Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Tehnologija u službi sna: Stvorena aplikacija koja te čuva od noćnih mora

Živiš u vremenu punom neizvjesnosti zbog čega si neprestano pod stresom, a toga možda nisi ni svjesna. Jedan od simptoma stresa su noćne more i ostali ružni snovi

Tehnologija u službi sna: Stvorena aplikacija koja te čuva od noćnih mora
Budi najbolja verzija sebe.

Vjerojatno si se, ne jednom u životu, probudila prestravljena, usred noći, u grču, oblivena hladnim znojem, nakon što si sanjala najstrašnije stvari koje um može zamisliti. I prava je sreća, ako ti se to dogodilo toliko puta da možeš izbrojati na prste jedne ruke, no što ako su noćne more toliko česte da te strah zaspati i da ti narušavaju kvalitetu života.

San je, znaš i sama, jedna od krucijalnih čimbenika jakog imuniteta i dobrog zdravlja, jer se, dok spavaš, tijelo i psiha regeneriraju, a mozak čisti od suvišnih informacija i mentalnog otpada nakupljenog kroz dan. Ako te muče noćne more, nemoguće je kvalitetno se naspavati.

Image

Rješenje za bolji san: Devet namirnica koje će ti pomoći lakše zaspati


shimmer fallback


(FOTO: Pixabay)

Zahvaljujući tehnološkom napretku, imamo sjajnu vijest za tebe. Živimo u digitalnoj eri i bilo je pitanje vremena kad će biti stvorena aplikacija koja će nas osloboditi noćnih mora. Jedna američka tvrtka za medicinske uređaje patentirala je aplikaciju NightWare koja može prekinuti noćnu moru, što je osobito važno kod osoba koje boluju od PTSP-a, ali i ostalih koji se ne mogu naspavati zbog uznemirujućih snova.

Američka agencija za lijekove ispitala je kvalitetu aplikacije i testirala je na volonterima te joj dala zeleno svjetlo za tržište. No, s obzirom da je riječ o sasvim novoj vrsti medicinskih pomagala, ako tako možemo nazvati aplikaciju, u pripremi je paket regulativa koji će se odnositi na nju i ostale koje slijede.

Aplikacija koja te čuva od noćnih mora, povezana je s pametnim satom i djeluje na način da prati otkucaje srca i tvoje pokrete dok spavaš. Kada prikupi dovoljno informacija o tvome ponašanju u snu i definira što je za tebe normalan san, aplikacija može osjetiti abnormalne aktivnosti (koje upućuju na noćne more) i šalje satu naredbu da nježno zavibrira kako bi te probudio iz sna i spriječio da se on razvije u noćnu moru. 

shimmer fallback


(FOTO: Pexels)

Ova aplikacija prvenstveno je razvijena za američke ratne veterane koji boluju od PTSP-a, no može pomoći svakome tko se bori s teškim snovima, a takvih je danas mnogo jer okolnosti u kojima živimo, s obzirom na Covid 19, neprestano izazivaju stres, a on pak utječe na naše snove. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.