Priroda liječi - glog za zdravo srce

Pravi izbor za kardiovaskularne tegobe

Priroda liječi - glog za zdravo srce

Nema bolje biljke u liječenju bolesti srca i krvožilnog sustava od gloga. Ta biljka iz porodice ruža primjenjuje se za liječenje srčanih oboljenja, te za sprečavanje srčanog udara. Čajevi i ostali pripravci od gloga pravi su izbor za kardiovaskularne tegobe jer sadrže aktivne tvari koje povećavaju snagu srčanog mišića, ublažavaju simptome angine pectoris i poremećaje srčanog ritma.

Glog ima umirujući učinak i na središnji živčani sustav, pa se preporučuje kod nervoze, stresa i nesanice. Učinkovit je i kod slabe cirkulacije i bolova u nogama, kod ateroskleroze, te kod klimakteričnih tegoba.


Sprečava infarkt

Plodovi crvenog gloga upotrebljavaju se kao preventivni lijek kod rizika od kardiovaskularnih bolesti. Glog sprečava infarkt. Svi koji imaju problema s previsokim tlakom, žele se zaštititi od opasnosti visokog kolesterola i začepljenja žila te svi koji pate od srčanih kriza, svakako trebaju u kućnu ljekarnu uključiti preparate od gloga. Prihvaćen je kao siguran i učinkovit tretman u ranim fazama srčanih bolesti, te kao djelotvorna terapija kod već kasnijih stadija bolesti.

Preporučuje se nakon srčanog udara, budući da povećava prokrvljenost krvnih žila. Pospješuje aktivnost i bolju prehranu stanica srčanog mišića. Osobito dobro djeluje na tzv. umorno srce kod starijih osoba te kod osoba koje su imale infarkt, pa bi svatko iznad 50 godina trebao povremeno uzimati tinkturu gloga.

Francuski znanstvenici potvrdili su 1995. godine da glog jača srce, potiče njegov pravilan rad, poboljšava dotok krvi u srce, jača srčani mišić, a opuštanjem mišića s prirodnim refleksom smanjuje krvni tlak. U SAD-u glog se može naći u preparatima za jačanje kapilara i krvnih žila, te u sredstvima za poticanje metabolizma i mršavljenje.


Što glog sadrži

Glog sadrži aktivne tvari s antioksidativnim djelovanjem. Za liječenje se upotrebljavaju dvije vrste gloga, crveni i bijeli glog. Glog u značajnoj mjeri sadrži flavanoide, amine (tiramin), proantocijanide, steroidne saponine, triterpene, tanine, topivu celulozu, karotenoide, kolin, probavne enzime, vinsku i limunsku kiselinu, vitamine C, K, E. Sadrži makroelemente: kalcij, kalij, željezo, mangan, te mikroelemente: magnezij, bakar, cink, molidben, krom, aluminij, selen, nikal, jod i bor.

Plodovi sadrže eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu te u znatnim količinama kalij, natrij, kalcij i soli fosforne kiseline. Glog je u homeopatiji našao svoje mjesto nakon što je o njemu pisao poznati Wilmar Schwabe, i uvrstio ga u svoju knjigu, od tada se više počelo i govoriti o glogu kao lijeku za srce te istraživati njegovi učinci.


Ostale blagodati gloga

Ova čudotvorna biljka potiče cirkulaciju, te protok krvi kroz cijelo tijelo, održava srce, vene i arterije zdravima. Glog djeluje polagano i zato ga je potrebno duže uzimati – tijekom dana češće, u manjim količinama. Glog se smatra jednom od  biljaka koje imaju iznimno učinkovito smirujuće djelovanje. Dokazano pomaže kod teškoća sa spavanjem, tjeskobe, kod umora, nervoze, šuma u ušima. Pomaže i kod mršavljenja, budući da potiče izbacivanje viška vode iz organizma, pa se primjenjuje i u borbi s celulitom. Glog jača vezivno tkivo u zglobovima. Štiti od djelovanja slobodnih radikala i sprečava bolesti krvnih žila poput arterioskleroze.

