Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Estetska stomatolgija

Želiš ljepše zube? Pitali smo stručnjaka na koje sve načine možeš to postići

Vještinama stomatologa i suvremenim metodama estetske stomatologije pomažemo pacijentima da promijene izgled svojih zubi, od njihovog oblika, boje ili određenih nepravilnosti, u lijep i prirodan osmijeh, objasnila nam je stomatologinja Dina Bursać

profimedia-0388978271.jpg
Foto: Profimedia.hr
Budi najbolja verzija sebe.

Estetska stomatologija je grana stomatologije koja se bavi estetskim zahvatima, te objedinjuje gotovo sve grane stomatologije (parodontologija, protetika, restorativna stomatologija…). Pod nazivom estetska stomatologija kriju se svi postupci kojima se postiže estetski primjeren, ravan, bijel i besprijekoran osmijeh.

Image
Uzroci i liječenje

Stomatologinja Dina Bursać: Zubobolja i samopomoć kada ne možemo odmah do liječnika

Vještinama stomatologa i suvremenim metodama estetske stomatologije pomažemo pacijentima da promijene izgled svojih zubi, od njihovog oblika, boje ili određenih nepravilnosti, u lijep i prirodan osmijeh. Lijep osmijeh pridonosi povećanju samopouzdanje, a osim što estetski izgleda lijepo, također odaje dojam higijene čovjeka i zdravlja zubi. Pod lijepim osmijehom podrazumijevaju se zubi s pravilnim zagrizom, bijeli zubi bez mrlja, abrazija, pukotina, te pravilan raspored zuba, bez razmaka između njih ili njihovog preklapanja. Zdravi zubi su i estetski lijepi, a oni su i temelj dobrog oralnog zdravlja. Zubi u lošem stanju stvaraju stomatološke probleme; ostaci hrane se teže čiste što je preduvjet za nastanak karijesa, ali i niza dugoročnih problema u ustima i izvan njih.

Estetski zahvati u stomatologiji uključuju:

  • izbjeljivanje zubi
  • keramičke ljuskice za zube (veneers)
  • krunice za zube (metal-keramičke i potpune keramičke)
  • estetske zubne ispune
  • zubni nakit

Izbjeljivanje zubi

Prirodna boja cakline zuba je prozirno bijela i ovisi o boji dentina koji se nalazi ispod nje. Starenjem caklina se troši i postaje sve tanja, a prirodno tamnija žuta boja dentina dolazi do izražaja te se čitav zub doima tamnijim. Uz sve to, zbog svoje porozne strukture dentin upija vanjske ili unutrašnje pigmente i tako mijenja boju zuba. Uz starenje, glavni uzročnik tamnjenja zubi su razni stomatološki zahvati, ali i konzumiranje duhana, većih količina kave, čaja i crvenog vina te slaba oralna higijena. Izbjeljivanje zubi je među najpopularnijim estetskim stomatološkim uslugama, jer uz to što je brzo i učinkovito može znatno poboljšati izgled osobe. U potpunosti je sigurna, bezbolna, jednostavna i brza metoda koja omogućuje promjenu postojeće boje zuba za nekoliko nijansi u samo jednoj posti stomatološkoj ordinaciji.

Danas postoji nekoliko metoda za učinkovito i uspješno izbjeljivanje zubi. Njihov izbor ovisi o uzroku i stupnju njihovog tamnjenja koje se procjenjuje tijekom stomatološkog pregleda.

Izbjeljivanje zuba u ordinaciji

Postupku izbjeljivanja prethodi odstranjivanje zubnog kamenca i poliranje zubi kako bismo imali potpuno čiste površine. Potom se na zubno meso nanosi posebni zaštitni materijal koji štiti zubno meso od iritacija. Nakon toga se vidljive površine zuba prekrivaju sredstvom za izbjeljivanje koji se, ovisno o stanju zubi te željenoj nijansi, može držati na zubima i do 60 min. Za aktivaciju sredstva za izbjeljivanje, možemo koristiti lampe za izbjeljivanje ili laser. Kako bi se dobiveni rezultati održali, preporučuje se korištenje individualnih udlaga s gelom niže koncentracije za kućnu upotrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Izbjeljivanje zubi kod kuće

Izrada udlaga za izbjeljivanje kod stomatologa bezbolna je metoda za izbjeljivanje zubi, primjenjiva kod kuće. Nakon pregleda i odstranjivanja zubnog kamenca i poliranja zubi pacijentu se uzimaju otisci za udlage koje služe kao „nosači“ sredstva za izbjeljivanje. Obzirom da su udlage izrađene po mjeri, točno odgovaraju zubima korisnika, te tako onemogućavaju da sredstvo za izbjeljivanje dođe u kontakt s zubnim mesom i izazove iritaciju.
Udlage za izbjeljivanje zuba i gelovi su učinkoviti, ali za postizanje željenih rezultata potrebno je više vremena nego kod profesionalnog izbjeljivanja u ordinaciji.

Keramičke ljuskice za zube (veneers)

Ljuskice su najlakši način postizanja vrhunske dentalne estetike. Ljuskice su ustvari, tanke kompozitne ili keramičke fasete, restauracijski stomatološki nadomjesci, koje se postavljaju na površinu zuba te im daju potpuno prirodan izgled i naširoko poznati "Hollywood smile“. Ljuskice u potpunosti mijenjaju oblik, boju, dužinu i širinu zuba te naglašavaju da se radi o jednom od najefikasnijih načina za isticanje ljepote vašeg osmijeha.

