Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Koji materijali se mogu reciklirati?

Recikliranje predstavlja jednu od najbitnijih (i najlakših) aktivnosti koje možemo preuzeti na sebe, ako želimo smanjiti zagađivanje naše planete, i pročistimo svoju okolinu, koja je svakim danom sve zagađenija.

Koji materijali se mogu reciklirati?
Budi najbolja verzija sebe.

Budući da zakoni Hrvatske još nisu na dovoljno visokom nivou kada je riječ o recikliranju, evo što vam mi možemo reći po pitanju materijala koje možete reciklirati, kao i zašto, ako želite započeti sami s ovom praksom, ali i da osvijestite i druge da počnu.

Konzerve od aluminija se mogu reciklirati u potpunosti, a najbolje od svega je što se mogu reciklirati iznova i iznova, a također, proizvodnja novih konzervi od recikliranih materijala iznosi 95% manje energije, nego proizvodnja novih metalnih ambalaža od samog početka.

Čelik
Baš kao i aluminij, i čelik se može reciklirati iznova, bez narušavanja kvaliteta metala. To se ne odnosi samo na čelične konzerve i njima slične proizvode, već i na stare auto-dijelove za koje vjerujemo da znate da ih ima i previše po otpadima.

Plastične boce
Preveliki broj ljudi kupuje vodu u plastičnim bocama, da ne spominjemo razne sokove i druge proizvode koji se prodaju u istim, a najgore od svega je što 80% ovakvih boca završi na smetlištima zbog čega spadaju u top 3 zagađivača planete. Reciklaža ovih boca se ohrabruje prije svega zbog toga proizvodnja novih boca od recikliranih koristi ? manje energije od proizvodnje potpuno nove plastike, a prednost je što je ovu vrstu plastike najlakše i reciklirati.

Papir 
Za početak, novina zaista ima previše, i još ih kupujemo skoro svaki dan, pa je nekako potpuno prirodno da ih bacimo nakon što smo ih pročitali, što se odnosi i na sve druge vrste novina i publikacija (osim ako niste kolekcionari, pa ne želite). Reciklaža papira je dobra jer uzrokuje čak 95% manje zračnog zagađenja, što nije zanemarljivo za nešto što je toliko svakodnevno i na što smo svi navikli.

Staklo
Reciklirano staklo štedi čak 50% energije u odnosu na proizvodnju čistog stakla, a reciklaža samo jedne staklene čaše štedi dovoljno energije da jedna žarulja od 100 W sja satima, slikovito rečeno. Drugi pozitivni efekti su 20% manje zračnog zagađenja i 50% manje zagađuje vodu, što je postotno gledano izuzetno značajno, a predstavlja realnost koja može biti i naša samo kad bi nam redovno recikliranje prešlo u naviku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.