Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Nelagoda u trbuhu

Ovo mogu biti uzroci kronične boli u području zdjelice

Može biti jaka sijevajuća bol, konstantna blaga, ona koja se javlja i nestaje, a može se manifestirati i i kao grčevi, bol tijekom seksualnog odnosa ili sjedenja

pexels-polina-zimmerman-3958561.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Žene se često susreću s bolovima u području zdjelice, a uzrok boli često je vrlo teško ustvrditi i neke od nas nikada ne otkriju o čemu je zapravo riječ. Bolovima u zdjelici smatra se nelagoda koju osjetimo od pupka na niže i ima niz simptoma. Može biti jaka sijevajuća bol, konstantna blaga, ona koja se javlja i nestaje, a može se manifestirati i i kao grčevi, bol tijekom seksualnog odnosa ili sjedenja.

Image

Bolovi u trbuhu nakon intimnih odnosa: Sedam najčešćih razloga

Ginekološki problemi često su uzrok bolovima u zdjelici no, postoje i druge dijagnoze koje mogu uzrokovati nelagodu u donjem dijelu trbuha. Ovo su potencijalne dijagnoze kronične boli u području zdjelice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Endometrioza

Endometrioza je poremećaj kod kojeg tkivo sluznice maternice raste izvan maternice. To se događa svaki ciklus jer se naslage tkiva maternice ponašaju normalno za vrijeme mjesečnice i prate svoj prirodni proces zadebljanja, pucanja i krvarenja. Problem je što se ovaj proces ne događa u maternici nego se može dogoditi bilo gdje u području trbušne šupljine pa krv i tkivo ne mogu izaći kroz rodnicu nego se zadržavaju u organizmu što uzrokuje ciste koje su često bolne.

shimmer fallback

Kronična zdjelična upalna bolest

Ova kronična bol zapravo je upala gornjeg dijela spolnog sustava a može se manifestirati na jajnicima, jajovodu ili sluznici maternice. Osobe koje pate od ove bolesti osjetit će bol u donjem dijelu trbuha a može se pojaviti i iscjedak iz rodnice i povišena temperatura. Izvor upale najčešće su mikroorganizmi koji se iz rodnice šire prema jajnicima.

shimmer fallback

Fibroidi

Fibroidi su nekancerogene izrasline na maternici koje izazivaju osjećaj težine i pritisak u donjem dijelu trbuha. Rijetko izazivaju oštru bol, više se manifestiraju kao nelagoda, a te benigne izrasline često se javljaju nakon trudnoće te u dobi između 30 i 40 godina. Nisu povezani s razvojem raka maternice i gotovo se nikada ne razviju u tumore. Uglavnom ih nije potrebno liječiti, a rijetko mogu uzrokovati jaku bol ili obilno krvarenje.

shimmer fallback

Sindrom iritabilnog crijeva

Ovaj izuzetno nelagodni sindrom manifestira se kao bolni grčevi u predjelu crijeva, a karakterizira ga skup simptoma povezanih s poremećenim radom probavnog trakta. Ovaj sindrom prepoznat ćete po boli u donjem dijelu trbuha koja nestaje neposredno nakon pražnjenja crijeva i ponovno se vraća nakon unosa hrane. Ovo je vrlo čest poremećaj
koji zahtjeva specijalističko liječenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Intersticijski cistitis

Ovo je kronična neinfektivna upala mokraćnog mjehura koja se manifestira nelagodom, boli i peckanjem te vrlo čestim mokrenjem koje također prati pritisak. Bol raste kako se mjehur puni a privremeno olakšanje dolazi s njegovim pražnjenjem. Često pogađa žene, a sam uzrok je gotovo nepoznat. Za razliku od bakterijskog ili gljivičnog koji se vrlo jednostavno liječi, kod neinfektivnog cistitisa svi urinarni testovi pokazuju izostanak vidljivog uzročnika boli. Zbog toga je liječenje otežano i dugotrajno.

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.