Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Štiti nas

Vitamin D: Sve dobrobiti čudesnog 'vitamina sunca'

Ako tijelo svaki dan ne dobije odgovarajuću razinu vitamina D može doći do povećane osjetljivosti na infekcije, umora, bolova u leđima, pa čak i do teškog zacjeljivanja rana

Žena
Foto: Unsplash
Budi najbolja verzija sebe.

O vitaminu D u posljednje vrijeme jako puno slušamo, zbog koronavirusa često se ističe njegova važnost i kako štiti naše zdravlje. Popularno se zove "vitamin sunca", a potreban nam je kako bismo bili zdravi i ojačali imunitet. Ovaj vitamin topiv u mastima ima jako puno dobrobiti za naše tijelo.

Image

Ove namirnice čiste arterije i čuvaju zdravlje srca

"Vitamin D važan je za funkcioniranje mišića, srca i pluća", kaže dr. Nicole Avena s Medicinskog fakulteta Mount Sinai u New Yorku. No, ono što je još jako važno je da podupire apsorpciju kalcija u tijelu. "Jedna od glavnih uloga vitamina D je pomaganje tijelu da maksimalno iskoristi kalcij koji je važan za naš koštani sustav i zube", kaže dalje dr. Avena za Eatthis.com.

Ako tijelo svaki dan ne dobije odgovarajuću razinu vitamina D može doći do povećane osjetljivosti na infekcije, umora, bolova u leđima, pa čak i do teškog zacjeljivanja rana, kaže dalje dr. Avena.

Kako dobivamo vitamin D?

"Jedan od najboljih i najprirodnijih načina dobivanja vitamina D je izlaganje suncu. Opća preporuka je da se svaki dan trebamo izložiti sunčevoj svjetlosti 10-30 minuta tijekom sredine dana", objašnjava nutricionist Kelli McGrane. Međutim, zbog godišnjih doba ili nekih drugih okolnosti često se je to nemoguće, pa mnogi ljudi ne mogu dostići to potrebno vrijeme za dovoljnu količinu vitamina D. Onda dolazimo do prehrane i dodataka prehrani.

"Mala količina vitamina D može se dobiti iz namirnica kao što su jaja, masna riba, gljive, obogaćeni sok od naranče i mlijeko. Ipak bez obzira na to mnogi pojedinci uzimanju dodatke prehrani posebno zimi kada nedostaje sunčeve svjetlosti", kaže dalje McGrane.

shimmer fallback

Kako naglašava Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporučena dnevna doza na razini EU i RH iznosi 5 µg dnevno, što iznosi 100% preporučenog dnevnog unosa. No, svi stručnjaci savjetuju da se prije uzimanja dodataka prehrani prvo savjetujemo s obiteljskim liječnikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

U nastavku pročitaj što su najveće dobrobiti ovog vitamina i zašto je važno da razmišljamo o njemu posebno u vrijeme pandemije.

Vitamin D važan je za kosti

Vitamin D poznat je po svojoj važnosti za izgradnju i jačanje kostiju. "Vitamin D pospješuje apsorpciju kalcija u crijevima, što u konačnici omogućuje normalnu mineralizaciju kostiju", kaže nutricionistkinja Jackie Newgent za Health. Kalcij u kostima ne bi mogao obavljati svoj posao bez vitamina D. "Vitamin D je potreban za rast kostiju i kako bi spriječio da kosti postanu lomljive", dodaje. Kada se udruži s kalcijem može pomoći u prevenciji osteoporoze.

Vitamin D jača imunitet

Nutricionistkinja Lana Nasrallah kaže da vitamin D jako pomaže kod jačanja imuniteta. "Može podržati imunološki sustav boreći se protiv štetnih bakterija i virusa", kaže ona. Zapravo, ta je uloga u eventualnom sprječavanju infekcija postala vrlo važna tijekom pandemije. Studija iz 2017. pokazala je da dodaci vitamina D smanjuju rizik od akutne respiratorne infekcije, a ovo je posebno važno za ljude koji imaju nedostatak vitamina.

shimmer fallback

Važan je za mentalno zdravlje

"Sve više istraživanja pokazuje vezu između nedostatka vitamina D i rizika od anksioznosti", kaže McGrane. "U nekoliko studija, ispitanicima koji su se borili s osjećajem anksioznosti, davani su dodaci vitamina D i pokazalo se da im se osjetno poboljšalo stanje", kaže dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Vitamin D može pomoći kod gubitka kilograma

Dr. Boyd ističe da je pretilost poznati čimbenik rizika za nisku razinu vitamina D. Ovo znači da dodatan unos vitamina D može pomoći kod gubitka kilograma. Istraživanje iz 2009. objavljeno u British Journal of Nutrition u kojem su sudjelovale žene s prekomjernom tjelesnom težinom i imale nisku dozu kalcija uspješnije su skidale kilograme kada su dodale vitamin D.

shimmer fallback

Vitamin D može pomoći u jačanju mišića

Osim što je važan za gustoću kostiju, vitamin D također utječe na jačanje mišića. "Nedostatak vitamina D u tijelu može povećati rizik od oslabljenih mišića što opet povećava rizik od pada", kaže Nasrallah. To je posebno važno za starije osobe. "Vitamin D može pomoći u povećanju mišićne snage i tako spriječiti padove, što je čest problem koji dovodi do značajnih invaliditeta i smrti kod starijih osoba."

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.