Kako pravilno izvesti blanširanje povrća

Blanširanje priprema namirnice za daljnju obradu, a u nastavku doznajte kako izvesti blanširanje povrća

Kako pravilno izvesti blanširanje povrća

Blanširanje povrća je postupak kojim se omekšavaju namirnice i pripremaju za daljnju termičku obradu ili za zamrzavanje.
Kako biste uspješno izvršili blanširanje povrća, trebate ga kratko prokuhati u kipućoj slanoj vodi, a zatim odmah potopiti u hladnu vodu kako biste prekinuli proces kuhanja.

Povrće nemojte pripremati puno unaprijed jer ga je bolje narezati neposredno prije kuhanja kako ne bi oksidiralo. Također, puno je jednostavnije kuhati ga u malim porcijama.

Image


(FOTO: PixaBay)

Blanširano povrće možete poslije pripremati kako želite: zapeći ga, podgrijati ili pripremiti na neki drugi način. Ponovno kuhanje već blanširanog povrća nije potrebno.

Ako pravilno izvedete blanširanje povrća, ono će ostati hrskavo, a zadržat će boju i nutritivne vrijednosti.