Sve tajne zelenog čaja

Blagotvoran za zdravlje, učinkovit kod mršavljenja, odličan antioksidans

Sve tajne zelenog čaja

Zbog svoje ljekovitosti i dokazane učinkovitost u borbi protiv mnogih, pa tako i nekih najtežih zloćudnih bolesti, zeleni čaj jedan je od najcjenjenijih i najpopularnijih napitaka na svim kontinentima. Pun snage, aromatičnog okusa, osvježavajućeg  djelovanja, postao je dio svakodnevnice milijuna ljudi diljem svijeta, ne samo u azijskim zemljama odakle potječe i gdje je tradicionalno stoljećima prisutan.  

Dragocjeni sastojci
"Zeleni čaj se proizvodi od iste biljke kao i crni čaj. Biljka se zove čajevac ( Camellia sinensis)), a u 12.stoljeću uvezena je iz Kine u Japan i od tada se od nje počeo proizvoditi zeleni čaj. Zeleni čaj obrađuje se samo parom da se ne unište enzimi, a zatim se suši na zraku. Budući da pritom ne dolazi do procesa oksidacije i fermentacije, zadržava svoju zelenu boju i gotovo sve dragocjene sastojke", te zanimljive podatke doznajemo od Josipa Novosela iz Kuće zelenog čaja u zagrebačkoj Ilici, dobro poznate ljubiteljima tog aromatičnog i zdravog napitka.

Zeleni čaj ima čak oko 300 različitih sastojaka, i upravo taj kemijski sastav krije tajnu njegovih višestrukih koristi i ljekovitih svojstava za ljudski organizam. Bogat je primjerice flavonoidima, koji su snažni antioksidansi i upravo zahvaljujući tome zeleni čaj pomaže u borbi protiv bolesti srca i krvnih žila. Sadrži flour te sprečava karijes i povoljno djeluje na očuvanje koštane mase.

"Svakodnevno pijenje zelenog čaja pripada današnjoj kulturi Japana, u kojoj je najmanji postotak obolijevanja od raka. Tijelo čisti od otrova, smanjuje bolove kod problema sa želucem i crijevima, smanjuje masnoću u krvi, sprečava arteriosklerozu, dobar je protiv upala, normalizira rad štitnjače, pospješuje krvotok i regeneraciju kože, povisuje mentalnu i tjelesnu aktivnost, djeluje protiv depresije, pospješuje ozdravljenje jetrenih bolesnika", navodi J.Novosel za portal Žena.hr brojna blagotvorna djelovanja zelenog čaja. Spominje i kinesku poslovicu kako se izvana tuširamo vodom, a iznutra peremo čajem.

Učinkovit kod mršavljenja
Zeleni čaj je odličan kao osvježavajući napitak jer sadrži tein koji u manjoj mjeri potiče stimulaciju od kofeina. Također pospješuje probavu, djeluje na  razgradnju masnoća i čisti od toksina. Otkriven je njegov učinak na mršavljenje. Zeleni čaj ubrzava izmjenu tvari, pa redovito dnevno ispijanje zelenog čaja može pomoći pri skidanju suvišnih kilograma ubrzavanjem metabolizma, a time i lakšim sagorijevanjem viška kalorija.

Izvor ljepote
Zeleni čaj ima visok udjel vitamina C i E, sadrži minerale, i zbog antioksidansa koristi se i za usporavanje procesa starenje kože. Zato je sve češće sastavni dio kozmetičkih preparata.Može ga se naći u kupkama, kremama, tonicima, parfemima i ostalim proizvodima renomiranih svjetskih kozmetičkih kuća, koje su prepoznale blagotvorna svojstva listića zelenog čaja i njegov učinak na kožu i kosu.

Za ljetnih vrućina rashladite se čajem
U Kuću zelenog čaja kupci dolaze i zbog drugih proizvoda. Dosta je tražen bijeli čaj koji je još bogatiji antioksidansima nego zeleni. "Posebice je dobar za čišćenje tijela od toksina, a dobar je i za njegu kože. Popularan je jako i žuti čaj, koji je izuzetno lagan, dobar je za ljude koji imaju osjetljiv želudac, pospješuje brže sagorijevanje hrane, ubrzava metabolizam, i zbog dokazanog učinka kod mršavljenja iznimno je puno tražen. Rooibos je čaj vrlo ljekovitih svojstava koji ne sadrži kofein pa opušta i relaksira, smanjuje trbušne tegobe i pridonosi dobrom raspoloženju. Odličan je za trudnice, jer ne sadrži tein i bogat je vitaminom C. Kod male djece pomaže protiv grčeva", naglašava Josip Novosel.

Ritual pripreme
Pravi poznavatelji uopće ne šećere čaj, nego uživaju u njegovu izvornom okusu i aromi. To pogotovo vrijedi za zeleni čaj, kojem ne treba dodavati šećer, jer tako se smanjuje njegova učinkovitost. Posebnost je kod pripreme zelenog čaja da proključalu vodu prekrijemo listićima tek kad se ohladi na oko sedamdeset stupnjeva. Na dva decilitra vode stavlja se jedna čajna žličica čaja. Nakon predviđenog vremena, oko 3 minute, čaj treba procijediti. Ako odlučite u našim krajevima tako omiljenu kavu zamijeniti kakvim drugim napitkom, najbolji je izbor svakako zeleni čaj, jer liječi, jer je izvor ljepote, i jer je teško odoljeti njegovoj decentnoj, a opet snažnoj aromi kojoj treba prepustiti i tijelo i dušu.

(M.G.)