Koliko pažnje posvećujemo svom organizmu?

Prevencijom do zdravlja

Naš je organizam sofisticirani mehanizam i da bi dobro funkcionirao i nosio se sa svakodnevnim izazovima potrebno je posvetiti mu barem malo pažnje. Svi znamo kako su za očuvanja našeg zdravlja važne redovite liječničke kontrole koje ne bi smjeli zanemariti ni muškarci, ni žene.
Naime, počevši od dvadesete pa do četrdesete godine svi bismo trebali barem jednom godišnje obaviti osnovne pretrage krvi i urina. Nakon četrdesete ta sugestija postaje zlatno pravilo u očuvanja zdravlja.

Mali vodič kako njegovati naše zdravlje putem osnovnih, bezbolnih i brzih biokemijskih pretraga te na što obratiti pozornost dala nam je magistra Hana Breyer Priselac, ravnateljica Poliklinike Breyer.
Iz krvi i urina mogu se dobiti dragocjeni podaci o našem zdravlju te je pojedine osnovne vrijednosti bitno redovito kontrolirati, jer nam daju unutarnji uvid u naš organizam.

Razina kolesterola
Kolesterol je masnoća prisutna u krvi i postoji kod svih nas. Ako su razine ukupnog kolesterola i LDL-kolesterola  visoke osoba je izloženija riziku slabe cirkulacija i bolestima srca. Snižena razina LDL-kolesterola može se pronaći kod malapsorpcije (sindrom nedovoljne apsorpcije jednostavnih hranjivih tvari) i malnutricije (pothranjenost).

Razina triglicerida
Trigliceridi su također masnoće koje se nalaze pohranjene u masnim stanicama našeg tijela, ali ih unosimo i hranom. Često osobe koje imaju povišenu razinu kolesterola u krvi imaju i povišenu razinu triglicerida što ukazuje na prekomjeran unos loše-nezdrave hrane (ugljikohidrata i masti; alkohol, slatkiši, kruh, tijesto...).
Povišene koncentracije triglicerida ukazuju na rizik oboljenja od bolesti srca te šećerne bolesti, opstruktivne žutice, nefroze i hipofunkcije štitnjače.

Glikemija
Glikemija označava razinu šećera/glukoze u krvi. Glukoza je najznačajniji izvor energije, potreban za mišićni rad i za sve procese u organizmu, uključujuči i rad mozga, a razinu glukoze u krvi regulira jetra.
Povećane vrijednosti ukazuju na mogućnost šećerne bolesti i tada se preporuča dodatno provjeriti razinu HbA1c u krvi. Izrazito niska razina glukoze u krvi manifestira se kao hipoglikemija i karakterizira je mišićna slabost, nedostatak koordinacije i konfuznost.

Kreatinin
Koncentracija kreatinina u krvi ukazuje na kvalitetu rada bubrega. Koristi se u dijagnostici i liječenju bubrežnih oboljenja, no ipak razina kreatinina u serumu koja se smatra normalnom ne isključuje postojanje oštećenja bubrežne funkcije, jer nije osjetljiva na rana bubrežna oboljenja. Povećane vrijednosti ukazuju na akutnu i/ili kroničnu bolest bubrega i opstrukciju mokraćnog sustava.

Urea
Urea nastaje u jetri i većina uree se izlučuje putem bubrega, dok se 40 – 60% vraća ponovo natrag u organizam. Povećane vrijednosti uree u krvi također ukazuju na akutnu i/ili kroničnu bolest bubrega i opstrukciju mokraćnog sustava. Budući je razina uree nešto osjetljivija na rana bubrežna oboljenja, često se provjera njene razine koristi u kombinaciji s provjerom razine kreatinina.


Jetrene probe
Ova krvna pretraga kontrolira vrijednosti jetrenih enzima ALT i AST te enzima GGT. Povećane vrijednosti ALT u serumu uglavnom se smatra indikatorom oboljenja parenhima jetre. Povišene vrijednosti AST dijagnostički su najznačajnije u bolestima jetre; virusni hepatitis, ciroza jetre, toksično oštećenje jetre, primarni ili metastatski karcinom jetre, zatim u infarktu miokarda te progresivnojmišićnoj distrofiji i dermatomiozitisu. Porast vrijednosti GGT enzima uvijek je znak oštećenja jetre i uvijek se nalazi kod bolesnika s alkoholnom cirozom jetre te u većini seruma ljudi koji su teški alkoholičari.

Hemogram - KKS
Hemogram (krvna slika) je rezultat pregleda krvi u dijagnostičke svrhe i sastoji se u određivanju broja eritrocita, leukocita i trombocita te u određivanju količine hemoglobina. Krvna slika ima velik dijagnostiči i prognostički značaj pri raznim oboljenjima. Odstupanja od referentnih vrijednosti ukazuju na infekcije, probleme zgrušavanja krvi i anemiju.

Urin
Laboratorijsko određivanje mokraće je vrlo važno u isključivanju i otkrivanju poremećaja rada bubrega i mokraćnog trakta. Mokraća je najdirektniji uzorak za isključivanje te ranu dijagnozu spomenutih poremećaja, kao i za praćenje tijeka bolesti i terapije.
Prilikom pregleda urina obraća se pozornost i na boju i izgled urina; mokraća bi trebala biti bistra i svijetle žute boje, mutna mokraća često ukazuje na upalu. Iz mokraće se može iščitati mnogo toga, no evo nekoliko primjera indikacija; prisutstvo proteina u mokraći ukazuje na lošiji rad bubrega, glukoza u urinu je prisutna kod povećane razine glukoze u krvi ili oštećenja bubrega. Nitriti su pozitivni kod jake bakterijske upale, a povećan broj leukocita je također prisutan kod upale.

Važno je napomenuti kako se referentne vrijednosti nalaza mogu razlikovati u pojedinim laboratorijima, stoga se uvijek potrebno ravnati prema referentnim vrijednostima propisanima u pojedinom laboratoriju (u kojem su pretrage učinjene). Također, za pravilno praćenje nalaza bilo bi dobro pretrage uvijek vršiti u istom laboratoriju. Većina se pretraga provodi putem visokosofisticiranih uređaja (analizatora) koji se tipom i načinom obrade krvi i/ili urina međusobno (u maloj mjeri) razlikuju, stoga postoji mogućnost određenih odstupanja u rezultatima kod različitih laboratorija. Isto tako i načini mjerenja (metode) mogu biti različite, što također pridonosi neujednačenosti rezultata mjerenja u različitim laboratorijima.
Uz redovito provođenje osnovnih biokemijskih pretraga preporučila bih redovitu kontrolu krvnog tlaka i rada srca putem elektrokardiograma (EKG-a) i ultrazvuka.

Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.