OATLY - Snaga zobi u vašoj čaši

Jučer su u bio&bio cafeu u Zagrebu predstavljene dobrobiti Oatly zobenog napitka, švedskog izuma koji su prezentirali Bengt Anker, suosnivač kompanije te Joakim Bjunö, vrsni chef i inžinjer razvojnog tima Oatlyja.

OATLY - Snaga zobi u vašoj čaši

Oatly je švedska kompanija koja prva na svijetu proizvela napitak od zobi, postupkom koji su sami otkrili i patentirali te koji se prodaje u dvadeset europskih zemalja. Ovaj biljni napitak postao je popularan devedesetih kao odgovor na sve učestaliju pojavu netolerantnosti na laktozu, no danas je omiljen među ljudima koji biraju zdrave stilove življenja, a posebice među mlađom populacijom.

Oatly je jedini napitak od zobi na europskom tržištu koji ima potvrđenu zdravstvenu učinkovitost zbog prisutnosti betaglukana, koji su iznimno važni za imunitet. Dnevni unos od 750 ml napitka od zobi Oatly (= 3 g beta-glukana iz zobi) doprinosi održavanju normalne razine kolesterola u krvi.

Oatly zobeni napitci iznimno su dobrog okusa, a u kuhanju su vrlo svestrani - od doručka s pahuljicama do peciva i slastica. Posebno je popularna Oatly krema za kuhanje koja daje odličnu teksturu krem juhama i umacima, ali je vrlo lagana i nisko kalorična. Nijedan proizvod ne sadrži bijeli šećer ili umjetne arome. Oatly s okusom čokolade ili organske vanilije s Madagaskara zaslađeni su agavinim sirupom. Iznimno je popularna i inačica Oatlyja s kalcijem dobivenim iz morskih algi.

Pri odabiru sirovina Šveđani su vrlo rigorozni te koriste isključivo zob s ekoloških imanja iz regije.  Sjeverni dijelovi Švedske, s hladnim zimama i ljetima s velikim brojem svijetlih sati zbog tzv. polarnog sunca, idealni su za uzgoj zobi visoke kvalitete, iznimne hranjive vrijednosti i posebne bijele boje. Oatly također primjenjuje stroge standarde ekološkog uzgoja.

Osim po proizvodima vrhunske kvalitete, Oatly je poznat po svojoj neovisnosti, jer odbija ulazak u velike korporacije, ali i odvažnom dizajnu koji s lakoćom komunicira s mlađom publikom te promovira zdravi lifestyle i veganski izbor. Wow no cow, We don't do animals, Know your rights ili Fiberlicious, samo su neke od poruka koje se nalaze na Oatlyjevim pakiranjima.

Ova osviještena kompanija njeguje društveno odgovorni pristup poslovanju, u odnosu sa zaposlenima, dobavljačima, zajednici i okolišu. Pokrenuli su i kojoj je cilj edukacija kuharskog osoblja u švedskim vrtićima i školama, koji u svoje jelovnike uvode Oatly. Snagu branda Oatly ilustrira imidž koji imaju u Švedskoj te stoje uz bok nacionalnim brandovima poput Ikee ili Volva.

Image


Biovega je prvi partner, kupac organskog Oatlyja u Europi te ovaj zobeni napitak u Hrvatskoj distribuira već 20 godina. Bengt Anker, suosnivač tvrtke Oatly, istaknuo je kako upravo Jadranki Boban Pejić, direktorici Biovege, duguje inicijativu za razvoj Oatlyja jer je prva sugerirala kako se ovi proizvodi mogu koristiti u kuhanju: “Naše dvije tvrtke zajedno su rasle i uvijek inspiriramo jedni druge”, izjavio je Anker.

Priznati švedski chef Joakim Bjunö prezentirao je u bio&bio cafeu brzu i jednostavnu primjenu Oatlyja u raznolikim varijantama - u funkcionalnim shakeovima, brzo spravljenim muffinima te u obogaćivanju okusa dnevne kave.

