Koromač - ekstravagancija koja će te oboriti s nogu i opskrbiti nutrijentima

Koromač ima neobičan okus, obiluje vodom te će te hidrirati i osvježiti ti dah

Koromač - ekstravagancija koja će te oboriti s nogu i opskrbiti nutrijentima

Želiš li obogatiti svoj jelovnik uvedi u njega koromač. Riječ je o biljci koja će te iznenaditi, a vjerujemo, i očarati okusom koji je kombinacija metvice i anisa pa neodoljivo podsjeća na žvakaću gumu ili osvježavajući bombon.

Koromač, komorač ili slatki kopar jedna je od najstarijih poznatih ljekovitih biljaka pa su ga davnih dana Grci, Rimljani i Egipćani koristili za olakšavanje probavnih problema, ali i u spiritualne svrhe (vjerovalo se da tjera zle duhove i vještice, a ono u što smo sigurni je da tjera komarce).

Image

Mirisni listići za bogatiji i intenzivniji okus


Njegov latinski naziv je Foeniculum vulgare, a jestiv je "od glave do pete", odnosno pripremiti se mogu lukovica, stabljika, listići i sjeme, na slatko, slano i sirovo. I bebe vole koromač, odnosno njihove mame jer dojenčadi olakšavaju tegobe koje izazivaju grčevi.

Koromač obiluje vitaminima C, A, B, K i E te magnezijem, željezom i kalcijem, a sadrži i biljni estrogen koji će ti pomoći dovesti hormone u balans i izregulirati menstrualni ciklus, ukoliko je to potrebno.

Kad zagrizeš lukovicu ili stabljiku svježeg koromača, potaknut ćeš na rad žlijezde slinovnice te će one proizvesti više sline, a to je dobro za higijenu usne šupljine i zube, a osim toga osvježit će dah.

Pripremili smo ti tri recepta s koromačem. Jednostavna su i bez problema ih već danas možeš isprobati u svojoj kuhinji.

Image



(FOTO: Pixabay)

Maneštra s koromačem

Maneštra je omiljeno jelo stanovnika Kvarnera i Istre. Iako zvuči kao manistra koju vole Dalmatinci, maneštra joj nije ni slična. Riječ je o varivu od grahorica, povrća i suhog mesa, a jedna od varijanti je maneštra s koromačem. Maneštru kuhaš isto kao što kuhaš varivo od graha, samo što ćeš uz grah u nju staviti kukuruz i slanutak ili neke druge grahorice. Budi kreativna, to je tvoje jelo i tvoja kuhinja. 

Sastojci

  • 70 grama graha
  • 70 grama slanutka
  • 50 grama kukuruza
  • suha rebra
  • zapešt (slanina, češnjak i list peršina)
  • dva velika krumpira
  • dvije mrkve
  • veća glavica luka
  • listić - dva lovora
  • jedan koromač
  • dvije žlice pelata
  • žličica crvene paprike
  • sol
  • papar


Postupak

Slanutak i grah namoči preko noći pa stavi kuhati u hladnu vodu zajedno s mesom (koje si prethodno kratko prokuhala i tu vodu bacila) i povrćem (jedino krumpir i koromač nemoj još staviti) i lovorovim listom. Luk nareži na što tanje kolutove, mrkvu na kolutiće, krumpir na kockice. Kada je jelo napola kuhano, znači nakon sat vremena, dodaj krumpir narezan na kockice, koromač, kukuruz, zapešt, pelate i mljevenu papriku. Sve kuhaj na laganoj vatri još jedno sat vremena, odnosno dok se luk ne raspadne i kada više grahorice ne budeš osjetila kako udaraju o kuhaču dok miješaš jelo.

Zapešt je svojevrsni starinski začin koji se priprema od slanine, češnjaka i peršina. Sve se sjecka dok se ne pretvori u kompaktnu smjesu, nalik namazu. Posao si olakšaj električnom sjeckalicom.

Image



(FOTO: Pixabay)

Koromač i korjenasto povrće iz pećnice  
Sastojci

  • jedan koromač
  • dva krumpira
  • tri manje cikle
  • glavica luka
  • četiri manje mrkve
  • češnjak
  • dvije žlice maslinovog ulja
  • sol
  • papar

Krumpir nareži na četvrtine, ciklu na polovice, mrkvu oguli, luk prepolovi, češnjaku samo odreži vrh i ostavi ga u ljusci. Povrće začini i naulji, stavi u pleh, prekrij folijom i peci pola sata na 200 Celzijevih stupnjeva. Potom ukloni foliju, dodaj koromač koji si narezala na  četvrtine, posolila, popaprila i nauljila i peci još pola sata. Pečeno povrće s koromačem odlično se slaže s ribom. Ako ne želiš da ti svo povrće iz pećnice bude u ružičastoj nijansi, ciklu posebno začini, stavi u kalupe koje ćeš oblikovati od aluminijske folije, a potom u pleh. 

Image


(FOTO: Pixabay)

Salata od koromača

Sastojci

  • jedan koromač
  • jedan nar
  • dvije žlice maslinovog ulja
  • žlica balzamičnog octa
  • desetak oraha
  • šalica matovilca
  • sok od jednog limuna


Nareži koromač - lukovicu, stabljiku i listiće, očisti nar te ih stavi u zdjelu zajedno s orasima i matovilcem pa začini maslinovim uljem, octom i limunovim soko te popapri i posoli.  
Dobar tek!