Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Što uzrokuje bolne bradavice?

Uzroci bolnih bradavica mogu biti razni, no s obzirom da je riječ o vrlo osjetljivom području, važno je što prije otkriti uzrok…

Što uzrokuje bolne bradavice?
Budi najbolja verzija sebe.

Svaka je žena barem jedanput u životu zbog određenog razloga doživjela neugodnu bol u bradavicama na prsima. Bradavice su posebno osjetljivo područje kod žena, jer na njima završavaju mnogi živčani vršci. Osim što im je primarna funkcija da služe kao sisaljka za bebe, one su vrlo važna ženska erogena zona.

Uzroci bolnih bradavica mogu biti različiti – hormonalni, upalni, alergijski, iritacijskih, pa čak i indikator težih oboljenja, kao što su rak dojke. Zato ne treba zanemariti bol u bradavicama, posebno ako za nju ne znate točan uzrok.

No, kako ne bi bilo zabune, evo određenih smjernica prema kojima možete odrediti uzrok boli te si pomoći u njihovom ublažavanju. U slučaju da u roku nekoliko dana bol i druge promjene na bradavicama ne prolaze, a uzrok vam je nepoznati, svakako potražite savjet liječnika. Ovim tekstom neće biti obuhvaćene tegobe s bradavicama za vrijeme trudnoće i dojenja.

Iritacija bradavica

Iritacija bradavica najčešće se događa zbog njihove frikcije o drugi materijal, primjerice za vrijeme bavljenja sportom. Neki ih još nazivaju „trkačkim bradavicama“ jer se javljaju kod osoba (oba spola)zbog bavljenja određenim sportom, najčešće joggingom. Kod žena se najčešće javljaju jer prilikom bavljenja sportom ne nose dobre grudnjake (loši kroj i kivi materijal). Simptomi mogu biti bol, isušenost, iritacija te krvarenje.

Kako bi se spriječila iritacija bradavica potrebno je nabaviti sportski grudnjak koji odgovara modelom te onaj koji je izrađen od sintetičkih, a ne pamučnih vlakana. Ako ni to nije dovoljno, stavite na bradavice dodatnu zaštitu – vodootporni flaster ili kiruršku traku. Nakon svakog vježbanja namažite bradavice premazima na bazi vazelina ili masnim kremama.

Iritacija bradavica moguća je i zbog raznih vrsta frikcija, primjerice za vrijeme seksualne aktivnosti. Kao i „sportska“ iritacija mogu biti različitog intenziteta. Ako ih se dodatno ne iritira, simptomi bi trebali nestati za nekoliko dana. U tome vam mogu pomoći hidratantne kreme za njegu tijela, ulja i gelovi, te antiseptičke kreme i gelovi.  

Alergije i/ili osjetljivost

Bradavice mogu loše reagirati na promjene u temperaturi okoline (hladnoća ili toplina zraka), hladna ili topla voda, razne vrste sapuna i gelova za tuširanje, deterdžent i omekšivač s kojim perete rublje, losioni i kreme za tijelo, te razni alergeni iz okoline na koje ne možete utjecati. Simptomi mogu biti svrbež, crvenilo, perutanje i/ili pucanje kože.
Ono što možete učiniti jest spriječiti dodir alergena ili iritabilnog sredstva s bradavicom.

Hormonske promjene

Sve žene su još kao djevojčice na početku puberteta, kada su im počele bujati grudi, osjetile bol u tom području. Većina žena, barem s vremena na vrijeme osjeti bol u grudima u određenim danima menstruacijskog ciklusa, najčešće prije same menstruacije, zbog razina estrogena i progesterona.
To je sasvim normalno, no ako se ta bol nastavi i nakon dolaska menstruacije (a nije došlo do trudnoće), svakako je potrebno potražiti savjet liječnika ili specijalista. Također, većina žena doživi bol u grudima i bradavicama za vrijeme trudnoće, nakon poroda i za vrijeme dojenja.

Apsces dojki

Iako se najčešće javlja kod žena koje doje, odnosno povezan je mastitisom, također se u rjeđim slučajevima može javiti kod pirsinga bradavica, odnosno nekih drugih ozljeda bradavice ako dođe do bakterijske upale koja se proširila u tkivo dojke. Simptomi su crvenilo, vrućina na mjestu upale, oteklina, visoka temperatura. U slučaju apscesa, on mora biti drenažiran pa je zato potrebno potražiti liječničku pomoć.

Ekcem

Osim zbog dojenja, ekcem bradavica može se javiti zbog alergijske reakcije. Najčešći simptomi su bol i osjećaj pečenja bradavice, areole, pa čak i cijele dojke. Najčešće se stanje vrlo brzo popravi s uklanjanjem alergena koji je uzrokovao ekcem, a u određenim situacijama potrebna je upotreba kotrikosteroida i analgetika za ublažavanje bolova.

Kontaktni dermatitis

Kontaktni dermatitis bradavice ima vrlo slične simptome kao i ekcem, a uz to se može javiti osjećaj pečenja, upala ispucale kože. Uzrok isto tako može biti alergija ili jaka iritacija. I kod ekcema i dermatitisa, higijena bradavice održava se samo s toplom vodom, bez ikakvih sapuna, krema, losiona i slično. Također, može se prepisati kortikosteroidna krema i analgetik.

Pagetov karcinom bradavice

Nažalost, rak dojke sve je veći problem kod sve mlađe populacije žena. On se može javiti i u području bradavice, a manifestira se trajnim crvenilom, curenjem sekreta, pojavama rana koja ne prolaze, krasta, osjećaja žarenja i boli. U tom slučaju riječ je samo o jednoj bradavici, dok je na drugoj dojki bradavica normalna i zdrava. U slučaju da primijetite takve promjene na bradavici, koje ne prolaze nekoliko dana, što prije se javite svojem liječniku i dogovorite specijalistički pregled.

Foto: © vladimirfloyd - fotolia

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.