Primarno crveni glog djeluje na kongestiju srca, sekundarno djeluje na anginu pectoris (blaži oblik), kardiomiopatiju te na srčane aritmije i tahikardije. Zbog umirujućeg djelovanja crveni glog može se upotrebljavati i kao sedativ te kod iznenadnih aritmija srca, te kod reumatoidnog artritisa.


Biljna ljekarna

Crveni glog se u ljekovite svrhe može kombinirati i s drugim biljkama, na primjer, s ginkom za moždanu cirkulaciju, s kamilicom, listom masline, imelom i češnjakom za nervozu srca i nepravilan puls, a u kombinaciji s hmeljom, valerijanom i matičnjakom pomaže kod smirenja.  


Image




Pripravci od gloga

Pripravci su brojni, kapi, tinkture, sirupi i ekstrakti od gloga, kao i sušene bobice. Može se upotrebljavati čaj od sušenih cvjetova i listova, ali i tinktura, i to par kapi sa žličicom meda. Gotovo  svi su dijelovi gloga ljekoviti, plodovi, tj. gloginje, cvjetovi, lišc´e, pa čak i korijen. Podjednaku važnost kod uklanjanja srčanih smetnji imaju i crveni i bijeli glog. Prije upotrebe pripravaka od gloga treba potražiti savjet liječnika. Glog se, međutim, ne preporučuje trudnicama i dojiljama.


Kapi od cvjeta i lista gloga

20 grama suhih, usitnjenih cvjetova i listova preliti s 200 grama 70- postotnog alkohola. Povremeno promiješati i nakon 3 tjedna tekućinu ocijediti i profiltrirati. Piti dvaput dnevno 20 kapi s malo tekućine. Ove kapi djeluju preventivno, ali i kao pomoćna terapija kod bolesti krvožilnog i živčanog sustava.


Čaj od cvjetova i listova

1 čajnu žlicu suhih, usitnjenih listova i cvjetova preliti s 2,5 dL vrele vode i procijediti nakon 15 minuta. Piti 2 do 3 šalice čaja tijekom dana, najbolje gutljaj po gutljaj.


Čaj od gloginja

Čajnu žlicu suhih, nagnječenih plodova močiti oko 4 sata u vodi, a nakon toga prokuhati. Piti dvije šalice čaja tijekom dana kod bolesti srca i krvnih žila. Gloginje su plodovi gloga, crvene boje, vrlo su ljekovite i zdrave. Prava su riznica vitamina. Sadrže dosta C vitamina, provitamin A, limunsku i vinsku kiselinu, šećere i mnogo pektina, zbog čega su pogodni za pripravljanje pekmeza, marmelada i džemova.


Liker od gloga

Plodovi gloga se melju i stave u staklenu bocu sa širokim otvorom pa se zaliju rakijom. Na dvije litre ove smjese doda se 20 – 30 listića matičnjaka koji daju likeru posebnu aromu. Boca se zatvori i ostavi se najmanje osam tjedana na suncu. Sadržaj se zatim procijedi, zasladi prema ukusu prirodnim medom i razrijedi crnim vinom.


Sirup od gloga

U blender stavite kilogram bobica gloga, prelijte vodom tako da doseže 2,5 cm iznad bobica. Izblendajte i ostavite stajati 24 sata. Stavite na laganu vatru, a kada počne lagano ključati, ostavite neka se kuha lagano pola sata. Ugasite vatru i pustite da odstoji još pola sata. Procijedite tekućinu i kada se ohladi, stavite je u hladnjak. Bobice izblendajte dodajući im novu vodu. Zatim ih opet jednako kuhajte pola sata i ostavite da stoje još pola sata. Dobro procijedite kroz krpu, da bude što gušće. Taj sok pomiješajte s prvotno iscijeđenim. I zatim ga kuhajte na laganoj vatri dok ne ostane četvrtina mješavine. Ulijte u sterilizirane boce i uzimajte 6 do 12 žlica dnevno. Rok trajanja je neograničen.



Foto: © Andrey Starostin - Fotolia
© zetat - Fotolia