Kegelove vježbe prije, za vrijeme i poslije trudnoće mogu vam pomoći zadržati kontrolu mjehura. Kako raditi Kegelove vježbe? Samo stegnite mišiće koje obično koristite kako bi prekinuli mokrenje, zadržite koliko dugo možete, opustite, te ponovno stegnite mišiće. Počnite jakim stezanjem mišića 3-5 sekundi, a zatim opustite 5 sekundi. U početku radite 5 ponavljanja stezanja, zadržavanja i opuštanja, pa postepeno povećavajte broj ponavljanja
Ako niste trudni, posjetite liječnika kako bi  vam pomogao izliječiti ovu neugodnu tegobu.


Neugodni zdrastveni problemi mogu biti prilično teška tema za raspravu, no umjesto da ih ignorirate i trpite negativne efekte koje imaju na kvalitetu vašeg života, radije o njima porazgovarajte sa svojim liječnikom koji će vam pomoći kako biste mogli dalje sretno, i barem bez tih briga, nastaviti živjeti.

Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.