Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Čine život sretnijim, ali i zdravijim

Kardiolozi otkrili 4 razloga zašto su kućni ljubimci dobri za zdravlje srca

Dokazano je da je briga o kućnom ljubimcu sjajna u borbi protiv stresa, potiče sreću, ali i zdrave navike poput redovite tjelesne aktivnosti, a sve to utječe i na zdravlje tvog srca

veronika-jorjobert-27w3ULIIJfI-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
Budi najbolja verzija sebe.

Kućni ljubimci su prekrasni i odani pratitelji, ali ujedno su i pravi blagoslov za zdravlje svojih vlasnika, izvjestilo je Američko udruženje za srce (AHA).

Image

10 razloga zbog kojih je tvoj život bolji ako imaš kućnog ljubimca

"Dokazano je da je briga o kućnom ljubimcu sjajna u borbi protiv stresa, potiče sreću i potiče zdrave navike poput redovite tjelesne aktivnosti", kaže Glenn Levine, profesor na Medicinskom fakultetu Baylor i šef kardiološkog odjela u mdeicinskom centru u Houstonu. On je ujedno i vodeći autor znanstvenog istraživanja koje pokazuje kako vlasništvo kućnih ljubimaca smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

shimmer fallback

"Ako ostanete aktivni i smanjite stres, možete smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, poput bolesti srca i moždanog udara, a istovremeno i svog kućnog ljubimca održati zdravim. To je dobitna kombinacija."

U slučaju da se nećkaš oko toga da poželiš dobrodošlicu psu ili mački u svoj dom ili ti jednostavno treba podsjetnik na to koliko su tvoji ljubimci uistinu sjajni, u nastavku saznaj kako točno kućni ljubimci utječu na zdravlje našeg srca prema kardiolozima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Kućni ljubimci motiviraju nas na kretanje

Čak i u dane s najgorim vremenskim uvjetima, vlasnici pasa su najmanje 20 posto aktivniji od svojih vršnjaka bez kućnih ljubimaca, a svaki dan provode barem 30 minuta manje ne sjedeći, pokazalo je istraživanje iz 2017. godine objavljeno u British Medical Journal.

shimmer fallback

Vlasnici pasa imaju manje šanse za srčani udar

Studija iz 2017. godine objavljena u časopisu Scientific Reports pokazala je da pseća društvena podrška i motivacija za kretanje mogu smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti među onima koji žive sami. Cjelokupna populacija vlasnika pasa ima manji rizik za smrt od kardiovaskularnih bolesti i smrtnost od svih uzroka u usporedbi s onima koji žive bez pasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Vlasnici kućnih ljubimaca manje se stresiraju

Oni koji svakodnevno vide, razgovaraju, dodiruju ili čak jednostavno čuju svoje ljubimce u blizini, doživljavaju više radosti, osjećaju se voljeno i primjećuju osjećaj dobre volje, što sve može suzbiti hormone stresa, smanjiti broj otkucaja srca i smanjiti krvni tlak, prema studiji iz 2013. godine objavljenoj u časopis Circulation.

shimmer fallback

Kućni ljubimci čine posao zabavnijim

Istraživanja pokazuju da kućni ljubimci na radnim mjestima (bilo u uredu ili u radu od kuće) mogu smanjiti razinu stresa osoblja, poboljšati zadovoljstvo zaposlenika i povećati produktivnost.

shimmer fallback

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.