Moj ljetni izazov

Kako sam preživjela svoj prvi tjedan na sirovoj prehrani?

Prije nekoliko tjedana odlučila sam se podvrgnuti raw food prehrani prije ljeta kako bih maksimalno očistila organizam, napunila ga vitaminima i podigla vlastiti imunitet. Donosim ti svoje iskustvo prvog tjedna života na isključivo sirovoj i svježoj hrani

Mnoge od nas ljeto natjera na promjene navika, iskušavanje novih dijeta i detoksikaciju organizma. Ove godine, ponukana drugim promjenama u svom životu, odlučila sam se živjeti što je zdravije moguće te sam tako polako počela otkrivati sirovu hranu, tj. trend sirovojelstva. Raw food iliti sirova hrana trend je u svijetu nutricionizma koji nalaže konzumiranje namirnica isključivo u njihovoj sirovoj formi - orašida, voća, povrća, mahunarki i žitarica. Dakle, radi se o veganskoj prehrani s jako malim udjelom masti i rafiniranih šećera.

Iako na prvu može zvučati pomalo zastrašujućom, ideja da se odreknemo bilo kakve kuhane i začinjene hrane tijekom minimalno dva tjedna zapravo je genijalna. Naime, sirova hrana bogata je mineralima i vitaminima, koji će se u svojoj neprerađenoj, toplinski neobrađenoj formi lakše apsorbirati u tijelo. Kada sam krenula u istraživanje temelja sirovojelstva prvo sam saznala da će mi za kratkoročno praćenje ove dijete svakako trebati blender, a za dugoročno dehidrator. S obzirom da tek eksperimentiram sa sirovom hranom, dehidrator još nemam, ali mi je u planu kupiti i njega.

Nakon što sam saznala da namirnice ne smijem obrađivati na temperaturi višoj od 45 stupnjeva Celzija te da se u osnovni preporuča pratiti sirovu prehranu tijekom ljetnih mjeseci, kada na tržnicama postoji pravo obilje voća i povrća - upustila sam se u svoju avanturu te krenula u bilježelje dojmova svog prvog tjedna života na isključivo sirovim namirnicama. Iako me inicijalno bilo pomalo strah da ću stalno biti gladna, u konačnici sam se iznenadila s kolikom je lakoćom prošlo mojih prvih 7 dana sirovojelstva!

Prvi dojmovi

Za početak, moram reći kako jako volim hranu te da uživam u kuhanju. Svi koji me poznaju znaju da obožavam kuhati večere za goste, peći kolače i razne vrste kruha, pa mi je ideja odricanja od paljenja pećnice zbog konzumacije isključivo sirovih namirnica u početku djelovala kao veliki životni izazov. U konačnici se pokazalo da je to lakše izvedivo no što sam ikada nmogla zamisliti. Naime, sirova hrana savršena je za ljetne mjesece pred nama - svi se obroci brzo spremaju, zasitni su i puni zdravih minerala i vitamina neophodnih za pravilno funkcioniranje našeg organizma.

Meni nije bilo pretjerano teško iz prehrane izbaciti mliječne proizvode, jer ih ionako konzumiram u jako maloj mjeri, a meso općenito ne jedem. Moj "prebačaj" na sirovu hranu u posljednjih mi je tjedan dana pokazao da se osim bez mesa i mliječnih proizvoda može itekako preživjeti i bez tjestenine, kruha i kuhanih variva. Tijekom vrućina koje nas sada prate ionako je organizmu ugodnije probavljati svježe, hladne namirnice koje spuštaju temperaturu tijela te su pune vlakana.

Kroz ovaj prvi tjedan primijetila sam da imam puno više energije i elana te je nestao osjećaj umora ili težine u želucu. Također, niti jedan dan nisam patila od nadutosti uzrokovane konzumiranjem namirnica s glutenom. Osjećala sam se lakše i poletnije, a broj na vagi je pokazao kilogram manje. Iako inicijalno na ovo prehrambeno putovanje nisam krenula ponukana željom za mršavljenjem, moram priznati da me gubitak te jedne kile razveselio. Sve u svemu, bila sam više no zadovoljna.

Stavka koju nisam očekivala, a svakako sam ju osjetila, je čest odlazak na wc zbog mokrenja. Naime, konzumacija sirove hrane znači unos velikih količina vode u tijelo, što u konačnici znači i češći odlazak u toalet. Osobno mi se to svidjelo, jer sam dodatno imala osjećaj kao da čistim bubrege i izbacujem nagomilane toksine iz tijela.

Kako planirati obroke?

