Budi najbolja verzija sebe.
Loše za zdravlje

Savjeti kako jednom zauvijek pobijediti želju za slatkim

Sigurno ti se dogodilo da si sama sebi rekla kako od danas izbacuješ nepotrebne slatkiše iz prehrane i onda posegnula za krafnom. Kako prekinuti začarani krug slatkog?

vizu-alni-RTTSVEontq8-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
Budi najbolja verzija sebe.

Vrlo često kada smo umorni ili nenaspavani posežemo za teškom hranom i slatkišima. Iako onda često obećajmo sami sebi da ćemo uzeti samo nekoliko kockica čokolade to postaje nemoguće i onda se dogodi da ne možemo prekinuti taj krug. Tijelo uvijek traži još, a kao posljedica toga dolazi do viška kilograma i zdravstvenih problema. No, postoji razlog zašto tako reagiramo na šećere.

Pokazalo se da šećer ima sličan učinak kao i droge koje izazivaju ovisnost. Zapravo, naglo uklanjanje šećera iz prehrane može uzrokovati apstinencijske simptome uključujući umor, depresiju, glavobolju i bolove u mišićima. Stoga nije ni čudno što mu nije lako odoljeti.

Iako nije jednostavno, nije ni nemoguće. Za početak je važno odgovoriti na nekoliko pitanje prije nego što započnemo s odvikavanjem od šećera. Prvo je važno znati je li tvoja razina šećera u ravnoteži? Uzimaš li kroz hranu dovoljno hranjivih tvari? I na kraju, spavaš li dovoljno i jesi li sposobna kontrolirati stres? Odgovori na ta pitanja pomoći će ti da shvatiš što konkretno trebaš riješiti kako bi uspješno pobijedila šećer. A postoje i neki dodatni trikovi koji ti mogu pomoći da poboljšaš svoju prehranu, a sve o njima pročitaj u nastavku:

Budi najbolja verzija sebe.

Problemi s razinom šećera u krvi

Mnogo puta želja za slatkim proizlazi iz neravnoteže šećera u krvi. Kada se u tijelo unese šećer, razina šećera u krvi raste i tijelo oslobađa inzulin kako bi ga snizio na sigurniju razinu. No, ako inzulin jako snizi razinu šećera, tijelo počinje tražiti hranu koja će ga povisiti i povećati energiju. Ovo je vrlo zahtjevno za tijelo i često se možemo osjećati kao da smo na vrtuljku.

Ključ za uravnoteženu razinu šećera u krvi je unos hrane koja sprječava oslobađanje previše inzulina poput proteina i zdravih masti, ali i minimalan unos šećera. Također je važno jesti redovite obroke i međuobroke jer šećer u krvi pada kada se preskoči obrok.

Unos esencijalnih hranjivih tvari

Proteini i masti ključni su za stvaranje novih navika i izbacivanje šećera u krvi. Za razliku od šećera, zdrave masti i proteini pružaju postojane oblike energije. Konzumiranje puno zdravih masti poput orašastih plodova, sjemenki, avokada i maslinovog ulja pomoći će tijelu da se prilagodi dobivanju energije iz drugih izvora. Proteini pomažu da osjećamo sitost, što može smanjiti glad i želju, a mnoge aminokiseline u proteinima pomažu da se osjećamo dobro. Kad se osjećamo uravnoteženo i energično, manja je vjerojatnost da ćemo poželjeti slatku hranu.

Također je vrlo važno uključiti vlakna koja usporavaju probavu i stabiliziraju šećer u krvi, a potrebno je paziti na željezo i vitamin B jer kod niskih razina izazivaju nedostatak energije i povećanu žudnju za šećerom.

Budi najbolja verzija sebe.

Promjena navika

Neke želje ne dolaze iz trbuha, već iz mozga zbog načina na koji živimo. Stres stvara više razine hormona kortizola u tijelu, a oslobađa se i glukoza iz jetre što povećava razinu šećera u krvi. Zbog toga dolazi do povećanja želje za slatkom hranom. Nekvalitetan san također može potaknuti povećan unos hrane, uključujući povećanu konzumaciju šećera, a sve se to događa zbog borbe s umorom. Stoga, kada odlučimo smanjiti količinu šećera u krvi vrlo je važno dovoljno spavati.

Ponekad osjećamo snažnu želju za slatkišima samo zbog navike. Možda je to navika koja dolazi iz obitelji, a možda smo navikli posezati za čokoladom kada smo pod stresom. Važno je slušati svoje želje i pokušati odrediti njezin uzrok: istinska glad, emocije ili navika.

Trikovi za izbjegavanje slatkiša:

  • Započni dan s kvalitetnim doručkom. Tijelo će biti u ravnoteži tijekom cijelog dana ako ujutro uneseš manje šećera. Dokazano je da doručak s visokim udjelom proteina smanjuje želju za slatkim.
  • Planiraj obroke unaprijed kako bi spriječila pad razine šećera u krvi. Dehidracija također može izazvati osjećaj gladi, pa je važan dovoljan unos vode.
  • Dodaj limun, bobičasto voće ili neko drugo voće u vodu kako bi voda imala bolji okus.
  • Kad poželiš slatkiše, pričekaj 10 minuta i pokušaj nešto promijeniti. Prošeći ili počni nešto raditi i možda ćeš preskočiti taj zalogaj slatkog.
  • Kako bi na zdraviji način zadovoljila želju za šećerom, u prehranu uvedi povrće poput batata, tikvica i mrkve. Ostala prirodno slatka hrana uključuje kokos, banane, datulje, kakao i cimet. Bobičasto voće je isto dobrodošlo jer njihovi se šećeri oslobađaju sporije nego u drugom voću. Hrana bogata vlaknima poput brokule, cvjetače i kelja također produljuje osjećaj sitosti.
  • Izbjegavaj umjetna sladila jer se pokazalo da povećavaju želju za šećerom.
  • Prevari svoje tijelo tako što ćeš pojesti nešto kiselo umjesto slatkog. Kiseli okus stimulira okusne pupoljke i smanjuje želju za slatkim.
  • Đumbir i kurkuma pomažu u sprječavanju inzulinske rezistencije stoga ih je dobro uvesti u prehranu.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2022. Sva prava pridržana.