Budi najbolja verzija sebe.

Treba li zabraniti elektroničke cigarete?

Sve su popularnije, no jesu li isto štetne?

Budi najbolja verzija sebe.

Pred saborskim zastupnicima nedavno se našao novi Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda. Njime se predlaže da u javnim prostorima budu zabranjene i elektroničke cigarete. Pušači zbog toga negoduju. S razlogom ili ne? Jesu li e-cigarete štetne i što zapravo sadrže?    

Što su elektroničke ili e-cigarete  

Upotrebom e-cigarete ne stvara se dim, već se inhalira para, a ta para može, ali i ne mora, sadržavati nikotin. Postoje razni modeli e-cigareta, od onih koji izgledaju kao i obične do većih modela. Razlika je u tome što veće imaju veći kapacitet baterije i nikotinskih punjenja pa duže traju, dok su manje zbog svoje veličine nešto praktičnije za upotrebu. Kako bi u potpunosti izgledale kao obična cigareta, neke na kraju imaju ugrađenu LED diodu koja se pali svakim povlačenjem dima imitirajući žar cigarete. E-cigarete se sastoje od tri glavna dijela: baterije koja se može puniti,  raspršivača koji stvara toplinu i isparava e-tekućinu, te refila koji se puni tekućinom sa željenom količinom nikotina. Na tržištu postoje tekućine s nikotinom, a ima i onih bez nikotina. No, osim toga ona sadrži organski sastojak propilen glikol ili biljni glicerol koji pospješuju stvaranje pare. Tzv. e-tekućine mogu sadržavati i arome po želji pušača. Mogu biti i voćne kao što su od jabuke, banane, jagode, breskve, a postoje i one od kave, vanilije, čokolade ili mentola.

Opasnosti i prednosti

Posljednjih godina popularnost e-cigareta je znatno porasla, no, zaoštrila se istodobno i rasprava o njihovim opasnostima i prednostima. Neki se stručnjaci pribojavaju da e-cigarete mogu dovesti do ovisnosti o nikotinu i biti put prema duhanu, dok drugi govore da one imaju golemi potencijal pomoći milijunima pušača u svijetu da odbace tu štetnu naviku. Brojni pušači su počeli kupovati e-cigaretu kada je uvedena zabrana pušenja u javnim prostorima.

Zagovornici e-cigarete navode kao prednost to što je jeftinija od obične cigarete, što ne proizvodi dim kao nusprodukt gorenja duhana već samo paru, i jer nema mirisa duhana u zatvorenim prostorima. Proizvođači e-cigarete reklamiraju ju pak kao zdraviju alternativu običnoj cigareti. Takvu reklamu opravdavaju tvrdnjom da uz korištenje e-cigareta ne postoji pasivno pušenje, te da one ne sadrže 4000 kemijskih supstanci i kancerogene supstance koje se nalaze u duhanskim cigaretama.

Zabrana u javnim prostorima

S odlukom da se i u Hrvatskoj zabrane e-cigarete u javnm prostrorima ne slažu se pojedini stručnjaci koji tvrde da su e-cigarete manje štetne. Pozivaju se na istraživanja koja su pokazala da se, primjerice, broj pušača u Velikoj Britaniji smanjuje upravo zahvaljujući e-cigareti, te da su razine otrovnih para u prosjeku za 95 posto niže nego u dimu obične cigarete.

Preporuke za e-cigarete

Objavljene su prve stručne preporuke za kvalitetno reguliranje elektroničkih cigareta u Hrvatskoj. Zaključak je da bi njihova restrikcija dodatno pogoršala javno zdravstvene probleme vezane uz pušenje. Tu stručnu podlogu za reguliranje elektroničkih cigareta izradio je tim mladih stručnjaka, polaznika Poslijediplomskog studija iz javnog zdravstva na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, pod vodstvom dr. Ognjena Brborovića, nastavnika Medicinskog fakulteta u Zagrebu

Smanjenje štete

Preporuke su napisane u formi policy dokumenta koji služi kao podloga za detaljno oblikovanje zdravstvene politike. Policy dokument je kao kvalitetnu stručnu podlogu objavilo Hrvatsko društvo za javno zdravstvo pri Hrvatskom liječničkom zboru na svojim internetskim stranicama. Preporuke su utemeljene na relevantnim znanstvenim istraživanjima koja pokazuju da su elektroničke cigarete oko 25 puta manje štetne za pušače, a uopće ne štete okolini i ne proizvode efekt pasivnog pušenja. Preporuke su u skladu s EU Direktivom i regulativom većinom zemalja EU. Stručni dokument elektroničke cigarete i proizvode nove generacije promatra kao dio strategije smanjenja štete u javnom zdravstvu. To je strategija koja prihvaća da je rizično zdravstveno ponašanje među pojedincima i grupama kod kojih je takvo ponašanje već usvojeno neizbježno, te se fokusira na smanjenje štete, tj. negativnih posljedica takvog ponašanja. Strategija se pokazala uspješnom jer dovodi do povećanja kvalitete života i konzumenata i nekonzumenta pa onda i društva u cjelini.

Metoda odvikavanja od pušenja

”Elektroničke cigarete trebalo bi regulirati na način da se osigura kvaliteta proizvoda na tržištu i poveća mogućnost edukacije i izbora građana. U Hrvatskoj imamo više od 1,1 milijuna pušača i trpimo ogromne društvene troškove saniranja svih problema povezanih s pušenjem. Zbog toga bilo kakva restrikcija koja umanjuje dostupnost elektroničkih cigareta kao efikasne metode za odvikavanje od pušenja nije dobra za javno zdravstvo”, izjavila je Dorja Vočanec, dr.med., polaznica Poslijediplomskog studija iz javnog zdravstva na Medicinskom fakultetu i voditeljica tima koji je izradio dokument s preporukama.

”Elektronične cigarete ne sadrže katran koji je najvažniji uzročnik karcinoma kod pušača, pa ih je pogrešno izjednačavati s duhanskim proizvodima, kako se to predlaže u prijedlogu Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda koje je izradilo Ministarstvo zdravstva. Svako smanjenje dostupnosti e- cigareta samo će povećati broj pušača klasičnih cigareta, bilo povratkom oko 200.000 postojećih korisnika e- cigareta na klasične cigarete, bilo zaustavljanjem trenda rasta novih korisnika e-cigareta”, tvrdi doc.dr.sc.Ognjen Brborović.

Foto:  © Kaspars Grinvalds - fotolia

Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.