Lagan, ukusan i zdrav obrok od najbolje tunjevine

Rio Mare pokrenuo projekt „Odgovorna kvaliteta“ - od mora do stola!

Lagan, ukusan i zdrav obrok od najbolje tunjevine

Riba je prijeko potreban sastojak svake zdrave, uravnotežene prehrane, bogate sastojcima korisnima za organizam, a jedna od omiljenih riba koja se nalazi na tanjuru je tunjevina. Tunjevina osim što je riba također je namirnica bogata fosforom, obiluje proteinima visoke vrijednosti i nezasićenim masnim kiselinama, koje za razliku od zasićenih koje nalazimo u crvenom mesu i mliječnim proizvodima, pomažu u kontroli razine kolesterola.

Čak i važne znanstvene kompanije, kao što je na primjer Udruženje američkih dijetetičara, potvrđuju da je tunjevina idealan sastojak zdrave, raznovrsne i uravnotežene prehrane. Odabirom namirnica koje odlikuje niska razina zasićenih masti i bogatstvo proteina, potpomaže se fizički i mentalni razvoj mladih i vitalnost odraslih.

Posljednje studije eminentnih talijanskih akademika specijaliziranih za područje dietetike i nutricionizma s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Milanu - Bicocca, pokazuju da je riba neprocjenjivo vrijedna namirnica bez obzira na stastistike koje pokazuju da je riba još uvijek nedovoljno zastupljena u prehrani, prvenstveno iz tog razloga što njezina priprema zahtjeva vještinu i vrijeme: to je prednost konzervirane ribe, jer svima omogućuje da tu jako hranjivu namirnicu uvrste u svoju prehranu.


Image


cooking show by Tomislav Škunca


Osim što je izrazito praktičan proizvod, konzervirana tunjevina omogućuje i raznovrsnu pripremu različitih jela svima onima
koji nemaju ni volje niti vremena za pripremu svježe ili smrznute ribe. Njezin specifičan okus omogućuje djeci da prebrode odbojnost prema karakterističnom okusu ribe.
Sve ovo objašnjava, kad je u pitanju kvaliteta i okus, zašto su Rio Mare proizvodi dio svakodnevne prehrane svih onih koji žele samo najbolje i zadovoljni su što to mogu pronaći u zdravim i ujedno ukusnim proizvodima.
Zato kad govorimo o Rio Mare proizvodima prvo što nam pada na pamet je: “Dobar i zdrav k'o riba!”

RIO MARE Tunjevina u maslinovom ulju oduvijek je najpopularnija i najomiljenja tunjevina naših potrošača. Razlog je pažljivo odabrana najbolja tunjevina iz porodice tuna žutih peraja.
Tunjevina je ručno očišćena kako bi se osigurala savršena čistoća komada koji se potom pakiraju u konzerve uz dodatak čistog maslinovog ulja i morske soli. Bez konzervansa i umjetnih aroma. Sve ovo čini Rio Mare tunjevinu u maslinovom ulju zdravim i prirodnim obrokom savršenim za cijelu obitelj.

Tunjevina s rajčicom mariniranom u travama i tvrdo kuhanim jajima


Image


Vrijeme pripreme: 15 minuta
sastojci za 4 osobe:
2 x 160 g Rio Mare Tunjevina u maslinovom ulju
4 zrele rajčice
1 mali bijeli luk
celer
peršin
svježi origano
2 jaja
20 g maslinovog ulja
sol

1. Kuhajte jaja 9 minuta. Za to vrijeme narežite rajčicu na kockice, fino nasjeckajte celer, luk, peršin i origano.
2. Rajčicu, celer, luk i aromatične trave stavite u zdjelu prelijte maslinovim uljem, posolite i marinirajte 10 minuta.
3. Očistite jaja i narežite ih. Složite tunjevinu na tanjur, dodajte tvrdo kuhana jaja i mariniranu rajčicu te poslužite.



NICOISE SALATA sa RIO MARE INSALATISSIME MAIS e TONNO


Image


Sastojci:
RIO MARE INSALATISSIME MAIS e TONNO
krumpir
cherry rajčica
lisnata salata (romanska ili regica ili misuno)
peršin list
ljubičasti luk
kapari
crne masline otkoštene
kuhana jaja
Dressing: dijon senf, maslinovo ulje, vinska kvasina, limunov sok

Priprema:
Krumpir u kori kuhamo  u slanoj vodi. Kada se krumpir malo ohladi, ogulimo koru i narežemo na ploške.
Jaja kuhamo tvrdo, kada se ohlade prepolovimo ih.
Ljubičasti luk ogulimo, prepolovimo i narežemo na trakice.
Cherry rajčicu operemo i prepolovimo.
Lisnatu salatu operemo i ocjedimo, natrgamo na manje listove.
Peršin operemo i nasjeckamo.
Kapare ocijedimo, masline također i narežemo ih na kolutiće.
Za izradu dressinga iscjedimo limunov sok, dodamo žlicu dijon senfa, kvasinu, maslinovo ulje i posolimo. Omjer octa i ulja je 1:1.
Pomiješamo sve sastojke osim jaja, dodamo RIO MARE INSALATISSIME MAIS e TONNO i prelijemo dressingom. Salatu popaprimo, posolimo i dobro promiješamo. Na salatu dodamo kuhano jaje i po želji prelijemo sa još malo maslinova ulja


SPICY TUNA MAKI ROLLS sa RIO MARE TONNO al NATURALE


Image


Sastojci:
RIO MARE TONNO al NATURALE,  Sushi riža, rižin ocat, šećer, Mirin, Nori alge, krastavac, limun, mladi luk, ukiseljeni listići đumbira (pickled sushi ginger), Soy Sauce, Sriracha Hot Chili Sauce, klice rotkvice i misuna, lagana majoneza

Priprema:
Rižu 3 puta isperemo u vodi, trljajući zrnca da isperemo što više glutena. Kuhamo je poklopljenu u vodi u omjeru 1:1, 8-10 minuta na laganoj vatri. Rižu ne mješamo za vrijeme kuhanja. Poslije kuhanja, rižu pustimo još 10 minuta u poklopljenom loncu da miruje. Gotovu rižu istresemo u plitku posudu i pustimo da se hladi. Pazimo da nam kuhana zrnca riže ostanu cijela.

