Budi najbolja verzija sebe.

Kako nositi masku za lice?

Jedan uobičajeni proizvod iz asortimana medicinske opreme zbog izuzetno velike potražnje gotovo da više nije moguće pronaći na policama ljekarni, kako u Hrvatskoj, tako i u ostalim europskim državama. Riječ je, dakako, o zaštitnim maskama

Budi najbolja verzija sebe.

Što je zaštitna maska?
Zaštitna maska vid je fizičke barijere između nosa i usta osobe te njezine okoline, a poznata je još i pod nazivom kirurška maska.Kirurška zaštitna maska ima najčešće tri sloja građena od mikro- i nanovlakana polimera koji djeluju kao filtar tako što zaustavljaju prodor mikroorganizama. Na zaštitnoj maski uočljiva su tri nabora koji služe za rastezanje maske kako bi se njome prekrilo područje od nosa do podbratka.Postoji nekoliko načina postavljanja maske: pričvršćivanjem za uši, pričvršćivanjem pomoću elastične vrpce na stražnji dio glave između tjemena i zatiljka ili pak pričvršćivanjem putem mašne ako su na masku nadovezane četiri odvojene trake.

Kome je namijenjena zaštitna maska?
Zaštitna maska primarno je namijenjena kirurzima i ostalim liječnicima za izvođenje specifičnih medicinskih zahvata. Svrha kirurške zaštitne maske je „uhvatiti“ mikroorganizme koji se nalaze u izdahnutom zraku ili iskašljaju osobe koje je nosi. Dakle, maske za lice primjenjuju se primarno u medicinske svrhe, s tim da svrha maske nije zaštititi sebe od uzročnika bolesti, nego zaštititi okolinu.

Kako staviti i skinuti zaštitnu masku?
Pravilno rukovanje maskom također pridonosi njezinoj glavnoj funkciji - zaštiti od širenja infekcije. Najvažnije što osoba mora imati na umu jest činjenica da su zaštitne maske namijenjene jednokratnoj uporabi. Dakle, nakon nošenja maska se mora pravilno skinuti i zbrinuti. Ako za vrijeme nošenja maska postane vlažna, vrijeme je za promjenu.

Upute za pravilno postavljanje i skidanje kirurške maske trebale bi se nalaziti na pakiranju proizvoda. Prilikom postavljanja potrebno je pratiti sljedeće korake:

  • prije dodirivanja maske oprati ruke sapunom i vodom ili dezinficijensom za ruke;
  • izvaditi masku iz pakiranja i provjeriti da nema oštećenja ili rupa na bilo kojoj strani;
  • provjeriti koja je stražnja, a koja prednja strana maske (prednja strana uglavnom je zelene, a stražnja bijele boje);  lice dodiruje stražnja strana maske;
  • pričvrstiti masku za lice na pravilan način ovisno o njezinom tipu (za uši, zatiljak ili s mašnom);
  • čvrsti rub maske prilagoditi obliku nosa;
  • donji dio maske potegnuti prema dolje kako bi se kompletno prekrilo područje usta i podbratka.
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.