Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Smanji bol

Prva pomoć kod upale mjehura: Ublaži nelagodu ovim savjetima

Upala mokraćnog mjehura češće manifestira kod žena zbog specifičnosti građe urogenitalnog trakta, a čak 15 posto spolno aktivnih žena barem jednom godišnje ima problema s urinarnim infekcijama

pexels-andrea-piacquadio-3807733 (1).jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Urinarne tegobe pogađaju velik broj ljudi, a najčešća je upala mokraćnog mjehura (cistitis) uzrokovana razmnožavanjem bakterija u mokraći i ta se upala češće manifestira kod žena zbog specifičnosti građe urogenitalnog trakta. Čak 15 posto spolno aktivnih žena barem jednom godišnje oboli od ove bolesti.

Image

Čarobne bobice: 6 dobrobiti brusnica

Cistitis je upala mokraćnog mjehura, a nastaje kada se dijelovi mokraćnog trakta inficiraju bakterijama. Najčešće je to bakterija Escherichia coli koja je stanovnik naših crijeva, a koja dospijeva u urinarni trakt stvarajući neugodan osjećaj, pritisak, peckanje i učestalo mokrenje praćeno nelagodom i boli.

shimmer fallback

Upala se liječi antibioticima koje će prepisati liječnik, ali postoje koraci koje i sama možeš poduzeti da bi si olakšala tegobe izazvane upalom mjehura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Pij puno vode

Za vrijeme urinarne infekcije pij velike količine vode jer voda ispire bakterije u mjehuru što pomaže bržem ozdravljenju i smanjuje bol prilikom uriniranja. Razrijeđeni urin stvara manju nelagodu te tako ublažava tegobe upale mjehura. Popij najmanje osam čaša vode dnevno, a također ograniči unos kofeina i zašećerenih pića jer bi mogli iritirati mjehur još više.

shimmer fallback

Često mokrenje

Često mokrenje pomaže u eliminaciji loših bakterija koje su uzrok infekcije. Zadržavanjem i odgađanjem mokrenja samo pospješuješ razmnožavanje bakterija koje uzrokuju upalna stanja. Seks također može biti problematičan stoga se savjetuje obavezno mokrenje nakon odnosa kako bi se spriječio ulazak bakterija u urinarni trakt.

shimmer fallback

Topli oblozi

Za smanjenje nelagode probaj na bolno područje staviti topli ručnik. Ovo je opuštajuća metoda koja može olakšati bolove barem na kratko vrijeme dok ne kontaktiraš liječnika i ne dobiješ odgovarajuću terapiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Sok od brusnice

Brusnica je jedna od najkorisnijih biljki u borbi protiv urinarnih infekcija. Ova bobica je veliki prijatelj tvog mjehura, a konzumirati je možeš u obliku čaja, tablete ili sušenog voća. Kako god odabereš, osjetit ćeš znatno olakšanje. Osim što olakšava simptome, brusnicu možeš konzumirati i preventivno ako si sklona urinarnim infekcijama.

shimmer fallback

Probiotici

Neki znanstvenici tvrde da bi probiotici mogli pomoći u eliminaciji loših bakterija i u sprječavanju njihova nastanka. Stoga bi za vrijeme urinarne infekcije trebala piti jogurt i druge proizvode koji sadrže dobru bakteriju Lactobacilli koja može biti prva pomoć za ublažavanje tegoba uzrokovanih bakterijskim urinarnim upalama.

shimmer fallback

Uvin H čaj

Najveći saveznik zdravlja urinarnog trakta je najpoznatiji urološki Uvin H čaj. Lišće malenog grma medvjedike koristi se u medinske svrhe već stoljećima, a glavnu ulogu ima u liječenju infekcija mokraćnog mjehura. Kroz stoljeća ova je biljka korištena kao tonik za oslabljene bubrege i mnogi sa sigurnošću prvo posežu za njim kada je u pitanju upala mjehura.

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.