Kako prepoznati domaći limun?

Od najzdravije namirnice do najotrovnije, i to u samo nekoliko dana. Pogodili ste, govorimo o limunu. Ispitali smo koliko je istine u tvrdnjama da je onaj sporni turski otrovan, te trebamo li strahovati i od domaćeg limuna.

Kako prepoznati domaći limun?

Običan limun nikad se nije ovako mjerkao i pipkao. Svi žele biti sigurni da ne kupuju turski koji je tretiran opasnim fungicidom imazalilom.
Nikad se kao ovih dana nije tražio baš domaći hrvatski limun koji se može prepoznati.

Skoro su svi uvozni, poput kupljenog u trgovini, tretirani imazalilom koji je fungicid kojim se tretiraju agrumi da bi im se produžio rok trajanja, jer limun na naše police stiže sa svih krajeva svijeta.

Je li naš domaći limun netretiran imazalilom i koliko je taj fungicid zapravo opasan? Po odgovor na to pitanje otišli smo u Zavod za javno zdravstvo. Unatoč mnogim uznemirenim pozivima zadnjih dana, sve uvjeravaju da je limun ove nije otrovniji nego svih prijašnjih godina.

"Maksimalne dopuštene količine imazalila su oko 5 miligrama po kilogramu, što je vrlo visoka količina za pesticide, čak i maksimalno dozvoljena. Tako da neke velike bojazni nema.

On se koristi i kod naših proizvoda, kod agruma proizvedenih u Hrvatskoj", pojasnio je Marijan Katalenić, Odjel za ispitivanje ispravnosti hrane.

U laboratorij Prehrambeno-biološkog fakulteta stigao je limun na testiranje. Unatoč masovnoj histeriji, rezultati već godinama ne pokazuju odstupanja od onih propisanih.

"Ako je proizvođač tretirao prema uputama o korištenju pesticida, nećemo dobiti rezultat s više od pet miligrama po kilogramu", kazao je Marinko Petrović, Centar za analizu namirnica PBF-a.

Pet miligrama je tako mala količina da kod normalne konzumacije ne može biti kancerogena. Pitanje je samo hoće li još preko svake mjere preplašeni kupci prihvatiti kako se cijela priča oko kancerogenih limuna razvodnila u običnu limunadu.