S uljem čajevca preduhitrite viroze i gripe

Ulje koje bi trebalo biti u svakoj kućnoj ljekarni

S hladnim jesenskim danima stigle su i prve viroze. Svi koji su slabijeg imuniteta posebno se trebaju zaštititi od raznih prehlada, upale grla ili uha, kašlja, crijevnih viroza i ostalih zaraznih bolesti, koje su u pravilu bezopasne, ali iscrpljuju organizam i remete svakodnevne obveze. Sezona prehlada i gripa pogotovo pogađa djecu koja su u vrtićima i školama izložena virusima i bakterijama. Mnogi roditelji posežu za prirodnom zaštitom, onim biljkama koje dokazano jačaju imunitet i otpornost kod suzbijanja viroza. Ljekovito bilje, osim toga, blagotvorno djeluje na dišni sustav, koji je virusima i najčešće pogođen. Ulje čajevca jedno je od najpopularnijih eteričnih ulja. Radi se od lišća Tea Tree drveta koje je najrasprostranjenije u Australiji.

„Čudo iz Australije“

Ulje čajevca zbog svojih svojstava svakako bi se trebalo naći u kućnoj ljekarni. Snažno djeluje protiv gljivica, bakterija i virusa, djeluje imunostimulirajuće te pojačava tonus mišića. Upotrebljava se kod svih infektivnih bolesti kao što su dišne infekcije, urogenitalne infekcije, gljivične infekcije kože. Njegova je posebnost upravo u tome što djeluje na sve tri vrste infektivnih mikroorganizama: bakterije, gljivice i viruse i to je glavni razlog zašto ga neki nazivaju „čudo iz Australije“. Čajevac je dugo poznat među australskim Aboridžinima, a australski vojnici u Prvom svjetskom ratu koristili su se uljem čajevca kao antiseptikom. Ulje čajevca podiže imunitet pa ga treba konzumirati kada je tijelo oslabljeno zbog stresa, bolesti ili produžene terapije antibioticima.

Najdjelotvornijim spojem u ulju čajevca smatra se terpinen-4-ol, koji utječe na liječenje gljivičnih infekcija, otpornih na lijekove, uključujući i candidu. Terpinen-4-ol snažno napada gljivične infekcije, eliminira velik broj mikroorganizama, onemogućava njihovo razmnožavanje i pokazuje dosad najbolje djelovanje protiv gljivica. Kada ga nanosite na kožu, možete ga razrijediti s maslinovim ili bademovim uljem. Ako bolujete od gljivica na noktima, utrljajte čajevac direktno na zahvaćeno područje i ostavite tako deset minuta. Prije nanošenja ulja, možete ga razrijediti s jednakom količinom maslinovog ulja ili ulja timijana. Ovaj lijek daje odlične rezultate, osobito na početku infekcije.

Djeluje na kožu i kosu

Djelotvorna svojstva ulja čajevca prepoznala je i kozmetička industrija, pa je sastojak mnogih kozmetičkih preparata, dezodoransa, losiona poslije brijanja, sapuna, upotrebljava se u proizvodnji pasti za zube. Učinak na kožu je u tome da čisti i smanjuje pore, dezinficira, ne nadražuje, liječi akne. U kombinaciji s uljem kokosa ili aloe verom pomaže masnoj koži koja pati od akni. Kao antiseptik uspješno djeluje i u liječenju bolesti usne šupljine.

Može se upotrebljavati i u tretmanima za kosu, jer ubrzava njezin rast, uklanja perut, ublažava simptome dermatoze vlasišta te normalizira masno ili suho vlasište. Šampon koji sadrži barem 5 posto ulja čajevca vrlo je učinkovit zahvaljujući svojoj mogućnosti liječenja tipa gljivice koja je najčešći uzrok peruti. U kombinaciji s drugim eteričnim uljima ili kao dodatak šamponu, može se upotrebljavati i kao preventiva.

Ulje čajevca se, također, može upotrebljavati za dezinficiranje područja poput toaleta, ručke na vratima, slavine, prekidača za svjetlo i slično. Sredstvo za pranje rublja koje sadrži ovo ulje može biti učinkovito u dekontaminaciji odjeće i posteljine.

Popratne pojave

Ulje čajevca prilikom oralne upotrebe treba uzimati s oprezom i detaljno slijediti upute jer u većim količinama može imati toksično djelovanje. Kod nanošenja, kao i druga eterična ulja, čajevac može izazvati iritaciju kože i sluznica. Premda brojni aromaterapeuti navode kako se može primjenjivati u nerazrijeđenom obliku, potreban je oprez kod osoba sa osjetljivom kožom i kod osoba sklonih alergijama. Nema dovoljno znanstvenih dokaza za sigurnost korištenja ulja čajevca tijekom trudnoće i dojenja, pa se zato trudnicama ne preporučuje njegova primjena.

Foto: © marrakeshh - Fotolia

Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.