Sam postupak ugradnje ljuskica bezbolan je i brz, a najčešće su potrebne samo dvije posjete vašem doktoru dentalne medicine. Pri postavljanju, dovoljno je odstraniti 0,5 mm zubne cakline, što znači da se zubi moraju vrlo malo brusiti i time njihova prirodna struktura ostaje praktički netaknuta. Također, zahvaljujući čvrstoći i otpornosti najnovijih materijala, mogu se postavljati i na stražnje zube bez straha od eventualnih lomova ili gubitka funkcije.
Keramičke ljuskice korisne su i kod maskiranja nepoželjnih defekata na zubima poput obojenja zuba nastalih zbog upotrebe nekih lijekova (tetraciklina), mogu maskirati i puknuća zuba ili obojenja nastala od liječenja korijenskih kanala i sl. Također, mogu poslužiti i kao alternativa ortodontskoj terapiji u slučaju manjih nepravilnosti položaja zubi ili ako postoji mali razmak između prednjih zuba. Važno je također naglasiti kako su keramičke ljuskice otporne na obojenja zubi koja mogu nastati nakon konzumacije kave, čaja ili duhana.

Zubne krunice

Krunice za zube su protetski nadomjestak koji imitiraju oblik, veličinu i boju zuba te se trajno fiksiraju na izbrušen zub ili zubni implantat. Glavni im je zadatak povratak izgubljene funkcije zuba ili popravljanje njegove estetike. Izrađuju se kao pojedinačni protetski nadomjestak kojem je zadaća nadomjestiti oštećeni izgubljeni dio krune zuba, ili kao dio konstrukcije mosta, kojim se nadomješta jedan ili više izgubljenih zuba. Ukoliko je zub oštećen od karijesa toliko, da se više ne može napraviti plomba ili je korijen zuba već prije liječen i nedostaje veći dio krune zuba, potrebno je zub zaštititi krunicom. Zubne krunice se preporučuju u slučajevima kad je kompromitirana čvrstoća zuba, kad je zub oslabljen zbog karijesa ili je zub pukao, pa klasični bijeli ispuni ne mogu u potpunosti riješiti problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Razlikujemo dvije vrste krunica, metal-keramičke krunice i krunice od potpune keramike. Metal keramičke krunice čest su odabir pacijenata zbog prihvatljive cijene, odličnih svojstava i solidne estetske komponente. Kao što samo ime kaže, izrađene su od metalne osnove koja je presvučena keramikom. Potpuno keramičke krunice izrađene su od čiste keramike koju odlikuje vrhunska estetika primarno zbog translucencije i transparencije, te kao takve mogu u potpunosti imitirati prirodne zube.

shimmer fallback

Estetski ispuni

Zubni ispun tj. zubna plomba je ispun koji se postavlja na oštećeni dio zuba uzrokovan karijesom. Ispunom se popunjava defekt na zubu tako da se oblikuje prema ostatku krune zuba, i s njime čini funkcijsku cjelinu. Bijele plombe se smatraju i estetskim ispunima jer oponašaju prirodan izgled strukture zuba te se ne razlikuju od susjednih, prirodnih zuba. Ukoliko je karijes zahvatio veći dio zuba te nema dovoljno zubnog tkiva za izradu kompozitnog ispuna, koristi se protetski nadomjestak inlay, onlay i overlay. Inlay, onlay i overlay se izrađuju u zubotehničkom laboratoriju te ne zahtijevaju veliko prilagođavanje zuba kao što je to slučaj kod krunica. U zub se cementiraju u jednom komadu, a zahvat je u potpunosti bezbolan. Razlika između inlaya, onlaya i overlaya je isključivo u veličini. Inlay se stavlja u sredinu zuba, onlay je veći te pokriva i veću površinu zuba u odnosu na inlay, dok se overlay koristi za najveći dio vidljivog dijela zuba te prekriva i unutarnje i vanjske dijelove krune.

Zubni nakit

Ukrašavanja zubi ima dugu tradiciju u mnogim dijelovima svijeta, a zubni nakit i danas je popularan. Prvi dentalni nakit je bio zlatni, a prve su ga nosile Etrušćanke i to još u 7 st.pr.Kr. Nakon toga se za ukrašavanje zubi počelo koristiti drago i poludrago kamenje, a prvo su ga koristili narod Maje između 300 i 900 godine. Kraljevi i kraljice su pak brusili pukotine u gornjim zubima i umetali okrugle komadiće žada da pokažu svoj položaj i status. Naši ne tako davni preci, pa čak i djedovi i bake, su zub ukrašavali zlatnim krunama.

Danas je nakit na zubima sve popularniji među mladim generacijama jer im daje mogućnost samoizražavanja. Nakit je prilično lako postaviti, ali i ukloniti. Zubni nakit se lijepi na zub koristeći profesionalne materijale koji se i inače koriste u stomatološkoj ordinaciji. To je kozmetički stomatološki materijal, a može biti dijamant ili cirkon, zlato ili neki drugi plemenit materijal koji se pričvršćuje na zube, prvenstveno u svrhu ukrašavanja. Zubni nakit traje od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Isto kao i kod postavljanja, najbolje je da zubni nakit skida stomatolog. Vrlo važna je i pravilna oralna higijena. Kako bi nakit što dulje trajao, potrebno je paziti na pravilno odgrizanje tvrđih namirnica poput jabuke, tvrdog kruha i mrkve. Zubni nakit je uvijek u modi i stvar je osobnog izričaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Dina Bursać, dr.med.dent.
Poliklinika za Biodentalnu Medicinu Matković d.o.o.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.