Ove namirnice obiluju proteinima, a nisu meso

Odličan su izvor biljnih proteina

Ove namirnice obiluju proteinima, a nisu meso

Proteini su makronutrijenti koji su neophodni u ljudskom organizmu jer služe za izgradnju mišićne mase, ali i za održavanje zdravlja kose i noktiju.

Nalaze se u mnogim namirnicama i vrlo su zasitni jer je tijelu potrebno neko vrijeme za njihovu probavu. Prosječna odrasla osoba dnevno bi trebala unijeti oko 75 g proteina kroz prehranu, no puno ovisi i o kilaži same osobe te o fizičkoj aktivnosti.

O proteinima se u posljednje vrijeme jako puno priča, a prva asocijacija na spomen proteina mnogima je meso. Ipak, postoje mnoge druge namirnice biljnog podrijetla koje obiluju proteinima i koje bismo svakako trebali uključiti u svoju prehranu, a osobito se preporučaju vegetarijancima i veganima.


Foto: Unsplash

Sjemenke konoplje

Konoplja postaje sve popularnija biljka jer su se otkrile njezine mnoge prednosti za ljudsko zdravlje. Iako su neki i dalje skeptični, riječ je o uistinu korisnoj biljci čije sjemenke obiluju proteinima te omega-3 i omega-6 zdravim masnoćama, a možeš ih pronaći u trgovinama zdrave hrane. Sjemenke konoplje možeš dodati u zobenu kašu, smoothieje, razne salate ili pak u sendvič od avokada i tosta.


Image

Zeleni grašak

Jedna od namirnica koja se često nalazi u kuhinji svake domaćice je i grašak, a najčešće ga dodajemo u juhe, variva, rižota i sl. Grašak je u smrznutom obliku dostupan cijele godine i to je njegova velika prednost. Bogati je proteinima i vlaknima, a sadrži malo kalorija pa je odličan izbor za one koji pokušavaju smršavjeti.  


Image

Kvinoja

Kvinoja je sjeme koje nazivaju i pseudožitaricom, a izuzetno je bogata proteinima,vlaknima, vitaminima i mineralima. U usporedbi s ostalim žitaricama, kvinoja je 'kompletan protein' jer sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina. Zanimljivo je spomenuti i da kvinoja ne sadrži gluten. Kratko se kuha, a u kulinarstvu se može pripremiti na razne načine.

Image

Heljda

Heljda je pseudožitarica koja se u prošlosti često koristila u kuhinjama naših baka, a danas je nepravedno zanemarena. Bogat je izvor ugljikohidrata, ali i vrijednih bjelančevina i izuzetno je zdrava jer povoljno djeluje na krvni tlak, snižava loš kolesterol, pozitivno utječe na probavu i sl. Može se pripremiti kao prilog uz razna jela, od nje se mogu raditi izvrsne salate, a često se koristi i u obliku brašna.  


Image

Humus

Humus je namaz od slanutka i često je zastupljen u prehrani vegetarijanaca i vegana upravo zato je obiluje proteinima, ali i drugim vrijednim nutrijentima. Odličan je izvor željeza, kalcija, magnezija, cinka i vitamina K. Takav bogati sastav ove namirnice čini ga odličnim izborom za sve one koji paze na svoje zdravlje. Humus se može nabaviti u trgovinama, a možeš ga vrlo lako i sama spremiti kod kuće.  


Image

Chia sjemenke

Chia sjemenke često se nazivaju 'super hranom' zbog svog nutritivno bogatog sastava, a u našim su krajevima postale popularne tek prije nekoliko godina. Obiluju zdravim masnoćama i dobar su izvor kalcija i cinka. Bogate su proteinima pa su vrlo zasitne, a od njih se mogu pripremiti razni ukusni pudinzi ili ih možeš dodati u salatu, smoothie, itd.


Image

Kikiriki maslac

Dvije žlice maslaca od kikirikija sadrže oko 8 grama proteina pa je ovo odličan izbor za sve koji žele obogatiti svoju prehranu. Vrlo je zasitan, ali i kaloričan pa se s njime ne smije pretjerivati. Kikiriki maslac može se jesti na kruhu, u pudinzima, a možeš ga dodati i u svoju zobenu kašu ili smoothie.



Image