Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Obrati pažnju

Od ciste do neprohodnog jajovoda: 7 razloga zašto nakon seksa osjećaš bol

Trećina žena tijekom seksualnog života doživi neki oblik boli nakon odnosa, a mnoge od njih osjete tupu bol u predjelu donjeg dijela trbuha ili oštro presijecanje u vagini

pexels-polina-zimmerman-3958601.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Iako ga najčešće povezujemo s užitkom, za mnoge žene seks može biti vrlo neugodno i bolno iskustvo. Bol u donjem dijelu trbuha nakon odnosa zapravo je dosta česta i pogađa više žena nego što misliš, ali je, nažalost, još uvijek tabu tema.

Image
Ljubavni život

Jesi li znala? 5 stvari koje trebaš napraviti nakon seksa

Dispareunija (bol tijekom ili nakon spolnog odnosa) češće pogađa žene nego muškarce, uzrok može biti fizički i psihički, a može se pojaviti tijekom prvih odnosa i kasnije u životu. Ovo stanje uglavnom nije ozbiljno i većinom ga uzrokuje suha rodnica kao posljedica nedovoljno predigre.

shimmer fallback

Čak trećina žena tijekom seksualnog života doživi neki oblik boli nakon odnosa. Bol se može pojaviti na različitim mjestima, neke žene ga mogu osjetiti kao tupu bol u predjelu donjeg dijela trbuha, neke osjećaju oštru bol u vagini. Ovdje je pravilo da pravila nema. Ako te brine uporna bol tijekom i nakon seksa - provjeri imaš li neke od ovih tegoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Ciste na jajnicima

Ciste se mogu formirati s vanjske i unutarnje strane jajnika, pune su tekućine i uglavnom nestaju same od sebe i ne uzrokuju bolove. Ali to nije uvijek slučaj. Ako dođe do puknuća osjetit ćeš oštru probadajuću bol koja se brzo povlači, ali zbog oslobođene tekućine u području trbuha, može se dogoditi da seks postane bolan. Pozitivno je što bi se sve trebalo smiriti za par dana.

shimmer fallback

Retroverzija maternice

Maternica je normalno nagnuta prema gore i naprijed, no dvadeset posto žena pati od sindroma 'obrnute' maternice gdje je ona nagnuta prema dolje i straga. Iako zvuči ozbiljno, ovo nije bolest nego prirodno stanje i uglavnom ne izaziva nikakve simptome i ne zahtijeva liječenje, ali u nekim situacijama može biti uzrok bolnog seksa, posebno prilikom duboke penetracije.

shimmer fallback

Vaginizam

Ovo je stanje koje onemogućuje ženi da u bilo kojem obliku prakticira penetraciju. Razlog je pretjerano grčenje vaginalnih mišića što čini bilo kakav seks (koji uključuje penetraciju) vrlo bolnim iskustvom. Žena koja pati od ovog sindroma ne može svojevoljno kontrolirati grčenje vaginalnih mišića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Fibroidi

Ove benigne izrasline često se javljaju nakon trudnoće kod žena u dobi od 30 do 40 godina. Otkrivaju se najčešće slučajno, tijekom ginekološkog pregleda i uglavnom nemaju nikakve simptome. Rijetko zahtijevaju liječenje i ne predstavljaju nikakvu opasnost za reproduktivno zdravlje. Miomi uglavnom ne narastu veliki, ali ako se to dogodi mogu stvoriti neke komplikacije u obliku težih i obilnijih menstruacija, boli u donjem dijelu leđa i bolnim spolnim odnosom. Iako kirurško liječenje u većini slučajeva nije potrebno, ako fibroid naraste dovoljno velik da počne raditi smetnje, vrlo vjerojatno će ga otkloniti jednostavnim zahvatom.

shimmer fallback

Endometrioza

Ovo je stanje u kojem tkivo koje oblaže unutrašnjost maternice (endometrija) raste i razvija se izvan nje. Može se pronaći u bilo kojem dijelu zdjelice. Javlja se u šest do deset posto žena reprodukcijske dobi, a manifestira se bolnim menstruacijama, neugodnim seksualnim odnosima i neplodnosti u težim slučajevima.

shimmer fallback

Neprohodnost jajovoda

Većina žena nije svjesna ovog stanja dok se ne dijagnosticira na ginekološkom pregledu. Oslobođena jajna stanica iz jajnika jajovodom putuje prema maternici. Ako je taj put neprohodan, javlja se bol na toj strani zdjelice koja se pogoršava penetracijom.

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.