Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Obično nije ništa ozbiljno

Često podriguješ? Evo zašto se to događa i kako si pomoći

Podrigivanje je normalna stvar, no što kad primijetiš da prečesto podriguješ? Tada je možda vrijeme za promjenu prehrambenih i životnih navika

profimedia-0169512140.jpg
Foto: Profimedia
Budi najbolja verzija sebe.

Podrigivanje doista jest zdravo. To je sasvim uobičajena funkcija koja služi svrsi – izbacivanju zraka iz želuca. Iako nije uvijek poželjno čuti da je netko glasno podrignuo, posebice tijekom proslava u restoranu, 'podriganac' nije ništa čudno. Kad čovjek (brzo) jede, vjerojatno će progutati malo zraka što rezultira podrigivanjem nakon jela. Osim toga, povremeni 'podriganac' pomaže te osloboditi pritiska u tvom traktu.

Image
Više je razloga

Često te svrbi dlan? Izdvajamo najčešće uzroke ove neugodne pojave

Koliko god da je 'podriganac' nepoželjan u društvu, on ima prednosti. Sigurno si primijetila da netko nikad ne podriguje (ili barem ne glasno), a da netko konstantno ispusti taj neugodan zvuk. Kako piše Women's Health, to je zato što neki imaju veći želudac pa mogu nakupljati plinove, dok neki imaju manji želudac i to nisu u stanju jer osjećaju pritisak.

shimmer fallback

Stvar je u umjerenosti. Podriguješ li više od 30 puta na dan to bi moglo značiti da bi trebala promijeniti prehrambene navike ili da patiš od nekih problema. U globalu, podrigivanje nije opasno, no nije ni dobro postane li učestalo. Više o tome provjeri u nastavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Zbog čega nastaje?

Ljudi najčešće podriguju jer su udahnuli previše zraka. To može biti zbog prebrzog jedenja ili ispijanja pića, pijenja gaziranog (posebice sa slamkom) ili alkohola u kombinacija s, primjerice, gaziranim sokovima. Osim toga, i pojedine namirnice mogu te potaknuti na podrigivanje. Tu spadaju luk, grašak, grah i leća, a šanse za 'podriganac' povećavaju i određeni lijekovi poput laksativa ili lijekova protiv bolova. Iako rjeđe, i intolerancija na laktozu i gastritis mogu biti okidač podrigivanju.

shimmer fallback

Osim toga…

Podrigivanje je rijetko kad znak za uzbunu, no ako primijetiš da te uz to prati nadutost i bol u abdomenu, javi se liječniku. Uz to, 'podriganac' može biti popraćen i vjetrovima. Nakon brzog jela ili pola litre gaziranog velike su šanse da se nagutaš zraka. A ne uspije li sve tako 'izaći van', moguće je da ostatak 'izađe' kroz probavni trakt. I zbog toga ispustiš vjetar.

shimmer fallback

A u rijetkim slučajevima učestalo podrigivanje rani je znak srčanog udara

Srčani udar može biti popraćen i manje čestim simptomima. Među njih spada osjećaj mučnine, problemi s probavom te podrigivanje – s tim da je taj simptom češći kod žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Što učiniti kod čestog podrigivanja?

Uzet ćemo za primjer da svaki dan podriguješ ujutro. To znači da vjerojatno dišeš kroz usta i taj zrak nakon buđenja mora nekako izaći. A podriguješ li nakon obroka, vodi računa o prehrani te probaj spoznati koje te namirnice i pića 'tjeraju' na to. Ako su to gljive, grah, brokula… - pokušaj ih nakratko izbaciti iz prehrane pa vidjeti je li se podrigivanje smanjilo. Također vodi računa o tome da jedeš dvadesetak minuta te da namirnice žvačeš. Gaziranih bi se pića i inače trebala kloniti jer su izvor šećera, a posebice ako patiš od učestalog podrigivanja. I ne samo to – pokušaj ne piti kroz slamku jer ćeš tako smanjiti mogućnost udisanja zraka.

shimmer fallback

Uz to, podrigivanje bi mogla spriječiti ako se odvažiš na zdraviji način života – nije poželjno jesti četiri sata prije noćnog sna. Posebice to vrijedi za grickalice za kojima posežu mnogi.  

A ako ti ni ove promjene navika ne smanje učestalost podrigivanja, probaj s probioticima koji potiču zdravu crijevnu mikrofloru. U prehranu ubaci jogurt, kiseli kupus ili pak probiotski dodatak prehrani. Ne pomogne li ni to ne primijetiš da se situacija pogoršava, svakako kontaktiraj liječnika.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.