Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Usporavaju proces mršavljenja

Nemoj vjerovati u ove trikove za mršavljenje - mogu potaknuti debljanje

Postoje brojni trikovi i savjeti o tome kako se riješiti viška kilograma, a neki od njih uopće ne drže vodu. Štoviše, mogu dovesti do nakupljanja kilograma

pexels-andres-ayrton-6551485.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

I dok su zdrava prehrana te redovita fizička aktivnost neizbježni kod rješavanja suvišnih kilograma, postoje i brojni drugi faktori koji mogu utjecati na tjelesnu težinu.

Image
Uvrsti ih u svoju prehranu

Šest zdravih prehrambenih navika koje će ti pomoći kod mršavljenja

Savjeta o tome kako što brže smršaviti i riješiti se viška kilograma ima uistinu mnogo. Dostupni su na internetu, u raznim časopisima, na društvenim mrežama, a neke si možda čula i od prijateljica. I dok su neki od tih savjeta i trikova zaista učinkoviti, drugi uopće ne drže vodu. Štoviše, neki od njih mogu potaknuti debljanje, upozoravaju stručnjaci.

Neke od najčešćih 'savjeta i trikova za mršavljenje' koji je bolje izbjeći jer mogu dovesti do nakupljanja suvišnih kilograma otkrivamo ti u nastavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Ne smiješ jesti nakon 19 sati

Vrijeme u danu nakon kojega ćeš prestati jesti zapravo nema nikakve veze s tim hoćeš li smršavjeti ili se udebljati. Puno je važnije što jedeš i u kojim količinama. Dakle, umjesto da se opterećuješ s time da ne smiješ jesti nakon određenog sata, radije se fokusiraj na namirnice koje jedeš i kalorije koje one sadrže.

shimmer fallback

Trebaš se vagati svaki dan

Fluktuacije u tjelesnoj težini prilično su česte i povezane su s količinom vode koju tvoje tijelo zadržava, mjesečnim ciklusom i brojnim drugim faktorima stoga nema smisla svakodnevno provjeravati brojke na vagi. Tjelesna težina vjerojatno će ti varirati pa ti jedan dan vaga može pokazati manje, a drugi dan više kilograma, a to može biti prilično obeshrabrujuće ako pokušavaš smršavjeti. Do zdrave tjelesne težine dolazi se postepeno, a ne preko noći pa imaj to na umu. Dovoljno je provjeriti stanje na vagi svakih nekoliko tjedana, a osim broja kilograma, u obzir trebaš uzeti i svoju razinu energije, izdržljivost i kako ti pristaje odjeća.

shimmer fallback

Ako puno vježbaš, ne trebaš paziti na prehranu

I fizička aktivnost i zdrava prehrana nužne su za mršavljenje, ali i za održavanje idealne tjelesne težine. Ako nekoliko puta tjedna vježbaš, to ne znači da ne trebaš paziti na prehranu. Želiš li se riješiti viška kilograma, jako je važno paziti na namirnice koje svakodnevno unosiš u svoje tijele. Ako unosiš više kalorija nego što ih trošiš, zapravo ćeš se udebljati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Izbaci sve ugljikohidrate iz prehrane

I dok izbacivanje loših ugljikohidrata poput bijelog kruha, tjestenine ili peciva može doprinijeti mršavljenju, nutricionisti ne preporučaju potpuno izbacivanje svih ugljikohidrata iz prehrane jer su oni potrebni našem tijelu za energiju. Umjesto da ih u potpunosti izbjegavaš, radije se fokusiraj na zdrave ugljikohidrate koji se nalaze u žitaricama i voću.

shimmer fallback

Preskoči obrok želiš li smanjiti unos kalorija

Možda misliš da ćeš preskakanjem obroka smanjiti unos kalorija, no kada ne jedeš redovito tvoj se metabolizam usporava, a tijelo pohranjuje više masnoće što sprečava mršavljenje. Umjesto da preskačeš obroke, probaj jesti češće, ali u manjim količinama.

shimmer fallback

Biraj dijetne sokove umjesto običnih

Muči li te višak kilograma, sokovi ne bi trebali biti dio tvoje prehrane, a to vrijedi i za dijetne sokove. Naime, iako dijetni sokovi imaju manje kalorija, oni sadrže umjetne zaslađivače koji mogu potaknuti želju za slatkim. Puno bolji izbor su voda, prirodni voćni sokovi te biljni čajevi. Ako žudiš za nečim slatkim, pojedi komad voća.

shimmer fallback

Jedi samo namirnice s niskim udjelom masnoća

Namirnice s niskim udjelom masnoća bile su jako popularne u 90-ima, no danas znamo da su masnoće nužne za održavanje dobrog zdravlja. Umjesto da biraš procesuirane namirnice sa smanjenim udjelom masnoća, radije se fokusiraj na hranu koja sadrži zdrave masti poput avokada, maslinovog ulja i orašastih plodova. Takve namirnice odlične su za zdravlje, a povoljno utječu i na rad metabolizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Za gubitak kilograma potrebne su ti samo kardio vježbe

Iako su kardio treninzi iznimno učinkoviti za sagorijevanje kalorija, to nije jedini oblik fizičke aktivnosti koji pomaže kod mršavljenja. Stručnjaci ističu da je za optimalne rezultate kardio vježbe najbolje kombinirati s drugim vrstama treninga, poput vježbi snage. Osim toga, u svoju svakodnevnu rutinu možeš uključiti i šetnje ili brzo hodanje te nastoj biti što više fizički aktivna.

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.