Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Zdrava prehrana

Proteini + povremeni post - brzo sagorijevanje masnoća na trbuhu?

Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da konzumiranje proteinskih obroka 4 puta dnevno zajedno s dva posta tjedno sagorijeva više masnoće od prehrane s manje kalorija

protein.jpg
Foto: Unsplash
Budi najbolja verzija sebe.

Konzumiranje visokoproteinskih obroka tijekom dana i post jednom ili dvaput tjedno može ti pomoći da izgubiš višak kilograma i masnog tkiva na trbuhu nego samo smanjenje kalorija, pokazuju rezultati novog istraživanja. Dijeta s bjelančevinama u kombinaciji s povremenim postom dovela je do većeg gubitka masnoće u studiji od standardne prehrane zdrave za srce. Istraživači sa sveučilišta Skidmore College u New Yorku proučavali su 40 odraslih osoba koje su imale prekomjernu tjelesnu težinu tijekom osmotjednog razdoblja mršavljenja.

Image
Vodič kroz visokoproteinsku prehranu

Prehrana s visokim udjelom proteina je u trendu - kome je zapravo potrebna?

Polovici sudionika dodijeljena je prehrana u kojoj su jeli obroke bogate proteinima (najmanje 25 do 35 grama) četiri puta tijekom dana. Obroci su uključivali proteinske dodatke koje je osigurao istraživački tim, poput pločica i shakeova, a sudionici su sami pripremali obroke - dobili su recepte i upute da se usredotoče na visokokvalitetne izvore proteina poput piletine, ribe, jaja, grčkog jogurta, slanutka, kvinoje i tofua. Također su postili jednom ili dvaput tjedno prva četiri tjedna i jednom tjedno do kraja studije.

Ostali su sudionici slijedili zdravu prehranu za smanjenje kalorija, jedući u prosjeku 1200 do 1500 kalorija dnevno, uključujući 20 do 30 grama vlakana, i ograničili su unos masti na ispod 35% dnevnih kalorija. Nisu primali suplemente, ali su dobili recepte.

shimmer fallback

Dok su sve skupine izgubile na težini, skupina koja je jela proteine ​​i postila ukupno je izgubila znatno više težine, unatoč smanjenju kalorija za otprilike istu količinu, kaže studija. Također su izgubili više tjelesne masti, u prosjeku oko 6% više ukupne mase, u usporedbi sa sudionicima koji su se fokusirali samo na smanjenje kalorija, otkrili su istraživači.

Činilo se da više posta ima dodatne prednosti. Grupa koja je unosila proteine ​​i koja je postila dva dana u tjednu prva četiri tjedna izgubila je 27% trbušnog masnog tkiva do kraja studije, gotovo dvostruko više od skupine sa zdravom prehranom za srce i 6% više od grupe koja je postila jednom tjedno.

shimmer fallback

Rezultati ukazuju na metaboličke prednosti posta u kombinaciji s proteinskom prehranom, a neka prijašnja istraživanja su otkrila da povremeni post može dovesti do gubitka težine pomažući u stvaranju kalorijskog deficita. Drugi dokazi sugeriraju da post ne dovodi do većeg gubitka težine od usporedivih dijeta nakon uračunavanja prosječnih kalorija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Postoje dokazi da dijeta s visokim udjelom proteina može djelomično pomoći u gubitku težine, jer je proteinima potrebno više energije za probavu od ostalih makronutrijenata kao što su ugljikohidrati i masti.

Određivanje vremena za unos proteina i post također su doveli do značajnog povećanja postotka mase bez masti kod sudionika, otkrili su istraživači. Masa bez masnoće uključuje mišićno tkivo, koje je važno za održavanje zdravog metabolizma i fizičke snage, a da pritom postajemo mršaviji.

Konzumiranje dovoljno proteina može biti posebno važno za post, budući da nedavni dokazi sugeriraju da post može dovesti do više gubitka mišića od drugih dijeta za smanjenje kalorija.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.