Saga o batatu i steviji

Stevia i batat se više uopće neće smjeti proizvoditi niti konzumirati u Hrvatskoj?

Saga o batatu i steviji

Ulaz u EU pretvara se doslovno u „svetu kravu“. Predstavnici Ministarstava putuju u Bruxelles i ostale europske gradove, rade marljivo kao mravi na usklađivanju raznoraznih pravila i propisa i koliko god vjerujem da će neki od njih donijeti i neke dobre stvari, ponekad mi je stvarno smiješno koliko se od, na primjer, neke hrane radi paradoks.

Jedan od pravilnika koji mi je donekle drag je i pravilnik o oglašavanju dodataka prehrani i hrane. Do sada je sve bilo prirodno i zdravo i oglašivači su koristili slične epitete pri čemu se često radilo o rafiniranoj hrani punoj aditiva i šećera koji su sve samo ne zdravi.

U svjetlu svih tih rigoroznih promjena žestoko je pod povećalo dospjela upravo i kategorija hrane, a koplja su se u medijskom prostoru lomila oko nesretne stevije i batata. Stevija je dugi niz godina bila zabranjena i u Europi i tek je prošle godine odobreno njezino korištenje kao hrane odnosno sladila.

Jedan izvor je tvrdio da se stevia i batat više uopće neće smjeti proizvoditi niti konzumirati u Hrvatskoj. No, tu je i drugi izvor koji je zastupao stav da se ove dvije biljke ne smiju koristiti kao dodaci ili u dodacima prehrani, dok su kao hrana sasvim u redu.

Po meni, sad se postavlja pitanje kako je neka biljka dobra kao hrana, ali ne i kao dodatak prehrani?Što je zapravo stevija?

Biljka, koja ne sadrži kalorije, znatno je slađa od šećera, no i puno zdravija od njega. Važno je napomenuti da je odlična za dijabetičare i pretile osobe. Tu su i istraživanja koja pokazuju da redovita konzumacija štiti zube od karijesa i čak smanjuje krvni tlak. Ono što je znakovito, da neke biljke, unatoč postojećim istraživanjima jednostavno proceduru prolaze dugi niz godina, a neki od njih nikada ne dobiju dozvole za distribuciju ili uvrštenje u ljudsku prehranu.

U isto vrijeme svake se godine registriraju hrpe novih lijekova, na što se troše ogromna sredstva, a tu je i farmaceutska industrija koja na lijekovima zarađuje ogroman novac. Nisam jednom vidjela, dok sam čekala pretrage, trgovačke putnike (čitaj liječnike) kako svraćaju u posjet liječnicima u bolnicu, ostavljaju im uzorke i usput se dogovaraju za put na konferenciju na Karibe.

Zašto bi netko zabranio steviju?

Pa razlog je barem vrlo banalan – postoji aspartam koji je dokazano štetan za ljudski organizam, no na njemu se zarađuje veliki novac i preporučuje se dijabetičarima, a kako je porast ljudi sa šećernom bolesti sve veći kako kod nas tako i u svijetu farmaceutskoj industriji doista nije u interesu da se legalizira stevija kad već imaju divne kojekakve sintetske zaslađivače koji nanose štetu.

No, znate li zašto se zapravo službeno list stevije ne može koristiti kao hrana? Zbog birokratske zavrzlame jer je u Europi proglašen NOVOM HRANOM jer se ne koristi tradicionalno kao hrana. Drugim riječima, potrebno ju je registrirati i odobriti posebnim zakonima. Dakle, stevija kao hrana je zabranjena, a steviol glikozid kao sastojak stevije prošao je proceduru i odobren je za stavljanje na tržište kao sladilo, pa ljudi dragi tko je tu lud?

Što je s batatom?    

Druga biljka na kojoj se u zadnje vrijeme lome koplja je batat, isto tako zanimljiv dijabetičarima, bogat A, B i C vitaminima, kalcijem, željezom, a sadrži jako malo šećera.

Kod batata je problem to što korištenje izoliranih aktivnih tvari, koje sadrži gomolj biljke, nije dovoljno istraženo za primjenu u dodacima prehrani, no sam gomolj može se koristiti kao hrana u svakodnevnoj prehrani.

Dodaci prehrani su, inače, koncentrirani izvor hranjivih sastojaka (npr. pojedinih vitamina, minerala, omega-3 masnih kiselina itd.) koje uzimamo radi obogaćivanja prehrane i poboljšanja zdravlja, obično u obliku, tableta, kapsula i drugim oblicima sličnim lijekovima. Jednostavnim rječnikom rečeno dodaci prehrani su – između hrane i lijekova, regulirani su propisima o hrani, ali zbog sadržaja koncentriranih sastojaka imaju značajniji fiziološki učinak u odnosu na klasičnu hranu, te ih ne bi trebalo miješati s uobičajenom hranom i namirnicama.

Tako batat možete konzumirati na razne načine (najdraži mi je pečen u pećnici), ali njegovi sastojci ne mogu biti u dodacima prehrani. Paradoks do paradoksa i dok vrijeme prolazi, a istraživanja se provode puževim koracima, panika među ljudima raste jer već smo zaplašeni raznoraznim aflatoksinima, čajevima koji su potencijalno halucinogeni i zapravo se pitam što je danas uopće zdravo.


Što vi mislite o silnim zabranama i aferama vezanim uz hranu?

Vaša Ema Jurić