Izbjegnite invazivne pretrage kod probavnih tegoba funkcionalnog tipa

Određivanjem razine kalprotektina (upalnog biljega u crijevima) kao indikatora vrste upale, postoji mogućnost izbjegavanja bolnih i neugodnih pretraga koje su česte kada se pati od probavnih tegoba

Jeste li znali da od zatvora ili opstipacije pate milijuni ljudi, od kojih su tri četvrtine žene? Probavne tegobe čest su neželjeni suputnik u životima mnogih, a neugode poput opstipacije, proljeva, nadutosti, plinova ili grčeva nakon jela pogađaju velik broj ljudi. O njima se često šuti iz osjećaja srama, ali i zbog straha od odlaska kod doktora te pregleda.

Često se uzroci lakših probavnih smetnji mogu odrediti, a time i eliminirati praćenjem stila života - obraćanjem pozornosti na primjerice; osjetljivost na pojedine namirnice, prebrzu konzumacija hrane, jedenje prevelikih količina hrane,  konzumaciju napitaka koji sadrže kofein ili alkohol, razinu stresa, pušenje….

No, ponekad nespecifične ili blago izražene tegobe mogu biti posljedica početka ozbiljnije bolesti. Doktorica Hana Breyer Priselac, iz Poliklinike Breyer osobama s funkcionalnim probavnim smetnjama savjetuje određivanje razine kalprotektina u stolici – pokazatelja upalnog biljega u crijevima. Ovom inventivnom dijagnostičkom metodom mogu se riješiti mnoge nedoumice i dobiti dobra smjernica za daljnje korake.

Analizom malog uzorka stolice, određuje se razina proteina (kalprotektina) koji se nalazi u citoplazmi upalnih stanica u crijevima i time se omogućuje razlikovanje funkcionalnih crijevnih smetnji, poput iritabilnog kolona od organskih/upalnih bolesti crijeva kao što su Chronove bolesti, kolitis, divertikulitis, polipi, adenomi, karcinomi ili pak zarazne bolesti.

Stoga je upravo ova jednostavna, bezbolna pretraga izuzetno bitna za pacijente s probavnim tegobama funkcionalnog tipa.  
Brzo (isti dan) i pouzdano dobivaju se prvi odgovori te se mogu izbjeći invazivne i neugodne pretrage poput kolonoskopije i endoskopije.

Ako je analiza fekalnog kaloprotektina  pozitivna (povećana vrijednost), veća je vjerojatnost da pacijent  boluje od upalne bolesti crijeva te se upućuje na daljnje pretrage, dok kod pacijenata s negativnim rezultatom pretrage postoji mogućnost 'poštede' od daljnjih neugodnih pretraga.

Bez obzira spadate li u grupu  onih koji su upoznati s probavnim smetnjama ili ne, preporuča se prestanak pušenja, prestanak konzumacije alkohola i napitka koji sadrže kofein, preporuča se konzumacija manjih i češćih obroka, izbjegavanje obroka najmanje tri sata prije spavanja, izbjegavanje tjelovježbe neposredno nakon obroka te naravno, svima neuhvatljivo, izbjegavanje stresa.  

Jeste li znali?
Prema nekim istraživanjima, kao jedan od uzroka lakših probavnih smetnji kod žena navodi se nošenje neodgovarajućeg grudnjaka. Naime, mnoge žene zbog krivog odabira grudnjaka previše smanjuju naramenice na leđima kako bi čvršće držale grudi u košaricama, čime posljedično povlače  ramena unazad i guraju vrat prema naprijed. Kao posljedica javljaju se problemi s držanjem, remeti se mehanizam disanja i smanjuju krvotok , a time se javlja i sindrom iritacije crijeva. Stoga, neka vam ne bude žao uložiti u dobar grudnjak.

Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.