Budi najbolja verzija sebe.

Koji materijali se mogu reciklirati?

Recikliranje predstavlja jednu od najbitnijih (i najlakših) aktivnosti koje možemo preuzeti na sebe, ako želimo smanjiti zagađivanje naše planete, i pročistimo svoju okolinu, koja je svakim danom sve zagađenija.

Budi najbolja verzija sebe.

Budući da zakoni Hrvatske još nisu na dovoljno visokom nivou kada je riječ o recikliranju, evo što vam mi možemo reći po pitanju materijala koje možete reciklirati, kao i zašto, ako želite započeti sami s ovom praksom, ali i da osvijestite i druge da počnu.

Konzerve od aluminija se mogu reciklirati u potpunosti, a najbolje od svega je što se mogu reciklirati iznova i iznova, a također, proizvodnja novih konzervi od recikliranih materijala iznosi 95% manje energije, nego proizvodnja novih metalnih ambalaža od samog početka.

Čelik
Baš kao i aluminij, i čelik se može reciklirati iznova, bez narušavanja kvaliteta metala. To se ne odnosi samo na čelične konzerve i njima slične proizvode, već i na stare auto-dijelove za koje vjerujemo da znate da ih ima i previše po otpadima.

Plastične boce
Preveliki broj ljudi kupuje vodu u plastičnim bocama, da ne spominjemo razne sokove i druge proizvode koji se prodaju u istim, a najgore od svega je što 80% ovakvih boca završi na smetlištima zbog čega spadaju u top 3 zagađivača planete. Reciklaža ovih boca se ohrabruje prije svega zbog toga proizvodnja novih boca od recikliranih koristi ? manje energije od proizvodnje potpuno nove plastike, a prednost je što je ovu vrstu plastike najlakše i reciklirati.

Papir 
Za početak, novina zaista ima previše, i još ih kupujemo skoro svaki dan, pa je nekako potpuno prirodno da ih bacimo nakon što smo ih pročitali, što se odnosi i na sve druge vrste novina i publikacija (osim ako niste kolekcionari, pa ne želite). Reciklaža papira je dobra jer uzrokuje čak 95% manje zračnog zagađenja, što nije zanemarljivo za nešto što je toliko svakodnevno i na što smo svi navikli.

Staklo
Reciklirano staklo štedi čak 50% energije u odnosu na proizvodnju čistog stakla, a reciklaža samo jedne staklene čaše štedi dovoljno energije da jedna žarulja od 100 W sja satima, slikovito rečeno. Drugi pozitivni efekti su 20% manje zračnog zagađenja i 50% manje zagađuje vodu, što je postotno gledano izuzetno značajno, a predstavlja realnost koja može biti i naša samo kad bi nam redovno recikliranje prešlo u naviku.

Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.