Granice su važne

Tijelo treba predah: Znakovi da konzumiraš previše šećera

Svi volimo jesti slatku hranu, ali prevelika konzumacija šećera može dovesti do akni, umora, čestih promjena raspoloženja i još mnogo toga

profimedia-0090202796.jpg
Foto: Profimedia.hr

Slatkiši su ukusni, a svatko tko to niječe, ne govori istinu. No budući da je život često nepravedan, šećer, posebno u velikim količinama, zaista šteti našem zdravlju. Zato je dobro saznati što čini u našem tijelu i kako možemo znati da pretjerujemo s unosom, a onda ćemo lakše kontrolirati želju za slatkim i biti zdravije.

Image
Zanimljiv izazov

Kako u samo nekoliko dana izbaciti šećer iz svoje prehrane?

Kako znati da unosimo previše šećera? Donosimo ti signale koje nam tijelo šalje kada pretjerujemo, a onda je najbolje zaustaviti se jer ne smijemo zaboraviti da je ovo jedan od načina na koji dobro brinemo o sebi.

Stalno žudimo za slatkišima

Što više pojedemo šećera, imat ćemo još veću želju. "Više žudimo za šećerom kada unosimo velike količine i ovo postaje začarani krug te se stvara ovisnički ciklus", kaže autorica knjige o šećeru Brooke Alpert. To se ne događa samo zato što se naši okusni pupoljci mijenjaju i trebaju sve više i više šećera da bi postigli isti okus, nego šećer stvara ovisnost poput prave droge. "Kada unosimo namirnice s visokim udjelom šećera, u tijelu se stvara hormonalni odgovor poput vala, prvo nas podigne, a zatim padamo, i onda tijelo žudi za novom dozom šećera", kaže dalje Alpert.

Osjećaj tromosti tijekom dana

Sve što ide prema gore dođe u točku iz koje počinje pad. Nakon što šećer uzrokuje veliki skok u razini inzulina dolazi do neizbježnog pada. "Energija je najstabilnija kada je šećer u krvi stabilan, pa kada konzumiramo previše šećera, najviša i najniža razina šećera u u krvi dovode do visoke i niske energije", kaže Alpert. Konzumiranje velikih količina šećera također znači da vjerojatno ne unosimo dovoljno proteina i vlakana, što su važne hranjive tvari za uravnoteženu energiju.

Image
Foto: Pixabay

Pogoršava se kvaliteta kože

"Neki su ljudi osjetljivi na porast inzulina zbog unosa šećera, što može pokrenuti hormonalne promjene koje dovode do izbijanja akni ili rozaceje", kaže dermatologinja Rebecca Kazin za Self. Promjene na licu mogu se dogoditi u samo nekoliko dana. Ako se promjena događa, Kazin preporučuje ponovnu procjenu prehrane i koliko unos šećera sudjeluje u našoj prehrani.

Češće promjene raspoloženja

Pad šećera u krvi koji se dogodi kada smanjimo unos šećera može prouzročiti promjene raspoloženja zbog čega se možemo osjećati ranjivo. Također kada se energija smanjuje dolazi do promjene raspoloženja.

Image
Foto: Pixabay

Dolazi do stvaranja karijesa

Kad se bakterije sakupljaju među zubima, stvara se kiselina koja uzrokuje propadanje zuba. Naša slina sama održava zdravu ravnotežu bakterija, ali konzumiranje šećera može utjecati na pH i odbaciti prirodni ekosustav. To bakterijama daje priliku za napredovanje i razmnožavanje, što dovodi do karijesa.

Debljanje je jedna od posljedica

Unos prekomjerne količine šećera je višak kalorija, a budući da nema bjelančevina ili vlakana, ne osjećamo se sito. Također pokreće oslobađanje inzulina, hormona koji igra veliku ulogu u debljanju i dijabetesu. Kad jedemo šećer, gušterača oslobađa inzulin koji prenosi šećer u naše organe kako bi se mogao koristiti za energiju. Kada tijelo opteretimo šećerom mora proizvesti više inzulina, a s vremenom će doći rezistencije na inzulin. Inzulinska rezistencija znači da tijelo ne može pravilno reagirati na normalne količine inzulina i stoga se šećer ne koristi na prave načine. Također, kada gušterača predugo ubrzano radi može doći do razvijanja dijabetesa tipa 2.

Image
Foto: Pixabay

Osjećaj "magle u glavi" nakon obroka

Ovakav osjećaj u tijelu može biti posljedica niske razine šećera u krvi. Kad jedemo puno šećera, razina šećera u krvi brzo raste i pada, umjesto da se polako oslobađa. "Loša razina šećera u krvi može stvoriti kognitivne probleme i oštećenja", objašnjava Alpert.

Hrana više nije slatka kao prije

"Konzumiranje previše šećera bombardira naše okusne pupoljke. Zbog pretjerane količine šećera raste tolerancija na šećer u našim ustima, pa nam treba sve više i više šećera da udovoljimo želji za slatkim", objašnjava Alpert. Kad našim okusnim pupoljcima treba puno šećera da bismo osjećali da je nešto dovoljno slatko, može nam biti teško smanjiti unos šećera. No, ako na početku smanjimo unos i uspijemo se zadovoljiti s minimalnom količinom šećera naše tijelo će se naviknuti. S vremenom ćemo osjetiti da nam je hrana previše slatka i imat ćemo manju potrebu za šećerom.

Image
Foto: Pixabay