Baristička primjena Oatlyja može se svakodnevno isprobati u bio&bio cafeu u Radničkoj 49 i Oktogonu u Zagrebu gdje se u veganskoj varijanti priprema vrhunska organska kava s Oatly zobenim napitkom te brojni smoothieji spravljeni od svježih organskih namirnica i superhrane premium kvalitete, koji u kombinaciji s Oatlyjem daju fantastično ukusne i zdrave međuobroke. Mnogi svjetski baristi biraju upravo Oatly jer se izvrsno stapa s okusom kave i oblikuje bogatu pjenu. To potvrđuju i baristi i bio&bio cafea koji predstavlja prvu organsku “to go” ponudu na našem tržištu.

5 ideja kako možete koristiti Oatly

KAVA - Oatly s okusom vanilije izvrsno paše u kavi kojoj daje fantastičan okus i dodatno naglašava aromu kvalitetne kave.

DORUČAK - Oatly zobeni napitak je savršen za müeslije i smoothije jer ima bogatu teksturu, blag i fin okus, ali nije presladak pa je time idealan za doručak.

JUHE I UMACI - Oatly krema od zobi za kuhanje je gusta, lagana i blagog okusa te daje kremastu teksturu juhama i umacima.

SLASTICE - Oatly zobeni napitak često se primjenjuje u pripremi biskvita, muffina i kolača, dok je krema od zobi izvrsna za kremaste slastice. Rashlađena u hladnjaku, poprima čvršću teksturu te je idealna za pripremu deserata.

NAPITCI - Uživajte u zdravstvenim dobrobitima Oatlyja i svoju dozu betaglukana pronađite u čaši zobenog napitka s okusom vanilije, čokolade, ili u originalni Oatly dodajte okus po svojoj želji. 

Donosimo vam i nekoliko recepata koje je osmislio chef Joakim Bjunö, Oatly.

POWEAR SHOAT Ovaj smoothie možete poslužiti kao hladni aperitiv ili međuobrok

Sastojci
0,5 dl chia sjemenki
5 dl Oatly zobenog napitka
3-4 dl naribane mrkve
1  žlica limunovog soka
1-2 čajne žličice naribanog đumbira
1-2 ml mljevene kurkume
2 žlice sirupa agave

1.    Namočite chia sjemenke u 2 dl zobenog napitka Oatly 10 - 15 minuta, dok pripremate druge sastojke.
2.    U dobrom blenderu pomiješajte chia sjemenke s ostalim sastojcima. 
3.    Poslužite kao hladan “shot”. 

Image



OATLY MACA SMOOTHIE (6 smoothija) Ovaj smoothie odličan je zajutrak ili obrok prije tjelovježbe 

Sastojci
1 litra Oatly zobenog napitka
200 g ananasa ili manga
2 dl soka od jabuke
1 naranča, sok
15 g goji bobica
1  žlica maca praha

Pomiješajte sve sastojke u blenderu i poslužite.

Image


OATLY MUFFINI S ovim muffinima ne možete pogriješiti, a zbog brze pripreme idealna su varijanta za iznenadne goste 

Sastojci
5 dl brašna T-850
2 - 2 ½ dl nerafiniranog smeđeg šećera
1 žlica praška za pecivo bez aluminija
2 čajna žličica burbon vanilijinog šećera
1 dl ulja uljane repice
1 dl Oatly kreme za kuhanje od zobi
2 dl Oatly zobenog napitka
1-2 dl svježeg ili smrznutog bobičastog voća

1.    Pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i vanilijin šećer. 
2.    Dodajte ulje, zobenu kremu i napitak te lagano zamiješajte.  
3.    Na kraju ubacite bobičasto voće i nježno promiješajte.
4.    Smjesu ulijte u kalupe za muffine (3/4 kalupa)
5.    Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 225°C  12-18 minuta.


Image