Lekcije koje smo naučile za vrijeme karantene i ne smijemo ih zaboraviti

Karantena je možda iza nas, ali za mnoge je ona bila poprilično poučna jer je donijela neka nova saznanja i otvorila neka pitanja

Sada kada se život lagano vraća u 'normalu' i napokon možemo slobodno šetati ulicama i družiti se s prijateljima, čini nam se kao da karantene i korone nije ni bilo. No možda bi trebale na trenutak zastati i razmisliti o cijeloj situaciji. 


Upravo činjenica da nam se čini da je sve u vezi korone prošlost, lekcija je sama za sebe. Dokaz je to koliko se brzo možemo prilagoditi na novonastalu situaciju koju nismo očekivali. No to je samo jedna u nizu lekcija koje smo naučile u posljednjih nekoliko mjeseci, a bit će nam korisne i u budućnosti. 

Aniston Thinking GIF from Jenniferaniston GIFs


Izdvojile smo pet stvari zbog kojih smo tijekom ove neobične situacije postale bolje osobe koje su spremne suočiti se s izazovima u budućnosti. Vjerujemo kako se one odnose i na tebe, a preporučujemo da izdvojiš nekoliko minuta i promisliš o lekcijama koje si i sama naučila. 

Pretvorimo ovu nesigurnu i ponekad stresnu situaciju u priliku da rastemo kao osobe. 

Shvatile smo bez čega možemo živjeti

Večina nas je u životu često govorila da će 'jednog dana' počistiti nered u ormaru, glavi, vezi ili životu, no taj dan je napokon došao. Karantena nas je natjerala da se suočimo sa svim onim problemima i 'neredima' u životu o kojima nismo mogle misliti ranije. Kada smo odjednom dobile puno više vremena bez konstantnog pritiska posla i okoline, počele smo više razmišljati o osnovnim stvarima. Shvatile smo na čemu smo zahvalne i što nam to donosi sreću i veselje u život, ali i što nas to smeta i bez čega možemo dalje

Jedna od velikih lekcija koje smo svi naučili je ona financijska. Shvatile smo koliko nam zapravo malo treba da bi normalno živjele i da pretjerano trošenje novca na 'shopping terapije' nije nešto bez čega ne možemo.

Također, pristup poslu nam se promijenio. Umjesto ideje da moramo biti u stalnoj žurbi i raditi stvari 'sto na sat', shvatile smo da je posao samo jedan dio našeg života i ne trebamo svu svoju energiju potrošiti na njega. Puno je važniji odnos s obitelji i prijateljima koji smo često zanemarivale zbog posla. 

I same odnose s ljudima naučili smo filtrirati. Shvatile smo tko je u našem životu vrijedan truda i pažnje, a koji su odnosi jednostrani i mogu nam donijeti više štete nego lijepih trenutaka. 


(Foto: Unsplash)

Otkrile smo svoju snagu i volju

Sve ono što smo radile za vrijeme karantene nije bilo samo kako bi preživjele ovu situaciju. Sigurne smo kako smo sve pronašle skrivenu snagu, talente i volju za promjenom načina života te nikako na to ne bi trebale zaboraviti ni sada. 

Ne postoji napredak koji je premalen ili neznačajan. Svaka nevolja s kojom si se susrela, na posljetku je stvorila snažniju osobu. Što god da ti se dogodilo za vrijeme karantene, sjeti se kako si na kraju uspješno izašla iz toga. Svaki uspjeh, pa tako i taj, trebaš slaviti i to nikako ne trebaš zaboraviti sada nakon karantene. Svaki put kada ti u buduće bude teško, sjeti se kako si uspješno savladala stresnu situaciju globalne pandemije. 


(Foto: Unsplash)

Otkrile smo kako stvoriti spontanost u stabilnosti

Iako je važno da u životu imamo snažne oslonce, ponekad sigurnost moramo zamijeniti spontanošću. Spontanost naše oslonce može činiti privremeno nestabilnima, ali ključ je naučiti balansirati. Upravo smo to naučile za vrijeme karantene kada su nam neki oslonci jednostavno izmakli. Bilo da si ostala bez posla, prekinula odnos s bliskom osobom ili ostala bez rutine na koju svakodnevno računaš, još uvijek si tu i naučila si kako se nositi s novonastalom situacijom. To je lekcija koju moraš zapamtiti za cijeli život. 

Također, sada znamo da bi u životu trebale stvoriti više različitih oslonaca kako gubitak jednog ne bi previše poljuljao našu stabilnost


(Foto: Unsplash)

Naučile smo kako usamljenost pretvoriti u vrijeme za sebe

Usamljenost ne znači biti sama u prostoriji - ponekad usamljene možemo biti i u velikoj grupi ljudi. Ono što nas čini usamljenima je osjećaj odvojenosti od drugih, ali i same sebe. Provođenje vremena sama sa sobom ne mora biti sinonim za usamljenost i to je ono što smo naučile za vrijeme karantene. Vrijeme provedeno čitajući knjigu, gledajući film ili kuhajući samo za sebe može biti jednako zabavno i opuštajuće kao i kada to činiš s drugima. Posljednjih nekoliko mjeseci naučile smo da smo same svoje najbolje prijateljice i da se tako trebamo odnositi prema sebi svakodnevno. 

Sada kada je karantena gotova, pokušaj njegovati odnos sa samom sobom i dalje. Počasti se večerom u omiljenom restoranu ili odi sama u kino pogledati film. Možda će prvi put biti malo neugodno, ali jednom kada to učiniš vidjet ćeš koliko će te ispuniti srećom. 


(Foto: Unsplash)

Naučile smo kako biti velikodušne

Čak i u neizvjesnoj životnoj situaciji u kojoj ne znamo što će biti sutra ili hoćemo li imati posao za koji mjesec, naučile smo biti velikodušne i pomagati onima kojima je to potrebnije nego nama. Kako su nas uz koronu pogodile i nezgode poput primjerice potresa, naučili smo uz sve nedaće koje nas muče pomagati onima oko sebe. Iako ni same nismo htjele previše izlaziti iz doma, ipak smo pomogle starijoj susjedi s nabavkom namirnica. Čak i kada nismo bile sigurne hoćemo li dobiti iduću plaću, donirale smo novce udrugama koje se bore protiv korone. Sve su to stvari koje moramo nastaviti činiti i nakon karantene. Velikodušnost se ne bi trebala pokazivati samo u najtežim trenucima. 


(Foto: Unsplash)

Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.