Tri recepta s jajima za malo drugačiji doručak

Pržena, poširana, kuhana, na kajganu... Jaja možeš pripremiti na sto načina, a osim toga izuzetno su dobar doručak. Međutim, ovoga puta donosimo ti recepte kako da jaja pripremiš nešto drugačije.

Tri recepta s jajima za malo drugačiji doručak

Jaja su namirnica koja ti uvijek može poslužiti kada više ne znaš što pripremiti ili jednostavno želiš energičan dan, bilo da ih kombiniraš u slanim ili slatkim jelima - također su dobar izbor za doručak. Od mnoštvo načina pripreme koje sigurno znaš bez praćenja svoje ispisane kuharice, mi ti donosimo tri drugačije verzije koje će se sigurno ponovno naći na tvom jelovniku.

Image

Najčešći mitovi o jajima koje trebamo odbaciti



Tako ti donosimo kajganu osvježenu bojama, nešto drugačiji avokado i privlačan proteinski kruščić.

Tvoja jutra će zamirisati, a ti ćeš napokon bezgranično uživati u novim jelima.

1. Pečeni avokado s jajima

Sastojci:

  • 4 velika jaja
  • 2 srednje veličine, čvrsta, zrela avokada
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol
  • 1/2 žlice mljevenog papra
  • 1/4 šalice nasjeckanog svježeg peršina


Upute:

Zagrij pećnicu na 190 C i zatim lim za pečenje pokrij s aluminijskom folijom. Napravi četiri kružna prstena od aluminijske folije koje ćeš koristiti u održavanju avokada uspravnim za pripremu i pečenje.

Složi avokado i ukloni sjeme. Avokado stavi unutar folije na lim za pečenje i premaži maslinovim uljem. U rupu u kojoj je jama od sjemena stavi jedno razbijeno jaje. 

Stavi jaje u sredinu svakog avokada, pazeći da žumanjci ostanu netaknuti. Začini sa soli i paprom.

Peci dok bjelanjci potpuno ne pobijele i žumanjci se ne počnu podizati, oko 15-20 minuta.

Na kraju posluži s nasjeckanim peršinom.


2. Fritaja s brokulom i sirom

Sastojci:

  • 8 jaja
  • 3 šalice nasjeckane brokule
  • 1/4 šalice vode
  • 1/4 šalice mlijeka
  • 2 žlice senfa
  • 1 žličica soli
  • 1/8 žlice papra
  • 3/4 šalice nasjeckanog cheddar sira
  • 1 žlica sjeckanog mladog luka


Upute:

Zagrij pećnicu na 180 C. Prokuhaj brokolu i vodu. Kuhaj na srednje jakoj vatri dok ne omekša, povremeno miješajući, otprilike 5 minuta. 

U velikoj zdjeli umuti jaja, mlijeko, senf, sol i papar dok ne dobiješ lijepu smjesu. Dodaj smjesi brokule, sir i zeleni luk; dobro promiješaj.

U tavu na srednje jakoj vatri izlij smjesu jaja i peci dok rubovi ne dobiju zlatnu boju, oko 5 minuta.

Zatim nakon što se fritaja malo popržila prenesi ju u pećnicu i peci dok se jaja potpuno ne ispeku, oko 10 minuta.

Posudu skloni iz pećnice i pusti da malo odstoji 5 minuta.

Posluži uz hladan jogurt ili sok od naranče.


3. Proteinski kruščići s jajima

Sastojci:

  • 6 velikih jaja
  • 2 žlice parmezana
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 šalica nasjeckane rajčice 
  • 1/2 šalice tanko narezanog špinata ili listova bosiljka
  • sol i papar, po želji
  • 3/4 šalice usitnjenog talijanskog sira
  • usitnjena crvena paprika


Upute:

Zagrij pećnicu na 220 C.

U srednjoj posudi umuti jaja i parmezan, dok se ne pomiješaju. Izlij jaja u tavu i peci ih na srednje jakoj vatri, okrećući ih s jedne i s druge strane. Peci jaje dok ne ostane nešto vidljivog tekućeg žumanjka. 

Kruščiće stavi na lim za pečenje i po želji lagano pospi uljem. Na vrhove kruščića stavi jaja, rajčicu i špinat, ravnomjerno. Zasoli i popapri po želji. Zatim, ravnomjerno po pladnju kruščiće posipaj talijanskim sirom.

Peci u pećnici na 220 C dok se sir ne otopi, oko 5 minuta. Na kraju dodaj crvenu papriku.

Svaku pizzu izreži na četiri dijela i posluži odmah.


Dobar tek!