Budi najbolja verzija sebe.
Djeluju blagotvorno na crijeva

Muči te crijevna viroza? Evo koje namirnice smiješ jesti

Gastroenteritis, u narodu poznatiji i kao crijevna viroza, najčešće je popraćen i vrlo neugodnim simptomima kao što su proljev, mučnina, povraćanje i grčevi u trbuhu

profimedia-0537878748.jpeg
Foto: Profimedia.hr
Budi najbolja verzija sebe.

Crijevna viroza može se pojaviti u bilo koje doba godine pa čak i zimi, a može biti uzrokovana različitim čimbenicima. Može se razviti nakon konzumacije pokvarene ili zaražene hrane ili pak kroz kontakt sa zaraženom osobom.

Stručni naziv za crijevnu virozu je gastroenteritis, a najčešće je popraćena i vrlo neugodnim simptomima kao što su proljev, mučnina, povraćanje i grčevi u trbuhu. Većina osoba od crijevne viroze će se oporaviti brzo, bez potrebe za odlaskom liječniku.

Kod crijevne viroze vrlo je važno obratiti pažnju na prehranu, a preporuča se držati dijeta tijekom trajanja viroze, ali i tjedan dana nakon oporavka kako bi se probavni sustav mogao u potpunosti oporaviti i vratiti u ravnotežu.

Budi najbolja verzija sebe.

Kad je riječ o prehrani kod crijevne viroze, važno je izbjegavati teške i jake namirnice te konzumirati one koje su lakše probavljive. Uz to, jako je važno unositi dovoljno tekućine – vode ili nezaslađenih biljnih čajeva. Neke namirnice blagotvorno djeluju kod crijevne viroze te ublažavaju grčeve u trbuhu stoga ih se preporuča jesti za vrijeme trajanja i nakon crijevne viroze.

U nastavku ti otkrivamo neke od odličnih namirnica i napitaka koje smiješ konzumirati čak i kada te muči crijevna viroza.

Đumbir

Osim što jača imunitet, đumbir se u tradicionalnoj medicini često koristi i kao lijek za ublažavanje mučnine, primarnog simptoma crijevne viroze. Istraživanja su potvrdila da đumbir pomaže ublažiti mučninu kod trudnoće, kemoterapije i bolesti putovanja, ali i kod crijevne viroze. U trgovinama je najčešće dostupan svjež đumbir ili u prahu, ali može ga pronaći i u obliku sirupa, tinktura i kapsula. Od svježe ribanog korijena đumbira najbolje je napraviti čaj koji će ublažiti simptome crijevne viroze.

Čaj od mente

Tijekom crijevne viroze vrlo je važno nadoknaditi tekućinu izgubljenu proljevom i povraćanjem, a osim vode, odličan izbor su i biljni čajevi. Čaj od mente može ublažiti neugodne simptome crijevne viroze – ponajprije grčeve u trbuhu te mučninu. Studije su pokazale da i sam miris eteričnog ulja paprene metvice blagotvorno djeluje na osobe koje pate od mučnina i bolova u trbuhu.

Budi najbolja verzija sebe.

Banane, riža i tost

Namirnice kao što su banane, riža i tost najčešće se jedu kada nas muče bolovi u trbuhu, a one su uistinu odličan izbor te ih preporučuju i liječnici. Lagane su, lako probavljive i hranjive  stoga ih je dobro konzumirati tijekom trajanja crijevne viroze.

Krekeri i pereci

Ako tijekom crijevne viroze imaš problema s povraćanjem i mučninom, suha hrana poput običnih krekera i pereca siguran je izbor. Ne sadrže začine te imaju malo masti i vlakana pa su lagani za probavu. Uz to, sastoje se od jednostavnih ugljikohidrata koji se lako probavljaju pa neće opteretiti želudac niti izazvati dodatne grčeve.

Krumpir

Blaga hrana poput običnog krumpira odlična je opcija kada te muči crijevna viroza. Običan krumpir ne sadrži puno masnoće i sastoji se od lako probavljivog škroba. Uz to, krumpir je odličan izvor kalija – jednog od primarnih elektrolita koji se gube tijekom povraćanja i proljeva i koje je vrlo važno nadoknaditi. Tijekom crijevne viroze najbolje je jesti samo kuhani i blago posoljeni krumpir, bez drugih dodataka kao što su maslac, sir ili kiselo vrhnje koji mogu opteretiti probavni sustav.

Voće

Voće sadrži puno vode, ali i vitamina i minerala koje je ključno nadoknaditi tijekom crijevne viroze pa u svoju prehranu svakako ubaci voće poput dinje, lubenice, jagoda ili bresaka.  Ukusno je, lagano i obiluje vitaminima i mineralima kao što su kalij te vitamin A i C.

Koje namirnice izbjegavati tijekom crijevne viroze?

Postoje i one namirnice i napici koji mogu pogoršati simptome crijevne viroze pa ih je bolje izbjegavati, barem tijekom trajanja bolesti. Riječ je o teško probavljivim namirnicama koje mogu potaknuti povraćanje i mučninu te izazvati proljev. Svakako bi trebala izbjegavati sljedeće namirnice:

  • Kofeinska pića
  • Masnu i prženu hranu
  • Začinjenu hranu
  • Slatku hranu i sokove
  • Mliječne proizvode
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2022. Sva prava pridržana.