Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Problemi s plodnošću

Muška neplodnost: 5 stvari koje svaki par treba znati

Muška neplodnost je tema o kojoj se vrlo rijetko govori, a vrlo je važna s obzirom na to da se u Hrvatskoj oko 17 posto parova bori s neplodnošću

profimedia-0167675188.jpg
Foto: Profimedia.hr
Budi najbolja verzija sebe.

Već dugo želite proširiti obitelj i možda već mjesecima pokušavate, ali test za trudnoću je svaki put negativan. Nitko ne želi razmišljati o mogućim problemima s neplodnošću i zdravstvenim problemima. No možda si se ipak zapitala je li sve u redu s partnerovom plodnošću? Ili možda oboje imate problem?

Image
Muškarci i plodnost

Hush, hush: Namirnice za bolju spermu i povećanu plodnost

Oko 15 do 20 posto parova koji pokušavaju proširiti obitelj ima probleme sa začećem, a trećina njih primarno ima problem sa spermom. No često su razgovori o neplodnosti i problemima s reprodukcijom fokusirani na žene i njihovo zdravlje. No podjednako treba razgovarati i o muškoj plodnosti, naglašava liječnica Nicole Noye za The Well. Vrlo je važno da svaki par zna neke važne informacije o muškoj plodnosti, a u nastavku možeš pročitati što kaže liječnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Prosječan broj spermija kod muškaraca je u padu

Studija napravljena 2017. godine pokazala je podatke koji su jako zabrinjavajući, prosječan broj spermija kod muškaraca pao je za 50% posto u proteklih 30 godina. Prosječan muškarac 1973. godine imao 99 milijuna spermija po mililitru sjemena, a taj broj je 2011. pao na 47 milijuna. Čak i kada se uzme faktor pogreške u studiji ipak se radi o značajnom padu. Vjerojatno su različiti čimbenici poput pretilosti, pušenja i izloženosti kemikalijama odigrali značaju ulogu u ovom padu.

shimmer fallback

Ne, ovo nije razlog za paniku

Bez obzira na to što su brojevi puno niži u odnosu na prošla desetljeća i dalje je moguće ostvariti upješno začeće. Dugo se smatralo da je za začeće potrebno 20 milijuna spermija s 50 posto pokretljivosti. No novija istraživanja pokazuju da čak i manji broj spermija, oko 15 milijuna s pokretljivošću od 40 posto daju istu približnu istu vjerojatnost za začeće tijekom jedne godine. Tako da bez obzira na to što muškarci prosječno imaju manji broj spermija i dalje se ovo smatra normalnim brojem.

shimmer fallback

Svi imaju biološki sat, ali kod muškaraca je sporiji

Najveći problem s plodnošću je činjenica da ljudi čekaju predugo kako bi dobili djecu. Odgađanje potomstva jako utječe na žensku plodnost, ali ova problem se tiče i muškaraca iako se često ne razmišlja o tome. Istina je da mnogi muškarci postaju očevi u pedesetima i kasnije. Iako svi znamo da su Richard Gere i Mick Jagger postali očevi i u sedamdesetima ipak ovo ne vrijedi za svakog muškarca.

Proizvodnja spermija i mobilnost počinju padati puno sporije u odnosu na žensku plodnost. Taj pad počinje u četrdesetima kada krenu polako padati razine testosterona u tijelu što utječe na kvalitetu i kvantitetu spermija. Istraživanja pokazuju da dob muškarca utječe na vjerojatnost začeća. Jedna studija je pokazala da čak i kada je žena mlađa ipak se smanjuje vjerojatnost začeća. Ako žena ima 25 godina i manje, a muškarac 45 godina i više čak četiri puta se produljuje vrijeme potrebno za začeće. Kada žena ima 35 i više, a partner više od 45 godina treba to vrijeme se produljuje pet puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Još neka istraživanja pokazala su starija dob muškarca utječe na ženino zdravlje u trudnoći pa je veći rizik od preeklampsije, gestacijskog dijabetesa, čak i preranog porođaja. Bebe koje imaju očeve starije od 45 godina imaju 14 posto veću vjerojatnost da će se ranije roditi u odnosu na bebe koje imaju mlađe očeve, a ista je vjerojatnost da će imati manju porođajnu težinu.

shimmer fallback

Problemi s neplodnošću mogu uzrokovati depresiju i tjeskobu

Većina istraživanja pokazala je da neplodnost utječe emocionalno stanje žene, ali također pokazuju da muškarci općenit žele djecu isto poput njihovih partnerica. Zbog toga mogu osjetiti depresiju i tjeskobu tijekom dijagnosticiranja i liječenja neplodnosti i pokušaja začeća. No ove emocije izražavaju na vrlo različite načine. Muškarci stanja poput depresije, tjeskobe i osjećaja srama vrlo rijetko dijele s drugima ljudima. S druge strane, žene vrlo otvoreno izražavaju svoje osjećaje, a sve to ima veze s društvenim očekivanjima. No iako muškarci ne izražavaju svoje emocije ne znači da ih nemaju.

shimmer fallback

Većinu problema je moguće izliječiti

Naravno da je priča svakog para drugačija i da se treba tretirati na različite načine. No moderna medicina ima puno načina na koje može liječiti, na primjer ako se radi o malom broju spermija mogu se propisati lijekovi koji stimuliraju veću proizvodnju jajnih stanica. Veći broj jajnih stanica znači veću mogućnost začeća, čak i ako postoji manji broj spermija. Ovo je samo jedan primjera što može moderna medicina, a može jako puno. Bez obzira jesu li problemi kod muškaraca, žene ili oboje kod oboje uvijek je važno posjetiti specijalista koji može pomoći u ostvarenju roditeljstva.

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.