Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Naporne oscilacije

Sve što trebaš znati o hormonalnim promjenama za vrijeme menstruacije

Hormonalne promjene su pojava s kojom se susreću sve žene svijeta, a one su posebno izražene za vrijeme menstruacije. Evo što sve trebaš znati o hormonima i njihovim fluktuacijama tijekom menstrualnog ciklusa

pexels-cottonbro-3737818.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Hormoni su kemijski glasnici koje izlučuju žlijezde u tvom tijelu. Igraju važnu ulogu u procesima aktivacije kao što je pubertet i menstrualni ciklus pa nisu svi tako loši. Zapravo, osiguravaju da se tijelo razvija i funkcionira kao što bi trebalo. No, imaju i nedostataka – kao što zna 99 posto žena. Naime, hormonalne promjene kroz koje žene prolaze svakog mjeseca mogu nas odvesti na pravi emotivni vrtuljak, no iako to ne možemo u potpunosti izbjeći, možemo se pripremiti na sve što nam menstrualni ciklus donosi. Najbolje je znati što više o vlastitom tijelu i promjenama kroz koje prolazi za vrijeme ciklusa.

Image
Pokreni se

Nedostaje ti motivacije? Vrati je nazad uz ova tri savjeta

Promjene raspoloženja, razdražljivost, tuga i tjeskoba koje možda osjećaš od puberteta, sve se to može pripisati napornim hormonalnim promjenama. To je zbog toga što u tom kratkom razdoblju tvog života kemija hormona i mozga nije sinkronizirana, što znači da se osjećaš emotivnije i razdražljivije. Hormonalne promjene mogu donijeti i neželjene stvari kao što su prištići, više dlaka na tijelu i snažniji neugodan tjelesni miris. Zato su nam hormoni „naporni” – jer nam s jedne strane pomažu u sazrijevanju i pokretanju bitnih promjena, a s druge donose emocije s kojima se teško nosimo, a tijelo nam postaje drugačije.

No, iako smo se nekoć nadale da će se naši hormoni i njihovo divljanje smiriti nakon puberteta, sada znamo da to nije tako te da oni igraju doista veliku ulogu u našem svakodnevnom životu kroz cijeli život. Određuju nam raspoloženja, pomažu nam da budemo energične ili pak pasivne, čine da smo poletne ili razdražljive – a mogu nam utjecati i na težinu!

Hormoni igraju ključnu ulogu u tvom menstrualnom ciklusu. Zapravo, oni igraju ulogu u svakoj fazi mjesečnog ciklusa. Tijekom ciklusa, žlijezda hipofiza proizvodi hormon za stimulaciju jajnih stanica (FSH) i luteinizirajući hormon (LH). Ti hormoni potiču ovulaciju i također potiču jajnike na proizvodnju više hormona – osobito estrogena i progesterona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Estrogen i progesteron stimuliraju utrobu na pripremu za moguću trudnoću no mogu utjecati na tebe i izvana. Primjerice, zbog povećanih razina estrogena tijekom ovulacije možeš se osjećati energično i britko. U međuvremenu, zbog nakupljanja progesterona u lutealnoj fazi (nakon ovulacije, ali prije početka menstruacije) možeš osjećati vrućinu i uznemirenost te želju za slatkom hranom. Izmjena ta dva stanja tijekom ciklusa, kada estrogen počne padati, a progesteron rasti, može također uzrokovati PMS (predmenstrualni sindrom), što može značiti tjeskobu, promjene raspoloženja, nelagodu i bol.

Ove faze nemoguće je izbjeći, ali je neugodno djelovanje hormona moguće ublažiti. Pokušaj jesti hranu bogatu proteinima te za vrijeme menstruacije nježno vježbati. Aktivnost će ti pomoći podići si raspoloženje čak i za najcrnjih dana, a kada ti progesteron jako poraste sasvim je u redu da spavaš više no obično. Također,normalno je da za vrijeme PMS-a i menstruacije dobiješ do dvije kile više, zbog nakupljanja vode. Iako ćeš se možda par dana osjećati loše, čim ti menstracija završi hormoni će se smiriti, a tvoja težina vratiti na staro.

U svakom se slučaju nemoj zamarati jer možeš biti sigurna da će sva razdražljivost, neugodnost u tijelu i umor za nekoliko dana proći, kada će ponovno estrogen uravnotežiti sastav tvojih spolnih hormona i dati ti novi polet. Do tad znaj da su hormoni tu da nam pomognu zatrudnjeti, razvijati se i premostiti svaki mjesec što uspješnije. Oni nisu naši neprijatelji, već saveznici - čak iako nam nekad zadaju glavobolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.