Ono što se mnogi pitaju u vezi sirove prehrane jest to kako isplanirati svoje obroke. Može se činiti da je komplicirano svakog dana blendati namaze od orašastih plodova, slanutka, graha ili pak raditi smoothije, no tu bi se grdno prevarila. Po mom dosadašnjem, priznajem za sada skromnom, iskustvu, priprema sirovih jela lakša je i brža od bilo kojeg kuhanja. Ja sam kroz tjedan imala ovakav obrazac hranjenja - ujutro zdravi, kalorični smoothie, za ručak velika salata s raznim dodacima ili pak bogata kremasta sirova juha, a za večeru povrće 5 minuta pirjano na pari, uz dodatak ukiseljenog zelja, krastavaca ili paprika. Također, jela sam dosta orašastih plodova i maslina, kako bih u tijelo unijela i dovoljnu količinu masnoća.

Najbolji savjet koji mogu dati jest da se ne bojiš eksperimentirati s namirnicama i kombinacijama. Ja sam u gotovo svaki obrok dodavala sjemenke lana, chie ili suncokreta, poigrala sam se i s natopljenim zobenim pahuljicama, kušala kiselo zelje s pistacijama (što možda zvuči odvratno, ali je u realnosti iznimno ukusno). Također, ono na što moraš biti spremna želiš li se probati sirovo hraniti je svakodnevni odlazak na tržnicu po svježe voće i povrće. Količina voća koje sam ovog tjedna pojela doista je frapantna.

S obzirom da ćeš svježe namirnice obilato koristiti u svakom jelu, moraš znati i da ovaj tip prehrane nije najjeftini, jer zahtijeva stalnu kupovinu sezonskih proizvoda. Ja sam prošlog tjedna posebno uživala u bobičastom voću, trešnjama i marelicama, ali sam isto tako konzumaciju 1.5 do dva kilograma voća dnevno osjetila i na novčaniku. Ipak, zbog osjećaja lakoće i poleta u tijelu - sve se isplatilo.

Preporučam da si doručak spremiš večer ranije, kako bi te ujutro već dočekao spreman. Što se ručka tiče, ja sam pripremala razne bogate zelene juhe s dodatkom orašastih plodova i drugog povrća te ih blendala u multipraktiku dok ne bih dobila kremastu smjesu po svom ukusu. Ono što je kod ovakvih jela sjajno je i to što ih možeš dodatno oplemeniti začinima te tako podići na višu razinu.

Prva stavka - doručak

Ovog tjedna posebno ću se pozabaviti temom doručka, meni inače omiljenog obroka u danu. Inače obožavam jesti tople zobene kaše, pirov ili rižin griz, a tu i tamo mi se za vikend zalome i palačinke s domaćom nutellom. Baš zato što sam svjesna važnosti hranjivog prvog obroka u danu bila sam u strahu od sirovih doručaka. Za otklanjanje svih sumnji u okus i jednostavnost jutarnjih jela baziranih na sirovim namirnicama trebalo mi je ravno jedno jutro. Naime, odlučila sam krenuti najlakšim putem i pripremiti si bogat i kaloričan smoothie koji će me držati sitom do ručka. Smoothie je odličan način da uživamo u svim benefitima sirove hrane, a istovremeno imamo dojam kao da pijemo ili na žlicu jedemo najfiniji desert.

Kremasta tekstura, dodatak voća ili povrća, biljno mlijeko i sušeno voće - sve to u kombinaciji čini osnovu svakog smoothija u kojeg onda kao dodatak po želji možemo dodavati i sjemenke, zobene pahuljice, orašaste plodove, listiće kokosa ili pak maslace od orašida. Kada sve zbrojimo, naš jutarnji smoothie može biti napravljen u bezbroj kombinacija okusa, pa je savršena opcija za sve one koji ne vole svakog dana jesti isto jelo.

Dakle, ovog tjedna ti predstavljam smoothie s biljnim mlijekom kao odličan brzi doručak koji možeš jesti kod kuće ili ponijeti sa sobom na put do posla. U nastavku pronađi recept za moj omiljeni smoothie s jagodama i zobenim mlijekom, a sljedećeg tjedna pozabavit ću se jelima za ručak.

Zdravi smoothie s jagodama

Sastojci:

  • 1 šalica zobenog mlijeka
  • 2 žlice chia sjemenki
  • pola šalice jagoda
  • 1 banana ili kruška
  • komadić limuna s korom (pazi da bude nešpricani!)
  • 2 datulje
  • 1 žlica psyllium ljuskica
  • 2 žlice zobenih pahuljica

Priprema:

Stavi sve sastojke u blender i sve izblendaj dok ne dobiješ fini kremasti napitak. Možeš konzumirati odmah ili ostaviti preko noći u frižideru. Ako se odlučiš za ostavljanje u frižideru, ujutro će te dočekati najkremastiji chia/zobeni puding s okusom jagode. Posluži ga s dodatkom orašastih plodova ili pak svježim voćem po želji.

Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.