Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Zahvaćaju mnoge

Vaginalni prištići: Sve što te o njima zanimalo, a nisi se usudila pitati

Iako u većini slučajeva nisu alarm za uzbunu, vaginalni prištići mogu biti jako frustrirajući. Evo što ih najčešće uzrokuje i kako ih spriječiti

pexels-karolina-grabowska-7281994.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Malo je dijelova tijela osjetljivo poput ženskog intimnog područja. Ono zahtijeva posebnu brigu i oprez, a nerijetko se dogodi da nas zabrine i najmanje promjena. Iako se zaista može dogoditi da je posrijedi ozbiljnije stanje, s vaginalnim prištićima to nije slučaj - kod većine.

Najčešće se pojavljuju uslijed depiliranja ili brijanja, i to zbog bakterija s britvice ili urasle dlake. Tada prištići većinski nestaju sami od sebe. Dobro je stavljati obloge, no ne ih i istiskivati jer bi se stanje moglo samo pogoršati. Uz to, treba izbjegavati usku odjeću koja u tim slučajevima izaziva trenje.

Image
Smanji rizik

Zašto se vaginalna gljivična infekcija pojavljuje baš ljeti i kako je spriječiti?

Kako se o vaginalnim prištićima slabo govori, rijetko tko zna da je upala Bartolinijeve ciste jedan od glavnih uzročnika. Kao što vjerojatno znaš, prije i tijekom spolnog odnosa iz žlijezde se izlučuje sekret koji stvara osjet vlažnosti, a kad se začepi izlaz te žlijezde, dolazi do naticanja. Ako je mjesto bolno, treba posjetiti ginekologa.

shimmer fallback

Liječniku se trebaš obratiti i ako se prištić poveća, ako on svrbi i ako se ne povlači u roku od 14 dana. Sukladno tome, ginekolog će odrediti daljnji postupak. U nastavku otkrivamo što još može biti uzrok ovakvih prištića te mogu li se - i kako - prevenirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Kontaktni dermatitis

U ovom slučaju prištići nastaju zbog nečega što je došlo u kontakt s kožom. Moguće je da si preosjetljiva na pjenušavu kupku, određen sapun, ženske intimne maramice, higijenske uloške i druge potrepštine koje si nedavno koristila. Može se raditi i o problematičnoj marki kondoma ili lubrikanta koji ti, jednostavno, ne odgovaraju. Do peckanja i svrbeža nekad dovodi i znoj. Radi li se o ovom uzročniku, prištići će nestati sami od sebe, no trebaš ustanoviti na što ti koža burno reagira, a pomoći ti mogu i lijekovi lokalne primjene.

shimmer fallback

Gljivična infekcija

Ako ti se na intimnom području pojavi mnoštvo prištića, moglo bi se raditi i o gljivičnoj infekciji koja je najprisutnija ljeti kad se, uslijed znojenja i veće izloženosti vlažnim sredinama, naruši prirodni balans vaginalne flore. Gljivična je infekcija popraćena crvenilom i peckanjem, a može nastati zbog niza uzročnika - vlažnih kupaćih kostima, neadekvatne higijene, agresivnih preparata ili hormonalnih promjena. Uglavnom se liječi antimikoticima, dakle, posjeti ginekologa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Spolno prenosive bolesti

Vaginalni prištići mogu se pojaviti uslijed genitalnog herpesa, spolno prenosive bolesti koja se manifestira u obliku mjehurića ispunjenih tekućinom. Ti mjehurići u obliku kvržica mogu uzrokovati neugodne simptome, a uglavnom se pojavljuju kad osobi oslabi imunitet. Povezuješ li ove simptome sa svojim stanjem, obavezno se konzultiraj sa stručnjakom.

Nadalje, slične simptome nosi i spolno prenosiva bolest genitalnih bradavica. Posljedično se pojavljuju mali prištići u rodnici, a mogu se spojiti i u leziju te tada treba izbjegavati spolni odnos. I tu se treba javiti ginekologu jer postoji više metoda liječenja ovih simptoma koji su ipak ozbiljniji. Zato zahtijevaju reakciju.

shimmer fallback

Molluscum contagiosum iliti vodene bradavice

Kod ovog je uzročnika riječ o virusnoj infekciji koja može uzrokovati prištiće na cijelom tijelu. Oni su uzdignuti, bijele boje te u sredini imaju udubljenje. Nestaju spontano, ali se mogu liječiti lokalno i oralno. Obavezno se javiti ginekologu i dermatologu kako bi se procijenilo o čemu se radi jer ovoj infekciji treba šest do 12 mjeseci da nestane.

shimmer fallback

Gnojni hidradenitis

Još jedan od potencijalnih uzročnika vaginalnih prištića jest gnojni hidradenitis. Radi se o kroničnoj bolesti žlijezda znojica kad se prištići opetovano pojavljuju na mjestima gdje je prisutno trenje poput pazuha, prepona i drugih. Pojavljuju li se učestalo, mogu uzrokovati i ožiljke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Smiješ li ih istiskivati?

Ne, jer ćeš samo pogoršati situaciju. Ako nije riječ o nečemu ozbiljnom, simptomi će nestati u roku od dva tjedna, a ako se ništa ne promijeni ili pogorša, potraži liječničku pomoć. Liječnik će procijeniti uzrok i daljnje korake. Želiš li prevenirati ovu neugodnu pojavu, vodi računa o higijenskim proizvodima koje koristiš i izbaci one koji te nadražuju.

Izbjegavaj usku, neprozračnu, znojnu odjeću jer ona povećava šanse za prištićima. Kad se tuširaš, izbjegavaj vruću vodu i, najvažnije, zaboravi na suho brijanje. Uvijek nanesi pjenu, britvicom idi uvijek u istom smjeru te ih ne zaboravi učestalo mijenjati, a nakon brijanja, upotrijebi hidratantnu kremu za osjetljivu kožu. Na kraju se sjeti da ovakvi prištići uglavnom nisu opasni.

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.