Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pomoć stručnjaka

Radi na sebi: 7 znakova da trebaš potražiti pomoć terapeuta

Kako ćemo znati da je vrijeme da zatražimo pomoć stručne osobe? Klinički psiholog objasnio je koji znakovi i ponašanja u našem životu pokazuju da nam je potreba pomoć terapeuta. Rad na sebi je uvijek dobra ideja, a ovo su znakovi da trebaš potražiti pomoć terapeuta

profimedia-0253423558.jpg
Foto: Profimedia.hr
Budi najbolja verzija sebe.

Moderno vrijeme donijelo nam je velike promjene jer smo osim o fizičkom zdravlju počeli smo razmišljati i o mentalnom. Odlazak na psihoterapiju danas se smatra normalnim dijelom života jer svi znamo da je dobro potražiti pomoć. Možda smo se našli u velikim životnim problemima zbog kojih ne znamo kako krenuti naprijed, osjećamo da nismo razriješili traume iz djetinjstva, ne razumijemo se s roditeljima iako smo već odrasli ljudi. Odluke za odlazak na terapiju mogu biti različite i više se ne smatra da moramo imati dijagnozu za takav čin niti da je to nešto čega se trebamo sramiti.

Image
Zabuna može biti opasna

Tuga i depresija: Znaš li razliku između ovih stanja?

Dapače razgovori sa stručnjakom mnogim ljudima su pomogli da ponovno pronađu sebe, razriješe neke dileme, riješe se starih obrazaca ponašanja i stvore neke nove putove u svom životu. No bez obzira na sve te informacije mnogi razmišljaju je li u redu ići na terapiju i trebaju li osjećati nešto posebno prije te odluke. "Zabrinjavajuće su ekstremne promjene u svakodnevnom životu", kaže dr. Sam Mikail za Lumino Health. Međutim, nisu sve promjene razlog za zabrinutost. Svatko ima stresne situacije i ponekad se osjeća tužno. Promjene koje traju dva tjedna ili više mogu biti razlog za zabrinutost. Terapija bi mogla pomoći ako primijetiš dugotrajne promjene poput sljedećih:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Gubitak nade

Za razliku od tuge, osjećaj beznadnosti ili bezvrijednosti znak je depresije. Osjećaj beznađa može uključivati brigu o budućnosti ili da više nikada u životu nećeš osjetiti sreću. Možda se osjećaš loše i nisi motivirana kako bi poboljšala svoju situaciju, a onda može pomoći stručno vodstvo.

shimmer fallback

Stalna zabrinutost

Zabrinutost je normalna u malim količinama. No ako uvijek osjećaš zabrinutost i stalno misliš da će se dogoditi nešto loše može ti se dogoditi da ne uživaš u životu. Ako si se tijekom proteklih mjesec većinu dana bila zabrinuta i ne možeš prestati brinuti onda je to znak tjeskobe. Obrati pažnju i što se događa s tvojim tijelom i imaš li bolove u želucu ili glavobolju ili neke slične simptome.

shimmer fallback

Sukobi u braku ili vezi

Mnoge teme mogu biti okidači konflikta u braku ili vezi. Na primjer, možda se ne slažete oko želje za roditeljstvom ili oko financija. No, i dalje većina parova predugo čeka na odlazak na terapiju. S otvorenim umom i pravim stručnjakom možete osnažiti komunikaciju i vratiti poštovanje u odnos.

shimmer fallback

Premalo ili previše sna

Imaš li u posljednje vrijeme probleme sa spavanjem, spavaš puno više nego inače? Anksioznost i depresija mogu utjecati na spavanje i pogoršati simptome. Ako si pod stresom normalno je loše spavati, ali ako nesanica traje tjednima onda može biti nešto više. Terapija može pomoći u ovakvim slučajevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Gubitak apetita ili prejedanje

Pažljivo razmisli jedeš li puno iako možda ne osjećaš glad. Jedan od znakova depresije mogu biti promjene u apetitu odnosno u težini. No problemi s apetitom ne znače samo prejedanje nego ćeš možda premalo jesti i početi gubiti na težini.

shimmer fallback

Bezvoljnost

Još jedan znak da bi trebala terapiju je osjećaj monotonosti. Ovo je veliki problem posebno ako izbjegavaš aktivnosti u kojima si nekoć uživala ili društvena događanja. Sve su ovo znakovi koji su važni i na koje treba obratiti pozornost.

shimmer fallback

Slaba produktivnost

Teško se fokusiraš na poslu i kod kuće? Dr. Mikail kaže da ljudi koji imaju probleme s mentalnim zdravlje mogu biti neproduktivni. Negativne misle mogu zaokupiti svu pažnju i utjecati na gubitak motivacije, a time i utjecati na sva područja u životu. Primjetiš li da se to događa i kod tebe, doista je vrijeme da potražiš pomoć stručnjaka.

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.