Napravimo Sushi Zu, začinsku tekućinu sa kojom ćemo začiniti rižu: rižin ocat 0,3 l na 1 kg riže, 0,05 l Mirina, 2 žlice šećera i mala žličica soli. Kratko zagrijemo da se šećer otopi i prelijemo preko riže koja je dosegla sobnu temperaturu. Drvenom špahtlom ili žlicom nježno promiješamo začinjenu rižu, jako pazimo da ne drobimo zrnca.

RIO MARE TONNO al NATURALE procijedimo kroz cjedilo i začinimo sa majonezom, Sriracha Hot Chili Sauce-om, limunovim sokom, soli i paprom.
Krastavac operemo i narežemo na duge trake, koristimo samo vanjski mesnati dio.
Mladi luk operemo i odrežemo gornji zeleni dio, koji ćemo koristiti.
Pomiješamo klice rotkvica i misuna.
Procijedimo ukiseljene listiće đumbira.

Nori algu tostiramo na otvorenom plamenu i stavimo glatku stranu na makisu (bambusova prostirka za rolanje Sushi-ja). Dobro namočimo ruke, uzimamo rižu i prostremo je po Nori algi, želimo sloj debljine oko 1 cm, čak i manje. Četvrtinu Nori alge ostavimo nepokrivenu rižom. Na rižu stavljamo trakice krastavca, ukiseljene listiće đumbira, začinjenu RIO MARE TONNO al NATURALE, zelenu traku mladog luka i prekrijemo klicama. Zarolamo da dobijemo lijepu čvrstu rolicu, koju režemo na 6 ili 8 komada, ovisno o debljini rolice koju smo dobili.

Sushi rolice služimo uz Soy Sauce i ukiseljene listiće đumbira, po želji i sa Wasabi hrenom.


Rio Mare - „Odgovorna kvaliteta“od mora do stola

Rio Mare pokrenuo je projekt „Odgovorna kvaliteta“ koji osim ponude kvalitetnih proizvoda podrazumijeva i potpunu odgovornost prema okolišu, te socijalnom kontekstu u kojem djeluje. Navedeno je još važnije u prehrambenoj industriji gdje su zdravlje i dobrobit ključne vrijednosti.

„Odgovorna kvaliteta“ predstavlja potpuni koncept kvalitete  te je odgovorno razvijen duž cjelokupne proizvodne linije od trenutka ulova ribe, pa sve do serviranja na stol. Ovo je izbor koji potvrđuje i vrednuje dugogodišnje napore kompanije te pokazuje smjer u kojem će se razvijati. Uključuje:

1.    Održiv ribolov i upravljanje ribljim resursima
2.    Poštivanje okoliša
3.    Poštivanje ljudi
4.    Odabir sirovina
5.    Stroge analize i kontrole
6.    Sljedivost proizvoda/transparentan pristup informacijama o porijeklu ribe
7.    Poticanje zdravih prehrambenih navika

Svaka Rio Mare konzerva ima svoju priču – od mora do stola!

Image


Jedno od najvažnijih načela je sljedljivost proizvoda, odnosno, transparentan pristup potrošača nizu informacija o porijeklu proizvodu, primjerice, vrsti plovila upotrebljenog za lov, područje i datum ulova, tehniku ulova, vrstu konzervirane tune i datum konzerviranja…
Sadržaj svake konzerve strogo je određen i svaka Rio Mare konzerva tune ima svoju priču – od mora do stola. Stoga je Bolton Alimentari uveo najsuvremenije web praćenje proizvoda. Unosom koda sa svake konzerve Rio Mare proizvoda online putem u roku od 48 sati mogu se dobiti sve informacije o porijeklu tune.
Informacijama se u svakom trenutku može pristupiti na internetu - www.riomare.hr/odgovorna-kvaliteta/kvaliteta/sljedivost-proizvoda/sljedivost-konzervi-tune

Gdje je kvaliteta, tu je odgovornost

Iako je hrana ugodno iskustvo, ono nosi i određenu odgovornost. Ukratko, uživanje u dobroj hrani ide rukom pod ruku s težnjom za zdravom prehranom i održavanjem zdravlja. Odgovorna prehrana ne samo da poboljšava životni stil pojedinca, nego i pozitivno utječe na dobrobit društva.

Nutricionisti danas savjetuju jedenje ribe barem dva puta tjedno kako bi prehrana koristila zdravlju i  da bi bila uravnotežena i zdrava. Naime, 100 g tunjevine u maslinovu ulju zadovoljit će približno 20% dnevnih potreba odrasle osobe za fosforom, koji kontrolira ravnotežu živčanog sustava, te zajedno s kalcijem pridonosi zdravlju kostiju i zubiju. Rio Mare tuna bogata je vitaminima B12 i vitaminom PP koji  omogućuju pretvaranje hranjivih tvari u energiju. Meso Rio Mare tune najbogatiji je izvor bjelančevina, a omega-3 masne kiseline smanjuju rizik od debljine.