Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Tijelo će ti reći

Kako znati da ovuliraš? Imamo sve odgovore

Ne trebaju ti mobilne aplikacije da bi znala da kad su ti plodni dani i ovulacija. Tijelo će ti samo reći, samo trebaš znati prepoznati znakove

pexels-nataliya-vaitkevich-5982321 (1).jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Mnoge žene ne znaju sve faze svog menstrualnog ciklusa niti dobro razumiju hormonalne promjene koje im se događaju u određenim fazama u mjesecu. No, za mnoge je jednako tako bitno znati kada ovuliraju – neovisno o tome planiraš li trudnoću ili ne, dobro je biti upućena u periode vlastitih „plodnih dana“. Osim što nam u praćenju faza ciklusa mogu pomoći brojne mobilne aplikacije osmišljene upravo za tu svrhu, postoje i tjelesni znakovi koji upućuju na to da ovuliramo.

Image

Uvrsti ih u svoju prehranu: Istražile smo koji su vitamini i minerali važni za žensko zdravlje

No, što je zapravo ovulacija? Ovulacija je onaj period mjeseca kada je plodnost na vrhuncu, što znači da su tada najveće šanse za trudnoću, stoga prepoznati točno kada se ovulacija odvija može dobro doći – možeš planirati začeće ili se pak ekstra paziti za vrijeme seksa.

Ovulacija je dakle dio menstrualnog ciklusa u kojem jajnici otpuštaju zrelo jajašce, koje kroz jajovode putuje u maternicu gdje potencijalno, ako dođe do toga, može biti oplođeno spermom. Ako jajašce ne bude oplođeno, ono propada, a stijenke maternice počinju se ljuštiti tijekom mjesečnice.

Općenito govoreći, kod većine žena ovulacija traje od 12 do 48 sati, a odvija se oko 14 dana prije početka mjesečnice ako je ciklus duljine 28 dana. Kako znamo da kod većine žena ciklusi znaju varirati i ne budu uvijek pravilni, može se činiti teško utvrditi kada su točno plodni dani, ali zato je dobro znati neke od znakova kojima nam naše tijelo poručuje da je ušlo u fazu ovulacije.

U nastavku saznaj kako prepoznati da su ti plodni dani i ovulacija:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Promjena u vaginalnom iscjetku

Netom prije ovulacije vaginalni iscjedak postaje prozirniji, sluzaviji, sklizak i rastezljiv te uvelike podsjeća na teksturu bjelanjka. Ta promjena događa se kako bi sperma što lakše došla do jajašca i kako bi došlo do oplodnje. Drugim riječima, stvara se idealno okruženje za oplodnju.

Porast bazalne tjelesne temperature

Ovulacija također utječe na blagi porast bazalne tjelesne temperature, odnosno normalne temperature tijela u stanju mirovanja. Radi se o zaista malom pomaku, stoga ako želiš provjeriti ovulaciju po temperaturi najbolje je mjeriti temperaturu odmah ujutro prije ustajanja. No stvar je zeznuta - plodnost počinje svoj vrhunac dostizati dva do tri dana prije porasta temperature, stoga je mjerenja potrebno vršiti barem nekoliko mjeseci kako bi uhvatila ritam svog ciklusa. Plodni dani traju 2 – 3 dana prije povećanja temperature i moguće još na dan povišene temperature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Jači libido

Hormonalne promjene mogu utjecati na povećanu želju za seksom u doba kada smo najplodniji, što i nije nelogično. Tijelo nam samo od sebe daje znakove da je spremno za oplodnju i to povećanim lučenjem spolnih hormona koji nas pak potiču na seks.

Osjetljivost grudi

Promjene u razinama hormona mogu uzrokovati bolnost i osjetljivost grudi u raznim dijelovima ciklusa, pa tako i kod ovulacije. Iako se najčešće javlja prije menstruacije, ovaj simptom može biti povezan i s ovulacijom, pogotovo ako se pojavi usred ciklusa. Grudi mogu biti bolne na dodir i vidno naotekle, a posebna osjetljivost može se javiti na području bradavica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Spotting i grčevi u trbuhu

Kod nekih žena tijekom ovulacije pojave se bolni grčevi na jednoj strani donjeg dijela abdomena, u doba kada se jajašce otpušta. Ti grčevi mogu potrajati od nekoliko minuta do nekoliko sati. Također, ovulaciju može pratiti i izražena nadutost. Uz sve to, još jedan neugodan simptom ovulacije je i takozvani "spotting", tj. blago krvarenje unutar plodnih dana.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.